Sony Ericsson C901 (produkttest) – klassisk design med godt kamera

Vi har testet kameramobilen C901. Kameraet er godt til prisen, men andre detaljer irriterer.

Sony Ericsson C901 (produkttest) – klassisk design med godt kamera

– C901, er det bare endnu en Sony Ericsson telefon uden de vilde overraskelser?

Og svaret er et klart ja. Sværger du til Sony Ericsson, går der ikke mange dage før du glemmer, at du har investeret i en ny telefon. Konceptet kan vel nærmest sammenlignes med, at naboen de sidste årtier har udskiftet sin Toyota Corolla til en opgraderet model, hvert andet år.

C901 er den skrabede og billigste udgave i Cybershot-serien. Men på kamerasiden er der bestemt ikke sparet. Telefonen har et fem megapixels-kamera, der skyder nogle særdeles flotte billeder – mere om dem senere.

Det første indtryk af telefonen, er at det er en nydelig og slank telefon. Telefonen er omtrent 13 mm tyk, så den fylder ikke meget i lommen. Med telefonen i hånden bemærkede jeg hurtigt, at den også virker tung – men tung på den gode og solide måde. At den så i øvrigt kun vejer lidt over 100 gram er lidt pudsigt. C901 fås i tre farver: Sølv, sort og pink.

Problemer med knapper

Bliver vi ved designet er der desværre et par men’er. Eksempelvis har tasterne irriteret mig et utal af gange. Menu-knapperne, dem som sidder nærmest skærmen, er svære at ramme. Det skyldes blandt andet, at tag-og-læg-på-tasterne er forhøjet i forhold til resten af tasterne.

Kamera-klappen, der ellers er lavet til at beskytte linsen, er simpelthen for løs. For flere gange oplevede jeg, efter telefonen blev hevet op fra bukselommen, at var klappen gledet op.

Sidst men ikke mindst har Sony Ericsson valgt at flytte ledningsstikket ud på siden af telefonen, og så bliver telefonen ret bøvlet at tale i, hvis laderen at sat til. På den positive side er det værd at nævne, at C901 har fået et hærdet glas, så ridser ikke opstår så let.

solnedgang

Godt kamera

C901’s styrke er på kamerasiden.

Telefonen magter den høje opløsning på fem megapixel uden megen billedstøj, og farverne særdeles gode. Så er der en ny smile-funktion, som er god til at lurepasse og knipse til på det rette øjeblik, så du nemt får det helt rigtige Colgate-smil. Blitzen er af xenon-typen, og den virker meget overbevisende.

Skal der sættes en finger på kamera-siden, er det på en anden ny funktion kaldet “Smart-kontrast.” Er du ude for at skulle tage billeder, hvor der på samme tid både er meget mørke og lyse områder, er meningen at billederne med fordel kan korrigeres med denne funktion. Men Sony Ericsson har ikke været ubetinget heldig, for i flere tilfælde ser det ud til, at billederne bare bliver overbelyst.

Regner du med, at du i det daglige bare vil bruge telefonen til peg-og-skyd billeder, bliver du ikke skuffet. I flere tilfælde tager telefonen næsten lige så gode billeder som de små kompaktkameraer, der er på markedet i dag. Men du må nøjes med digital zoom, hvis du vælger at købe en C901.

Vi har samlet en række billeder taget med C901 i dette galleri…

Sony Ericsson, greenheart, C901, artikelfoto

Konklusion

Havde selve telefonens layout af fx tastaturet ikke givet mig grå hår af at ramme forkert på tasterne og gik kameradækslet ikke op i bukselommerne (jeg er ikke den eneste anmelder, som har oplevet det problem) havde jeg givet den fem stjerner. Men jeg kan kun give den 3 stjerner på trods af, at den har et af de bedste kameraer, der endnu er set.

Vil du være sød ved miljøet, er det i øvrigt muligt at købe telefonen i en “GreenHeart” model. Her har Sony Ericsson blandt andet valgt at bruge genanvendelige plastmaterialer.

Specifikationer:

Net: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 900 / 2100 ( 3,6 Mps)
Mål: 105 x 45 x 13 mm
Skærm: 2,2″ skærm med hærdet glas, 262.000 farver
Batteri: Taletid cirka ni timer, standby cirka 450 timer
Hukommelse: 110 mb intern. Ekstern memory Stick Micro (M2
Kamera: 5 megapixels, xenon blitz, 16x digital zoom, video, smart kontrast, smile-funktion

[Billedet med de to fotografier er taget i totalt mørke. Blitzen klarer det fint.”

[Flere af billederne er prøvet med og uden kontrast. Resultatet er ofte, at billederne bliver overbelyst]