Sony Xperia P – den pæne pige i klassen (mobiltest)

TEST: Xperia P er bestemt et bekendtskab værd, og mobilen fornærmer ikke nogen. Den har bare ikke dét ekstra der skal til.

Sony Xperia P – den pæne pige i klassen (mobiltest)

Sony Xperia P er lillebror til Xperia S, som var den første smartphone fra Sony uden Ericsson. Designet på Xperia P minder også rigtigt meget om storebroderen, hvilket betyder de adskiller sig fra de mange andre sorte telefoner, der er på markedet.

En af de største forskelle er et transparent stykke nederst på mobiltelefonen, der dog i forhold til Xperia S har ikonerne ”tilbage”, ”hjem” og ”menu” indarbejdet i det transparente stykke. Det betyder punkterne aktivers når der trykkes dér. Det betyder også de mange fejltryk, som vi havde under testen af Xperia S, undgås på Xperia P.

Af andre forskelle kan nævnes, at der ikke på Xperia P er en plastikklap foran USB/ladestikket, som tilfældet var på storebroderen.

Generelt om Xperia P

Sony Xperia P er udstyret med en 4 tommer Reality Display skærm med WhiteMagic teknologien, og så er telefonen udformet i aluminiumsdesign, hvilket den indtil videre er den eneste i Sony’s NXT (Next Generation Smartphone) der er.

Fra salgsstart kommer Xperia P med Android 2.3.7 (Gingerbread), men der er lovning omkring en opdatering til Android 4.0 i løbet af sommeren. Telefonen har en 1 GHz processor.

Der er med de nye Xperia-modeller taget lidt af de idéer til hjemmeskærmen, som Sony Ericsson benyttede på mini-modellerne, hvor man kan lave genveje på forsiden, og endda i mapper.

Telefonen benytter microSIM, og har intern hukommelse på 16 GB, dog er der kun 11 GB tilbage som kan anvendes af brugeren. Det er ikke muligt at udvide hukommelsen via microSD-kort.

Ulempen er, at du skal have telefonen sat til computeren, hver gang der skal nyt data ind på den, hvis det ikke kan sendes trådløst eller vedhæftes i mails. Fordelen ved den interne hukommelse er, at den er hurtigere end de fleste hukommelseskort hvilket betyder kortere ventetid i dagligdagen når mapper med video, billeder og musik skal åbnes.

Designet med stil

Designet på Xperia P gør ingen fortræd, jeg har dog i testperioden hørt den så ”maskulin” ud. Dette hentydede til de meget firkantede former.

Personligt synes jeg dog ikke, at den er maskulin – jeg synes nærmere den er enkel og stilfuld.

Men ellers er det ikke en telefon, som får folk til at dreje hovedet af led eller får folk til at falde i svime over. Den er rimelig neutral på den måde, samtidig med den er stilfuld.

Telefonen har en buet bagside, som gør den ligger godt i hånden, og er nem at betjene med kun én hånd – selv for en lille kvindehånd.

Sony Xperia P
Sony Xperia P. (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Mail, SMS’er, tastatur og meget andet

Har du netop fået en SMS-besked, e-mail eller andet, så kan du fra låseskærmen åbne direkte ind i den ulæste hendelse. Dette blot ved at trække en bar fra venstre og mod højre.

Så går telefonen direkte ind til en SMS eller et ubesvaret opkald – låseskærmen kan også give besked om nye mails og Facebook-beskeder.

Tastaturet på Xperia P er i øvrigt godt at skrive på, og den buede bagside på telefonen gør den ligger rigtig godt i hånden, selvom den ellers er ret firkantet.

Sony Xperia P
Sony Xperia P. (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Kamera på 8 megapixels

Xperia P har et 8 megapixels kamera med Exmor R sensor, umiddelbart den samme type som der var i Xperia Arc S.

Holder du kameratasten nede mens mobiltelefonen er låst, så tages der et billede på under ét sekund – og der er et væld af indstillinger du kan vælge.

Xperia P har funktionen Facebook inside Xperia, hvilket betyder du kan kommentere og ”synes godt om” på vennernes billeder direkte inde fra galleriet. Det kræver blot du har aktiveret funktionen på din telefon.

Mobilsiden.dk har selvfølgelig også haft Xperia P med på fototur, du kan se billederne i galleriet i bunden af siden her, og vurdere, hvordan du synes den klarer sig på foto-siden.

Musik i god kvalitet

Sony producerede i ”gamle dage” walkmen og diskmen, som bare var godt kram, og musikafspillerne i Sony Ericsson-modellerne (specielt i Walkman-serien) var også forrygende.

Ligesom i de første Xperia-modeller er Sony ikke gået væk fra at levere musik i god kvalitet. Så du kan uden frygt bare gå i gang med afspilningen af musik på Xperia P, hvad enten musikken ligger lokalt på telefonen, eller du eksempelvis benytter Sony’s musiktjeneste Music Unlimited.

I salgspakken medfølger et in-ear headset af typen MH-750, der har besvarknap og mikrofon på ledningen.

Den transparente linie og andre ”lyskilder”

Foruden at give designet lidt udtryk, så er den transparente nederste del af telefonen også lysende, og på Xperia P er den konstant og anvendes reelt set ikke til andet, end man kan se hvor tasterne er.

Det mest brugbare ”lys” på Xperia P er de lysdioder, som indikerer der er ubesvarede opkald eller ulæste SMS-beskeder. Der lyses blåt hvis du har en ulæst SMS-besked eller et ubesvaret opkald.

Er der derimod kommet en mail i fælden, så er det en lille grøn farve som lyser op.

Sony Xperia P
Sony Xperia P. (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Xperia P – tilbehør

Xperia P kan tilkobles i en speciel SmartDock, hvilket gør den er nem at tilslutte til enheder eksempelvis et fjernsyn.

SmartDock’en kan bruges sammen med en fjernbetjening, som gør du kan styre din telefons medie-indhold direkte fra sofaen og se indholdet direkte på dit TV.

Foruden det kan SmartDock tilsluttes et trådløst tastatur og en mus, hvilket gør, at der let kan skrives mails og surfes på internettet via telefonen….men direkte op på din fladskærm.

Smart Tags er også en anden slags tilbehør til Xperia P – og det er Sonys bud på hvad NFC-teknologien (Near Field Communication) kan bruges til i det daglige.

Web-TV: Se ‘smart tags’ in action

Smart Tags er nogle flade prikker, som via mobiltelefonen kan programmeres til at udføre forskellige handlinger, eksempelvis ved du har en i bilen, og når mobilen så føres hen over denne brik, så skiftes der til at navigationen tændes, ringetonen bliver høj og den aktiverer  Bluetooth, så du kan tage telefonen på headsettet i bilen.

Internet fungerer fint

Internet-browseren er virkelig velfungerende, og selv på store websites med Adobe Flash fungerer det som den skal.

Browseren er også god til at tilpasse teksten til skærmbredden, så det ikke er nødvendigt at scrolle.

Indlæsningshastigheden er bestemt også godkendt – både når man kører på det mobile datanet og trådløst netværk.

Skærmen er “WhiteMagic”

Sony har valgt at sætte en skærm med Reality Display og WhiteMagic teknologien i Xperia P.

WhiteMagic display-teknologien skulle ifølge Sony give en helt ny og forbedret synsoplevelse for brugeren. Dette skulle særligt ved udendørs brug gøre telefonen særdeles lysstærk. Teknologien skulle ligeledes være strømbesparende.

I testperioden har der bestemt heller ikke været problemer med at se hvad der står på skærmen, og det har ellers været udsat for en større test, da vi har haft rigtigt flot vejr noget af perioden, med utrolig høj sol.

Du kan læse nærmere omkring WhiteMagic teknologien på Sony’s hjemmeside.

Kort batteritid

Ligesom på Xperia S er det umuligt, at få adgang til telefonens batteri på Xperia P, men den har et batteri på 1.305 mAh hvilket absolut ikke er et af de største batterier på markedet.

Til sammenligning sidder der eksempelvis et 2.150 mAh batteri i Samsungs nyeste topmodel Galaxy S III – og Xperia S havde et batteri på 1.750 mAh.

Det giver også god forklaring på mit ”daglige problem”, at batteriet ikke er på mere end 1.305 mAh, da jeg de fleste dage kun har haft omkring 12 timers driftstid på telefonen, hvilket jeg personligt synes er alt for lidt – til sidst i testen gik det dog bedre for batteriet, og den klarede faktisk lidt over et døgn en enkelt gang i testperioden.

Dette er ved et forbrug der er normalt for mig, og betyder synkronisering af to mailkonti, Facebook, lidt foto, sms og et par korte opkald.

Det kan formodes batteriet trænes op på sigt, og jeg vil derfor lade de længder jeg har kunne måle til sidst, på op mod et døgn trække op. Batteridelen var også et problem, da vi testede Xperia S.

Billeder taget med Xperia P

Sony Xperia P
Sony Xperia P. (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Konklusion – den pæne pige i klassen

Det var med stor glæde og forventning jeg modtog Sony Xperia P til test, da jeg tidligere har været utroligt begejstret for mini-modellerne Xperia X10 mini og Xperia mini.

Begejstringen varede dog ikke ved – ikke fordi telefonen skuffer, for det gør den egentlig ikke – andet end på batteritiden. Den gør blot  heller ikke noget, som begejstrer én. Den mangler lidt en ”wauw-faktor”, som gør telefonen skiller sig ud. Den gør det den skal, og vækker ikke for meget opmærksomhed, så den er lidt som “den pæne pige i klassen”.

Køber man Xperia P får man en telefon, som holder hvad den lover. Den kan bare ikke lige det ekstra, som kan være med til man føler man får mere end man betaler for, derfor ender Xperia P på fem ud af seks stjerner.

Du kan lige nu finde Sony Xperia P på Mobilpriser.dk til en pris på 3.030 kroner uden abonnement.

Efterfølgende nyt om sagen

Redaktionens interesse for emnet fortsatte. mobilsiden fastholdt sit fokus på emnet. 4/6/2012 kørte vi en sag med fokus på Huawei Ascend G300 – meget mobil for få penge (mobiltest) – Læs den her. Sidste ord er ikke sagt. Tjek seneste nyt her.