Sony Xperia Tipo – den lille, tykke begyndertelefon (mobiltest)

TEST: En lille, buttet Android-smartphone for begynderen uden de store armbevægelser. Vi har testet Xperia Tipo fra Sony.

Sony Xperia Tipo – den lille, tykke begyndertelefon (mobiltest)

Første indtryk

Sony Xperia Tipo er en lille Android-telefon, der er skåret helt ind til benet. Du får en funktionel telefon, hvor alt overflødigt er taget væk.

Tipo kommer i en lille papæske, der ikke gør meget ud af sig selv. Indholdet er også beskåret til det absolut mest nødvendige. Kassen indeholder, foruden selve telefonen, en manual og en oplader med USB-stik.

Telefonen syner ikke af meget, medmindre man ser den i profil. Tipo er kun 103 x 57 mm i højden og bredden, men i tykkelsen er den 13 mm, hvilket får den til at fremstå lille og tyk.

Alligevel ligger telefonen godt i hånden, og de fleste ting kan betjenes med en enkelt hånd.

På mange punkter ligner Tipo så mange andre Android-enheder. På fronten har den de næsten obligatoriske touch-knapper: ”Tilbage”, ”Hjem” og ”Menu/indstillinger”

På siden er der en aflang knap til volume-kontrol, og derudover har den stik til oplader/USB og jack-stik.

Sony har i Tipo lagt vægt på, at telefonen skal kunne tages ud af kassen og være klar til brug på et øjeblik.

Tipo bliver leveret med Android 4.0.4, hvilket er et stort plus for en telefon, der på mange punkter er skåret ned til det allermest nødvendige.

Det er nemt at komme i gang med Xperia Tipo. Fra starten bliver brugeren præsenteret for en opstartsguide, der hurtigt og nemt guider dig igennem de mest nødvendige opsætninger.

Skærmen – lille og uden ambitioner

Skærmen er på 3,2” med en opløsning på 320 x 480 pixels. Skærmbilledet er også skåret ned til det mest nødvendige. Selvom Sony plejer at levere høj standard, når det kommer til skærme, er Tipo en af undtagelserne.

Billedet virker en smule mudret at se på, og når man berører skærmen afsløres det hurtigt, at der ikke er tale om rigtig glas, men om plastik. Fingeren glider simpelthen ikke så jævnt over skærmen, som det er tilfældet med glas.

Fordelen er, at Sony har brugt et ridsefrit materiale, der gør telefonen mere modstandsdygtig end telefoner med glasfront.

Når det kommer til tryk og berøring, reagerer Tipo ikke nær så godt som nogle af de større modeller. Under testen har jeg flere gange oplevet, at jeg skulle trykke gentagende gange på det samme for at få telefonen til at reagere.

Det samme er tilfældet, når man trækker fingeren over skærmen for at navigere eller zoome. Det virker ikke så præcist som på andre enheder, og responsen er mindre præcis, end hvad man kunne forvente.

Beskeder og tastatur – Lille skærm, lille tastatur

Jeg kan bedst lide at anvende fuldt QWERTY-tastatur, også når telefonen holdes lodret. Det giver dog nogle problemer, da skærmen på Tipo er relativt lille.

Det er næsten umuligt at undgå fejlindtastninger, da tasterne bliver meget små. Kun i vandret position kan QWERTY-tastatur anvendes med tilfredsstillende resultat.

Med T9-tastatur går det dog væsentligt bedre. Er man vant til at benytte denne form for tastatur, vil man ikke have problemer med Tipo.

Generelt er indtastningen på Tipo ikke noget problem. Den gør, hvad den skal, uden at have alt for mange unødige features.

Kamera – Kun det mest nødvendige

Tipo kan både tage still-billeder og optage video. Kameraet er udstyret med 3,2 megapixels, hvilket er lige i underkanten.

Almindelige fotografier optages via et tryk på en skærmknap eller ved at trykke et vilkårligt sted på skærmen. Kameraet indeholder de mest nødvendige indstillingsmuligheder som hvidbalance, fokusmetode og scener.

Alle steder er mulighederne dog begrænsede, hvilket også giver god mening, da det nok er de færreste med foto-ambitioner, der køber en Xperia Tipo.

Billederne, der kommer ud af Tipo, har en kvalitet, der svarer meget godt til kameraets kapacitet. Med andre ord: ”Du får, hvad du betaler for”.

Kameraet performer helt klart bedst i dagslys eller indendørs med meget lys. Alligevel har Tipo en forholdsvis god evne til at fokusere i situationer, hvor lysforholdene er dårlige.

Billeder taget med Xperia Tipo

Hvidbalancen rammes ikke altid så godt. Det betyder, at farverne på billedet kan være lidt anderledes, end de er i virkeligheden. Det ses typisk som et grønt eller blåligt skær hen over billedet.

Tipo er langt fra den eneste telefon med dette problem, og i nogen grad bliver man nok nødt til at acceptere, at problematikken er til stede.

Internet – hurtigere end forventet

I en lille telefon, hvor man kun får det mest nødvendige, overrasker det positivt, at internettet kører hurtigere, end jeg havde forventet.

Siderne indlæses i et jævnt tempo, og det er muligt at navigere rundt, mens de indlæses. Der kan også zoomes, og det hele foregår glidende og uden alt for meget hak og lag.

Der er hurtig respons, fra fingrene har afgivet en kommando, til den ønskede handling bliver udført.

I specifikationerne oplyses følgende datahastigheder:
GSM – GPRS: 86 kbps (download og upload)
GSM – EDGE: 237 kbps (download og upload)
UMTS – HSDPA: 7,2 Mbps

Fulde hjemmesider indlæses hurtigt, og selvom Tipo på mange områder er skåret ned, så er internettet ikke et af dem.

Lyd – jævnt gennemsnitlig

Lyden under samtale lægger sig på et gennemsnitligt niveau. Der er ikke gjort noget ekstra ud af lydkvaliteten, men den er bestemt heller ikke dårlig.

Samtalen er klar, og det er nemt at aflæse den anden part i samtalen. Dog kan det i situationer, hvor der forekommer meget baggrundsstøj, være vanskeligt at høre den anden part. Det virker ikke som om, at støjreduktionen fungerer lige så godt som på andre Sony-modeller.

Xperia Tipo har indbygget højttaler, der ligesom på Sonys andre smartphones er placeret bag på enheden.

Sony har inkluderet xLoud-teknologi i Tipo, der skulle gøre telefonen i stand til at spille højt med god lydkvalitet, men det ændrer ikke på, at en højttaler på bagsiden i mine øjne er en dårlig ide.

Når det så er sagt, virker xLoud faktisk ganske glimrende. Med xLoud fås en større lydoplevelse end på mange andre telefoner – specielt når der lyttes til musik.

Batteri – knap et døgn med fis og ballade

Sony Xperia Tipo kommer med et batteri på 1.500 mAh, hvilket i testperioden var nok til lidt under et døgn med intens brug af apps, internet, spil, to push-mailkonti og lidt Netflix.

Mere end acceptabelt, da ikke ret mange smartphones holder strøm i mere end et døgn uden opladning ved intenst brug.

Sony opgiver selv, at et fuldt opladt batteri holder til cirka fem timers tale eller 470 timers standby.

Konklusion

Sony Xperia Tipo er en lille og kompakt smartphone, hvor der ikke er gjort plads til de store armbevægelser. Telefonen er lagt an på konceptet ”tag ud af boksen og brug”, hvilket den til fulde lever op til.

Det er super nemt at komme i gang med at bruge Tipo, også selvom man ikke har den store tekniske indsigt.

Til gengæld kan man godt mærke, at der er sparet på nogle områder – for eksempel skærm og kamera.

Kameraet er absolut i den lave ende med 3,2 megapixels. Her kunne man have forventet lidt mere af Sony, der ellers er kendt for deres gode mobilkameraer.

Skærmen lever heller ikke op til sædvanlig Sony-standard. Billedet er ikke altid skarpt og kan virke mudret.

Den lille skærm gør det også svært at benytte fuldt QWERTY-tastatur i lodret position, da tasterne bliver for små.

Internetoplevelsen overrasker derimod positivt ved at være hurtig, flydende og med god responstid.

Stor ros skal Sony også have for at give Tipo Android version 4.0.4 med fra starten. Ice Cream Sandwich er ved at være laveste fællesnævner, når det kommer til nye Android-enheder.

Sony har ikke lovet smart skærm eller højtydende kamera i Tipo, men en lille, kompakt smartphone, der er nem at komme i gang med.

Hvis det er, hvad man ønsker sig til jul, vil Tipo være et fint ønske. Men forvent ikke at få ret meget mere.

Her et par hurtige fordele og ulemper:

PLUS:
Størrelsen – lille og kompakt
Internetoplevelsen – bedre end forventet
Android 4 – Ice Cream Sandwich

MINUS:
Kamera 3,2 MP – lige i underkanten
Skærmen – Billedet kan til tider virke mudret/uskarpt
Tastatur – For småt

Sony Xperia Tipo er en meget fin starter-telefon for den ikke så kræsne bruger. Den holder, hvad den lover, og ikke mere. Tipo får 4 ud af 6 stjerner.

Xperia Tipo kan købes for under 1.000 kroner  

Mere Tipo

Vil du se mere om Sony Xperia Tipo, kan du her se Sonys egen reklame for produktet.

Seneste tilføjelse i sagen

Her følger vi op med den seneste udvikling. mobilsiden fortsatte fortællingen. 3/12/2012 publicerede vi historien; Endelig et rigtigt gadget-magasin på iPad og Android tabletsKlik her for at gå til artiklen.. Se de seneste nyhede om temaet her.