Analyse: Nokia skal gå på Windows Phone

Undgå Android, drop Symbian, fortsæt MeeGo og ryk sammen med Microsoft om Windows Phone 7. Sådan lyder anbefalingen i en analyse.

Analyse: Nokia skal gå på Windows Phone

I en netop offentliggjort aktiekommentar fra Sydbank, listes tre mulige senarier op for Nokia, forud for Nokia CEO Stephen Elops præsentation af en ny strategi fredag.

1. Drop MeeGo til fordel for Windows Phone 7 og fasthold Symbian til midt- og lavprismobilerne.

2. Fasthold nuværende strategi med Symbian og MeeGo.

3. Drop både MeeGo og Symbian til fordel for Googles Android platform.

Sydbank vurderer, at kampen om smartphone-kunderne handler om, hvem der kan præsentere køberne for det bedste ‘økosystem’ omkring mobilen.

Altså hvem der har den bedste app-store, den bedste brugeroplevelse og de bedste services omkring produktet. Apple fremhæves som et eksempel på en sådan succes.

Sydbank: Windows Phone er innovativt

En Windows Phone strategi vil give Nokia en stor fordel i det attraktive amerikanske mobilmarked. Her sidder Microsoft på 14 procents markedsandel, og Nokia har hidtil haft yderst vanskeligt ved at få fat her.

Samtidigt er der ikke særligt mange aktører på Windows Phone-markedet, da producenter som Samsung, LG og HTC tilsyneladende primært satser på Android.

Blandt ulemperne ved at gå på Windows Phone er at hardwarekravene er ret høje, og at Microsoft kræver licenskroner for brugen af systemet.

MeeGo er dyrt

Hvis Nokia fortsætter med at satse på MeeGo skal de ifølge analysen være parate til et langt sejt træk, da det vil være tidskrævende at få systemet udbredt samtidigt med, at det er dyrt at opbygge et økosystem med tredjeparts-udviklere og applikations-butik.

Men MeeGo giver samtidigt også Nokia mulighed for at differentiere sig fra konkurrenterne, men det tager som sagt LANG tid.

Dertil kommer det tidsmæssige perspektiv hvor MeeGo er kommet meget sent i gang i forhold til konkurrenter som f.eks. Android.

MeeGo er stadig så sparsomt beskrevet fra Nokias side, at det er for tidligt at fælde en endelig dom over systemets potentiale i fremtiden.

Android skal undgås

Den hurtige “hver og nu”-løsning for Nokia hedder Android, men på den lange bane er denne strategi farlig, da det er svært at skille sig ud fra mængden på markedet.

Derudover har Nokia interessekonflikter med Google. Begge selskaber har set muligheden i, at tjene penge på f.eks. korttjenester som hhv. Google Maps og Ovi Maps.

Android reducerer desuden mobilproducenterne til rene hardwareleverandører, og netop derfor kan det være svært for Nokia at skabe store overskud.

Hvad gør Nokia?

Måske kommer svaret fra Nokia selv, når de fredag (11/2 2011) fremlægger en ny strategi.

Sydbank ser det som mest sandsynligt, at Nokia fortsætter med MeeGo i kombination med Windows Phone 7 og gør samtidigt opmærksom på, at det kræver handling.

– “I vores optik skal Nokia præsentere noget ekstraordinært innovativt for MeeGo kombineret med en meget kort tidshorisont for udrulning af nye modeller, før investorerne bliver overbevist om, at MeeGo har potentiale til at løse Nokias udfordringer med faldende markedandel i smartphone-segmentet,” slutter Sydbank deres aktiekommentar.

Læs også:
Nokia chef: Vores mobiler kan ikke måle sig med iPhone
Nokia har droppet den første MeeGo mobil