Android Q lækket: Får flere længe ventede features

En tidlig betaudgave af den næste Android-version afslører store nyheder som mørkt systemtema, nyt system til tilladelser og pc-tilstand.

Android Q lækket: Får flere længe ventede features

Der er formentlig et par måneder, indtil Google udgiver den første betaudgave af Android Q – den næste Android-version.

Allerede nu er hjemmesiden XDA-developers dog kommet i besiddelse af tidlig Android Q-firmware til Google Pixel 3, som de straks installerede på deres telefon for at undersøge, hvad der gemmer sig af nyheder.

Det er værd at bemærke, at firmwaren er helt uden nogle Google-apps og Google-tjenester, så der må formodes at være markant flere nyheder i den officielle udgivelse af Android Q, end denne lækkede udgave afslører.

Læs også: Google Pixel 3 XL med Android Q er dukket op på Geekbench

Når det så er sagt, så lad os tage et kig på, hvad Android Q indtil videre indeholder af nyheder.

Android Q mørkt tema
Foto: XDA-developers.com

Mørkt systemtema

Som rygter tidligere pegede på, kommer Android Q til at understøtte et mørkt systemtema, så du undgår at blive blændet i de sene aften- eller nattetimer.

Funktionen ligger under Indstillinger → Skærm → Mørkt tema og ændrer ganske enkelt alle lyse elementer i systemet til mørke eller sorte elementer. Det gælder i første omgang alle forudinstallerede systemapps såsom indstillinger, elementer såsom statuslinjen, navigationslinjen, underretningspanelet, popupvinduer og så videre.

I indstillinger er der mulighed for at slå mørkt tema til, fra eller til automatisk alt efter tidspunkt på dagen.

Android Q mørkt tema
Foto: XDA-developers.com

Under indstillinger for udviklere i Android Q har XDA-developers fundet en interessant funktion. Google ser nemlig ud til at arbejde på en funktion, der gennemtvinger mørkt systemtema i apps, der ikke officielt understøtter det. Google vil nemlig med al sandsynlighed udgive et såkaldt API, så udviklere nemt kan omdanne deres apps til at skifte til et mørkt tema, hvis brugeren vælger det i telefonens indstillinger.

Det vil dog formentlig tage mange år, før størstedelen af apps understøtter mørkt tema, så Google ser ud til at have fundet en løsning på at lave temaet mørkt i apps, som endnu ikke officielt understøtter det, bl.a. Facebook. Det kan dog meget vel være en eksperimentel funktion, som forbliver i indstillinger for udviklere i den endelige version af Android Q.

Android Q tilladelser
Foto: XDA-developers.com

Helt nyt system til tilladelser i apps

I 2015 udgav Google Android 6.0 Marshmallow med et helt nyt og tiltrængt system til tilladelser i apps, så brugeren selv skal give tilladelse til hver funktion, som en app ønsker adgang til.

Læs også: Bloker tilladelser fra apps i næste Android M-version

Nu mener Google, at det er tid til at tænke systemet forfra. I Android Q kan du nemlig forvente et nyt og forbedret system til håndtering af tilladelser i apps. De største forandringer finder sted i Indstillinger-appen, hvor det bliver nemmere at administrere tilladelser i apps.

Android Q tilladelser
Foto: XDA-developers.com

Ud over at Google nu viser grafer over, hvor meget de forskellige tilladelser bliver brugt, så introducerer Android Q også en ny og begrænset tilladelse: ”Tillad kun, når appen er i brug”. Hidtil har det kun været muligt at nægte eller give en app tilladelse til eksempelvis GPS, men når først en app har fået adgang til ens placering, har man ikke kontrol over, hvor ofte appen efterfølgende forsøger at finde ens placering.

Med Android Q kan man altså vælge, at apps kun må bruge telefonens tilladelser, når appen er i brug. Selve popupvinduet, når en app spørger om tilladelser, har også fået nyt design.

Samsung Dex
Her ses Samsung DeX. Foto: Samsung.com

PC-tilstand muligvis på vej

Android Q kommer måske også til at byde på en pc-tilstand i stil med Samsung DeX og Huawei Easy Projection. Det gør det muligt at omdanne ens telefon til en computer ved at telefonen typisk tilsluttes en dock eller en adapter, som overfører telefonens billede til en ekstern pc-skærm eller et tv, hvor der er tilsluttet mus og tastatur. Hele brugerfladen omdannes til et desktopmiljø, men er fortsat drevet af telefonen med adgang til alle de filer, der i forvejen ligger på den.

På nuværende tidspunkt gemmer funktionen sig fortsat under indstillinger for udviklere, og funktionen ser endnu ikke ud til at virke, men det kan meget vel blive en funktion, der kommer til at virke i den endelige udgave.

Android Q freeform multitasking
Freeform-multitasking har været under udvikling siden Android 7.0 Nougat. Foto: Ars Technica

Ægte multitasking

Siden Android 7.0 Nougat har Android haft en form for multitasking ved at skærmen kan deles i to apps. Man kan justere højden af disse to apps i visse niveauer, men der er reel ikke tale om en ægte multitasking, som man er vant til på en pc.

Det kunne dog meget vel blive en feature i Android Q. I hvert fald gemmer der sig en indstilling for udviklere, som muliggør den såkaldte ’freeform’-multitasking – noget der har været under udarbejdelse siden Android 7.0 Nougat. Det dækker over, at apps kan åbne som popupvinduer, hvor man kan justere i størrelsen på hvert vindue – ligesom man kender det fra sin computer. Genvejen til funktionen vil ligge i oversigten over åbne apps, hvor man kan vælge mellem app-info, split screen og freeform.

Øvrigt

I panelet ’Hurtige indstillinger’ er det muligt at klikke på et felt, der deaktiverer alle sensorer – også de sensorer, som flytilstand ikke slår fra. Det vil altså sige flytilstand med gyroskop, kompas, GPS og lignende slået fra.

I Filer-appen kan du nu filtrere visningen af filer ud fra forskellige filtyper såsom billeder, dokumenter og lyd.