Blackberry for dummies – bag om Blackberry

BAGGRUND: I USA er den hvermands-eje og selv verdens mest mægtige mand render rundt med én. Vi ser nærmere på fænomenet Blackberry.

Blackberry for dummies – bag om Blackberry

I USA er den over alt, og Barak Obama fik lavet den amerikanske lov om, for at han kunne få lov at beholde sin Blackberry, da han blev indsat som præsident.

Men i Danmark kender de færreste til fænomenet Blackberry – dog er kronprins Frederik også set med denne mobil.

Men hvad er det, der gør de sorte bær så specielle? Hvad kan sådan en størrelse egentlig?

Her giver vi dig svaret på spørgsmålet: “Hvad er Blackberry”

8520 blackberry nyt artikelfoto
Blackberry 8520

Verdens andenstørste OS

Blackberry er en linie af telefoner fra den canadiske mobil-producent Research in Motion – kaldet RIM i daglig tale.

I dag er 20,8 procent af hele verdens smartphones en Blackberry, og i USA er Blackberry den mest udbredte smartphone overhovedet.

Kun styresystemet Symbian (som ejes af Nokia, og oprindeligt primært blev brugt i Nokia-telefoner) er mere udbredt end Blackberry OS.

Batteribesparende

Én af de ting som Blackberry især bruger, som salgsargument er, at en Blackberry ikke sluger særlig meget strøm.

Almindelige smartphones skal normalt lades op hver eller hveranden dag, mens en Blackberry kun kræver opladning omkring to gange på en uge, selvom den bliver brugt flittigt.

Det kan være en fordel for mange, især forretningsfolk, der er på farten, og har glæde af den lange batterilevetid.

Det er ikke, fordi der sidder et specielt eller magisk batteri i Blackberrys, der holder strøm i ekstra lang tid – den er bare designet til at bruge så lidt strøm som muligt.

For eksempel lyser telefonen ikke op, når man modtager en besked, ligesom der er andre engergisparende funktioner.

Spar penge på data

En Blackberry komprimerer datatransmissionen, så den kun fylder en tiendedel af, hvad den normalt gør. Derfor er der mange penge at spare på dataregningen.

Besparelsen kan især mærkes i udlandet, hvor man betaler for data udover det abonnement man har, selvom det inkluderer fri data.

Blackberry henter mails, kalenderopdateringer med mere, ned på telefonen med det samme (såkaldt PUSH-teknologi), som denne type mobil var først til at bruge.

PUSH gør, at mails og kalenderopdateringer automatisk kommer ind på mobilen, præcis som det kendes fra SMS. Dermed er der aldrig ventetid på for eksempel at læse mails.

Til sammenligning kan vi nævne, at mange almindelige smartphones kræver, at man trykker “opdater”, før mobilen synkroniserer. Indenfor de seneste år er PUSH dog blevet mere almindeligt, således at teknikken ikke længere kun er forbeholdt Blackberry.

Sikkerheden er i top

Et andet argument forretningslivet bruger, når de vælger en Blackberry, er den høje sikkerhed.

Al data er krypteret, og der er er 450 forskellige sikkerhedsparameter, i den fulde Business-løsning, man kan skrue på, for at få et sikkerhedsniveau, der passer præcis det aktuelle behov.

Teleoperatøren Telenor har endda fået henvendelser fra politiet, der har efterforsket kriminelle, og ønsket adgang til den kriminelles Blackberry. Men det kan simpelthen ikke lade sig gøre.

Den eneste der har adgang til den enkelte Blackberry, er ejeren selv.

Blackberry-abonnement

Det kræver et specielt Blackberry-abonnement, at bruge telefonen, som i Danmark sælges hos blandt andet Telenor og TDC med et abonnement til erhvervslivet, mens teleselskabet 3 har et abonnement til privatbrugere.

Man køber en Blackberry-telefon, et tale-abonnement, samt et Blackberry tillægsabonnement.

Blackberry kræver denne særlige opsætning, da indholdet i telefonen ikke bliver gemt på selve telefonen, men på en Blackberry server.

Dermed har du både fra telefonen og computeren adgang til alle dine kontakter, mails, regneark, dokumenter med mere.

Al trafik der sendes fra brugerens egne interne (email) server via internettet, behandles af BlackBerry’s data center (NOC) og sendes videre ud til brugerens telefon. Der ligger et certifikat på brugerens telefon, der sikrer, at kun denne telefon kan aflæse for eksempel en email.

Abonnementet er ret dyrt i oprettelse, men især på grund af besparelserne på data, mener teleselskaberne, at Blackberry i længden faktisk er en billig smartphone.

Seneste nyt i fortællingen

Siden vi bragte artiklen er der kommet nyt i sagen. mobilsiden har bragt sagen videre. 12/4/2010 blev sagen bragt videre med en artikel omkring HTC Desire – mobiltest – del 2 – Artiklen finder du her. De seneste nyheder om temaet kan du læse her.