Cybook Opus – gennemgang af Gyldendals e-bogslæser

Den første reelle e-bogslæser er kommet på det danske marked. Vi har set nærmere på Gyldendals e-bogslæser.

Cybook Opus – gennemgang af Gyldendals e-bogslæser

Dette er ikke en traditionel anmeldelse, idet det er svært at anmelde et produkt, man aldrig har prøvet før, og ikke har noget forhold til.

E-bogslæsere er et relativt nyt fænomen i hvert tilfælde i Danmark, og jeg har aldrig ejet eller brugt en e-bogslæser før.

I USA og England er e-bogslæsere et stort fænomen, og især den amerikanske boghandel Amazon har fået stor succes med deres Kindle, som er den førende på det amerikanske og engelske marked.

Ikke pæn, men funktionel

Cybook Opus er ikke nogen skønhed, og virker i virkeligheden lidt billig og plastik-agtig. Især når man er blevet præsenteret for Apple iPad, der også fungerer som en e-bogslæser. Designmæssigt er der lige så stor forskel på iPad og Cybook Opus, som på Porsche og Fiat.

Til gengæld er Cybook Opus en dedikeret e-bogslæser – den kan ikke så meget andet. Derfor er skærm og størrelse tilpasset til den funktion.

Dermed er den, i modsætning til for eksempel iPad, gjort læsevenlig med en e-Ink skærm, som gengiver siderne i bogen meget lig, hvordan de ser ud i en fysisk bog. Den er ikke baggrundsbelyst, lige som en iPad, computer- eller mobil-skærm, og der er ingen genskin fra skærmen, så man kan læse den under en lampe eller sidde med den udenfor, og stadig læse indholdet.

Samtidig er størrelsen noget mindre, hvilket gør den ideel at sidde med, eller ligge og læse i, uden at få ondt i armene. Du kan tilte billedet på skræmen, så du både kan læse fra oprejst og liggende position.

Den er samtidig nem at have med i tasken, den fylder og vejer stort set ingenting. Der følger et lækkert itui med, så Cybook Opus ikke får slag eller stød ved at være med på farten.

Den bruger desuden utrolig lidt strøm, og holder i mange, mange timer. Den oplades via et USB-stik i computeren.

Intuitiv og nem

Cybook Opus er meget enkel, at bruge og finde rundt i.

Til højre for skærmen findes to knapper, der bladrer frem og tilbage i bogen. Det er muligt at ændre både skrifttype og -størrelse, så du kan tilpasse efter dit behov.

I menuen findes en oversigt over de bøger, der ligger på Cybook Opus. Når du har læst i en bog, kan du gå ud i menuen, og stadig komme tilbage til den side, du var igang med at læse.

Bøger til Cybook Opus kan købes på forlaget Gyldendals internet-butik g.dk. Her kan du købe e-bøger og downloade dem til din computer, hvorefter du overfører dem til Cybook Opus.

Konklusion

Der er mange forskellige holdninger til, om e-bogslæsere er fremtiden, eller om folk aldrig vil opgive deres tunge papirs-bøger, når man sidder foran pejsen eller ligger ude i haven på en sommerdag.

Man kommer dog ikke uden om, at en e-bogslæser er nemmere at have med rundt, idet den er mindre end en enkelt bog, men kan rumme tusindvis af bøger. Der findes i dag 2000 e-bøger på dansk, men det er uden tvivl et voksende marked.

Alt i alt er Cybook Opus en fornøjelse at bruge og læse i, og kan klart anbefales.

Cybook Opus kan købes gennem Gyldendal og koster 2000 kroner inklusiv seks danske e-bøger. Det er dog et introduktionstilbud, men en begrænset varighed.

Fortsættelse:

Alle gode fortællinger har sin fortsættelse. mobilsiden fastholdt sit fokus på emnet. 3/5/2010 pustede redaktionen nyt liv til historien med sagen; Overblik: Bededagsferien på Mobilsiden.dk – Du finder artiklen her. Sidste ord er ikke skrevet. Se de seneste nyheder her.