Derfor forsinkes de nye store Android-versioner

Baggrund: Her er forklaringen på, hvorfor der går lang tid, inden en stor Android-opdatering, som Ice Cream Sandwich, når ud til kunderne. Processen er lang og tidskrævende.

Derfor forsinkes de nye store Android-versioner

Når Google udsender en ny stor Android-version som f.eks. Honeycomb eller Ice Cream Sandwich, får langt fra alle mobilenheder adgang til den nye udgave lige hurtigt – og nogle opdateres slet ikke.

Galaxy Nexus, der er baseret på den hidtil nyeste Android – version 4.0.1 Ice Cream Sandwich, blev frigivet kommercielt den 17. november 2011, men her tre måneder senere, er der endnu ikke kommet andre smartphones, end Galaxy Nexus, på markedet, der kører på denne Android-version.

Producenter som Samsung, HTC og Sony Mobile (tidligere Sony Ericsson) har lovet opdateringer til nogle af deres produkter her i foråret – men endnu er ingen enheder blevet opdateret.

Adgangen til Android-kildekoden er en af årsagerne til forsinkelserne.

Google: Én enhed først

Når Google udvikler f.eks. Ice Cream Sandwich sker det i et tæt samarbejde med en udvalgt partner, i dette tilfælde Samsung. Selvom der gennem organisationen Open Handset Alliance er mange interessenter i Android, er disse i udviklingsfasen sat uden for døren.

– ”For hver stor opdatering samarbejder vi med én producent om et såkaldt ’lead device’ der skal vise den nye Android-versions fulde potentiale,” fortæller Google Danmark til Mobilsiden.dk.

Når udviklingen er afsluttet, og enheden frigivet, bliver Android-koden gjort til open source, og det er først i denne fase, at alle andre får adgang til koden, oplyser Google.

HTC, Sony Ericsson eller andre procenter, må altså pænt vente på, at Android bliver lukket ud fra udviklerne.

Det er kun på store Android-opdateringer, at der produceres et ’lead device’. Små-updates frigives fra Google til alle, så snart de er klar. Men der er stadig et stort stykke arbejde, inden en opdatering til klar til kunderne.

Hardware og software skal fungere

Sammen med den nye programkode frigiver Google også de hardwarespecifikationer som versionen kræver – og her, kan andre begynde at se på, om ældre Android-mobiler har en hardware, der kan køre den nye version, samt planlægge nye smartphones.

Her kan f.eks. HTC begynde at tilpasse Android til deres enheder, så de kan fungere med hardwaren, og indarbejde deres brugerflade HTC Sense, der lægges oven på Android-systemet.

– ”Vi bruger mange ressourcer på at sikre, at tilpasningen af en ny Android-opdatering passer perfekt til vores brugeroplevelse HTC Sense – og selvsagt også er optimeret til den pågældende hardware. Tidsforbruget varierer fra projekt til projekt,” fortæller nordisk direktør i HTC, Peter Frølund.

Om det er software- eller hardwarejusteringer der tager længst tid, kan ifølge HTC-direktøren ikke opgøres separat, da begge dele skal fungere sammen, og derfor er et samlet tidsforbrug.

Test hos mobiloperatører

Sony Mobile er enig med HTC i, at arbejdsprocessen i forbindelse med Android-opdateringer, er omfattende, men påpeger også, at mobilenhederne efterfølgende skal godkendes af mobilselskaberne.

– ”Når software og hardware spiller sammen med en ny Android version, skal de pågældende smartphones godkendes af operatørerne. Her testes på mange parametre blandt andet SMS, MMS, opkald, internet, streamning, stabilitet m.v.,” siger Michael Fahlen, National Account Manager, fra Sony Mobile i Danmark.

Han fortæller videre, at alle operatørerne har deres egne tilpasninger, der også skal lægges ind i enheden. Det kan være TDC Play hos TDC eller WiMP ved Telenor. Men også bookmarks i browseren, særlige genveje eller apps, skal lægges i enhederne.

En afvisning trækker tiden ud

Hviis en ny software på en smartphone afvises af en teleoperatør, så har producenten, ifølge Michael Fahlen, typisk 14 dage til at rette op på fejl – dernæst tager operatøren igen enheden ind til en ny test, ligeledes i omkring 14 dage.

Når softwaren er endelig godkendt, kan fasen med udrulning sættes i gang. Ikke alle Android-mobiler modtager softwaren på én gang – en udrulning kan derfor sagtens tage flere uger.

Alt dette, er nogle af årsagerne til, at en ny stor Android-opdatering ikke rammer alle Android-enheder, så snart offentligheden hører om udgaven.

Der er også i processen strategiske overvejelser fra producenterne om hvornår og hvilke enheder der skal opdateres, og hvilke nye smartphones, der skal på markedet med den nye version.

Efterfølgende om emnet

Siden redaktionen kørte denne historie er der kommet nyt om sagen. mobilsiden holdt fast i sin interesse i tematikken. 16/2/2012 var der nyt om emnet i en artikel omkring LG Prada 3.0 – en model på ”catwalken” (mobiltest) – Historien kan læses her. Vi følger op på emnet. Se seneste nyt her.