Det betyder Telia og Telenors sammenslutning

Telia og Telenor slår sig sammen. Det vil betyde store besparelser for virksomheden, men også et bedre netværk og service til kunderne fremover

Det betyder Telia og Telenors sammenslutning

I dag blev en dansk mobilkæmpe til. Telenor og Telia sammenlægning betyder at TDC’s position som Danmarks største teleselskab nu udfordres. Den nye forretning har ikke noget navn endnu, men såfremt EU-kommissionen giver grønt lys for sammenlægningen, vil det nye teleselskab få debut mod udgangen af 2015.

De to virksomheder indgår i partnerskabet i ligebyrdige kår, hvor hvert selskab vil eje 50% af den nye forretning. TDC’s førerposition på 42% af telemarkedet, bliver nu matchet af Telenors 22 procent og Telias 18 procent – i alt 40% af det danske mobilmarked.

Se også: Telia/Telenor-fusionen giver TDC et løft

Storstillet spareøvelse

Både Telenors og Telias topledelse er enige om at det danske marked er svært. ”i EU sakker operatørerne agterud i forhold til deres amerikanske og asiatiske pendanter, og også i Danmark trænger markedet til konsolidering” lyder det fra Robert Andersen, europæisk chef for TeliaSonera-koncernen.

At markedet er presset, afspejles også i manglende investeringer. De danske teleselskaber har sammenlagt kun investeret for 6,9 milliarder kroner på landsplan i 2013 – et dyk på 28 procent i forhold til 2008 hvor det danske netværk blev fornyet for 9,6 milliarder.

Motivationen til sammenlægningen skal også findes i den manglende indtjening i det danske marked. “Det kræver volumen at få gode afdrag på investeringer, og derved forbedre indtjeningen”, påpeger Robert Andersen.

Læs også: Hastighedstest: Her er de hurtigste 4G-mobiler og tablets

Ved at sammenlægge kræfterne forventer Telenor og Telia at spare 800 millioner kroner årligt tilsammen, en spareøvelse der bygger på stordriftsfordele, et skift til en fælles IT-platform, fjernelse dobbelte omkostninger og ved at lukke overlappende telebutikker.

Besparelsen vil dog sluges op i omkostninger ved effektiviseringerne som også vil løbe op i 800 millioner kroner årligt i perioden 2015 til 2017. Sammenslutningen forventes at være tilvejebragt i 2019.

Hvorvidt effektiviseringerne vil betyde afskedigelser er endnu uvist, men vil blive annonceret tættere mod sammenlægningen i udgangen af 2015. Indtil handlen gennemføres, vil begge selskaber operere som nu: de vil konkurrere mod hinanden, som mod markedets øvrige rivaller.

Vil forbrugerne også spare?

En besparelse på 0,8 milliarder kroner årligt lægger op til billigere produkter for Telenors og Telias kunder. Stordriftsfordelene vil også betyde lavere priser for forbrugerne fremover fastslår Kjell-Morten Johnsen, Telenors europæiske chef: ”i al min tid i telebranchen har jeg oplevet at priserne kun bevæger sig en vej – og det er nedad. Jeg forventer ikke at den trend vil ændre sig”

Samtidig pointerer Robert Andersen, at med fordoblingen i antallet af kunder vil det nye selskab stå stærkere i forhandlingerne med indholdsudbydere som eksempelvis Spotify, Viasat eller Netflix, og vil fremover kunne tilbyde mere fordelagtige produkter.

Se også: Telia slipper dit TV fri

Hvad du skal betale månedligt i abonnement er dog ikke hovedfokus i sammenlægningen. Telenors danske direktør Marek Slacik påpeger at den danske telebranche underpræsterer på europæisk plan når man ser på kundetilfredshed, til trods for blandt de laveste priser.
“Derfor er investeringer i netværket centralt for skabe løsninger der vil øge kundernes oplevelse”, slutter Marek Slacik.

For kunderne i Telenors og Telias mindre udbydere som Call Me, Bibob, CBB og DLG Tele er det endnu uvist hvorvidt sammenlægningen vil ændre på selskaberne. “Der foreligger endnu ingen planer for vores mindre brands. Det bliver en af de kommende opgaver for den nye ledelse at tegne en ny brandingstrategi”.

Ingen fusionering – endnu

Dagens nyhed rejser spørgsmål omkring resten af TeliaSonera og Telenor-koncernens forhold i markederne udover det danske. Topledelsen fra Telia understreger her at der sammenslutningen kun gælder i Danmark, og at Telenor og Telia forbliver konkurrenter i udlandet.

Det nye teleselskab vil sammenlagt nå ud til 3½ million kunder i Danmark og omsætte for mere end 9 milliarder danske kroner.

Læs også: TeliaSonera og Telenor laver fælles forretning

Historien efterfølgende

Siden vi kørte denne nyhed er der kommer nyt i sagen. mobilsiden kunne ikke slippe historien. 3/12/2014 gik vi videre og publicerede en ny vinkel på Telia/Telenor-fusionen giver TDC et løftKlik her og læs videre.. Siden er meget vand er løbet gennem åen. De seneste nyheder finder du ved at klikke her. .