Duel: Hvem har den bedste skærm? Samsung Wave eller iPhone 3GS

I denne store test, går vi tæt på skærmene i hhv. Samsung Wave og Apple iPhone 3GS. Det er AMOLED mod LDC. Hvem har egentlig den bedste skærm?

Duel: Hvem har den bedste skærm? Samsung Wave eller iPhone 3GS

Nedenstående artikel bringes i samarbejde med Flatpanels.dk

Flatpanels.dk tog for nyligt et kig bagom skærmen på den nye Apple iPhone 4 med IPS panel, og her tages et kig på en måske endnu mere interessant skærm; Super AMOLED skærmen i Samsung Wave telefonen.

I denne artikel går vi i dybden med OLED skærmen, og sammenligner denne med LCD skærmen i iPhone 3GS, som anvender samme slags LCD panel som størstedelen af telefoner i dag.

LCD-test, Flatpanels.dk

Super AMOLED i Samsung Wave

Dette er ikke en test af Samsung Wave som telefon, men udelukkende et kig på skærmen.

OLED betragtes som det næste store indenfor skærmteknologi og er så småt ved at få fodfæste i små håndholdte enheder. Herefter vil OLED bevæge sig op i større bærbare computere, PC skærme og TV fladskærme, ligesom LCD teknologien gjorde i sin tid.

OLED teknologien er – ligesom LCD og plasma – en panelteknologi, som kan generere et billede.

Måden hvorpå OLED gør det på, er dog radikalt anderledes end både plasma og LCD. En af de store fordele ved OLED er, at den selv er i stand til at skabe lys, og ikke er afhængig af en ekstern lyskilde, som f.eks. LCD teknologien, hvor man enten benytter lysstofrør eller LED (dioder).

Den er heller ikke afhængig af et fosforlag til at skabe lys ligesom plasma-teknologien. I stedet skabes lyset inde i en pixel vha. en cathode og anode reaktion.

Ifølge producenterne har OLED fordele som højt, næsten perfekt kontrastforhold, ekstremt hurtig responstid, og tæt på perfekte betragtningsvinkler. Herudover bliver vi også lovet praktiske fordele som ultratynde skærme og et meget lavt strømforbrug.

Men hvordan forholder det sig så i praksis? Det finder vi ud af i denne lille test af Samsung Wave, der har en Super AMOLED skærm.

“Super” står for videreudviklingen af deres tidligere OLED paneler, som Samsung præsenterede for kort tid siden. AM står for active matrix, som betyder at panelet er aktivt og kan vise video.

Apples iPhone 3GS anvender derimod et LCD panel af typen TN. TN panelet betragtes generelt som den dårligste LCD paneltype på markedet, og det er samme panel, som sidder i størstedelen af billige PC skærme i dag. TN karakteriseres blandt andet ved dårlige betragtningsvinkler og dårlig farvegengivelse, men til gengæld er den billig i produktion.

Samsung Wave iPhone 3GS
Skærm Super AM OLED LCD (TN)
Størrelse 3,3″ 3,5″
Opløsning 800 x 480 pixels 480 x 320 pixels
LCD-test, Flatpanels.dk
Fig 1: Samsung Wave (venstre) vs. Apple iPhone 3GS (højre)

Wave (OLED) vs. iPhone 3GS (LCD)

Så hvordan klarer OLED panelet i Wave sig overfor LCD TN panelet i Apple 3GS?

Det vil dette afsnit omhandle, hvor vi primært vil anvende billedeksempler til at illustrere forskellene, men vi har også foretaget et par målinger af blandt andet sort. Alle billeder er taget med et Canon EOS spejlreflekskamera.

Lad os starte med et billede af de to telefoner på et skrivebord i dagslys (fig 1).

Som det kan ses på billedet ovenfor, så har Wave til venstre et betydeligt mere lysstærkt og intenset billede. Lysstærke billeder er ikke nødvendigvis et udtryk for bedre billedgengivelse, men på billedet kan det tydeligt ses, at iPhone 3GS virker lidt for mat i farverne, blandt andet påvirket af lyset i lokalet.

Jeg gik videre til at undersøge skærmene i mørke omgivelser og igen kan det ses, at Wave har et noget mere intenst billede end iPhone 3GS. (se fig 2).

Det bør dog også bemærkes, at enkelte farver på OLED panelet fremstår som overmættede, men resultatet taler alligevel for sig selv

LCD-test, Flatpanels.dk
Fig 3: Samsung Wave (venstre) vs. Apple iPhone 3GS (højre)

Betragtningsvinkler og farver

En af de markante forskelle mellem OLED og LCD af TN paneltypen opstår dog, når panelerne betragtes fra en vinkel. Derfor undersøgte vi hvordan skærmpanelerne opretholder farveintensiteten fra forskellige vinkler.

Se billedet “fig 3” hvor panelerne betragtes skråt nedefra.

På billedet ses det tydeligt, hvordan det inferiøre TN panel i iPhone 3GS kommer til kort. Farverne bliver nærmest komplementære, og ændringen er meget synlig i praksis. Det samme sker i øvrigt hvis du betragter en PC skærm med TN panel nedefra.

Vi forsøgte herefter at betragte skærmene fra øverste hjørne – se fig 4.

Igen er forskellen ekstrem stor. Wave bibeholder farveintensiteten og betragtningsvinklerne er tæt på perfekte. iPhone 3GS bliver nu meget mørk fordi en del af lysstyrken reduceres fra vinklerne og farverne helt udvaskede.

Vi forsøgte os med nogle lidt mere neutrale billeder. Se fig 5.

Igen er det tydeligt, at lysstyrken på Wave er højere og farverne lidt mere intense. Farverne er dog også en tand overmættede, men forskellen er igen tydelig.

Begge paneler formår at holde detaljerne i de mørke områder, og det er positivt at se, at OLED panelet ikke klipper de mørke detaljer væk, da det ofte er konsekvensen ved at benytte lidt mere markante billedindstillinger, da producenterne derved ser sig nødsaget til at ændre på gammaforløbet. Det er dog ikke tilfældet her.

Igen prøver vi at tage et billede fra en vinkel og bemærk hvor markant forskellen er på de to paneler. iPhone 3GS ændrer de lyse nuancer ekstremt meget fra vinkler. Se fig 6.

Vi forsøgte os også med et lidt mørkere billede, hvor der er kontraster i. Se fig 7.

Bemærk, hvordan OLED panelet formår at gengive himmelhorisonten lige over vandkanten meget bedre end iPhone 3GS. Billedet fremstod også skarpere med mere veldefinerede detaljer, hvilket i øvrigt var et generelt udtryk.

Vi frygtede, at OLED panelet i Wave her ville gengive detaljerne i de mørke områder som en helt sort farve, men OLED panelet formåede at opretholde flot detaljegrad i de mørke områder – og faktisk bedre end iPhone 3GS (”nettet” som ses på iPhone 3GS er skabt af kameraet, ikke telefonen).

LCD-test, Flatpanels.dk
Fig 8: Samsung Wave (venstre) vs. Apple iPhone 3GS (højre)

Sort og kontrast

Jeg gik nu videre til en anden interessant test, for jeg var meget interesseret i hvad OLED panelet kunne præstere mht. sortniveau.

Producenterne har lovet, at OLED kan gengive stort set perfekt sort, og det er naturligvis store ord, da det er noget man stadig forsøger for TV fladskærme både indenfor LCD og plasma.

Se fig 8.

Og jeg må sige jeg blev imponeret. OLED panelet i Wave gengiver perfekt sort. Der slipper intet lys igennem, og forskellen mellem LCD TN panelet i iPhone 3GS og Samsung Wave er ekstremt stor.

Billedet er taget med en ret høj lukketid for at få forskellen i de mørke områder med, og det er derfor resten af billedet er alt for lyst, men forskellen mellem gengivelsen af sort på de to telefoner på billedet er meget tilsvarende den vi så i praksis.

Vi har ikke mulighed for at køre vores normale testsoftware på telefonerne og derfor kan vi ikke måle præcisionen i farverne, men vi kan måle dybden af sort, og den kan ses herunder.

Som det kan ses i tabellen, så målte vi sort til 0,0 cd/m2 på OLED panelet i Wave, hvilket betyder, at sort er helt sort. På iPhone 3GS målte vi 0,39 cd/m2, hvilket er ganske dårligt, og dårligere end på selv PC og TV fladskærme, som benytter TN paneltypen. Samtidig bemærkes det, at sort bliver endnu værre hvis panelet betrates fra en vinkel.

Samsung Wave iPhone 3GS
Sortgengivelsen 0,0 cd/m2 0,39 cd/m2

LCD-test, Flatpanels.dk
Fig 9: Samsung Wave (højre) vs. Apple iPhone 3GS (venstre)

Sollys

De første generationer af OLED paneler i mobiltelefoner har været kritiseret for at være dårlige i sollys og derfor umulige at bruge udendørs.

Samsung – som selv udvikler og producerer OLED paneler – lovede, at man med Super AMOLED-varianten havde forbedret gengivelsen udendørs, så det satte vi os naturligvis også for at undersøge.

Se fig 9.

Billedet ovenfor er taget på en af de dejlige sommerdage, som vi har haft i Danmark i den seneste tid med fuld sol.

Som det kan ses klarer iPhone 3GS sig noget bedre end OLED panelet i Wave. Der er ekstremt mange refleksioner i begge skærme, og kraftige sol opvejes ikke af skærmenes begrænsede lysstyrke, men OLED panelet kæmper noget hårdere med billedet end iPhone 3GS på trods af – som vi så i starten – at OLED panelet har en noget højere lysstyrke.

Super AMOLED panelet er bestemt blevet bedre i sollys end de tidligere generationer af OLED panelerne i mobiletelefoner, men refleksionerne inde i panelet gør stadig, at billedet mister en del intensitet i sollys og der bør stadig indbygges bedre filtre i OLED panelerne, hvis de skal gøre sig godt udenfor.

Det var svært at teste responstiden på de to skærme, da vi ikke kan afvikle vores software til at stressteste, men det stod dog også klart, at OLED panelet er ekstremt hurtig, når der skal vises bevægelse på skærmen. TN panelet i iPhone 3GS er dog heller ikke langsomt.

Forskellen i opløsning på skærmene er også synlig i praksis. OLED panelet har med sin 800×480 opløsning flere detaljer og gengiver mere glatte konturer og kanter end iPhone 3GS. Det er dog bare et spørgsmål om at øge dot pitch på skærmen.

Der findes bedre LCD paneler

Der findes andre paneltyper indenfor LCD teknologien, som vi bør nævne med rette, giver bedre billedkvalitet, men omvendt bør det også nævnes, at næsten samtlige mobiltelefoner, håndholdte enheder og bærbare computere anvender TN paneltypen, hvis de har en LCD skærm.

Her tager vi blot udgangspunkt i iPhone 3GS som eksempel, og det skal måske indskydes, at jeg på ingen måde har noget imod Apple. iPhone 3GS modellen er min egen, og næste gang jeg skal have mobiltelefon bliver det også en iPhone. Ikke nødvendigvis pga. skærmen, men pga. funktionaliteten og brugervenligheden.

Jeg sagde i starten, at jeg ikke ville anmelde telefonen som telefon, og det vil jeg heller ikke, men alligevel synes jeg rent personligt, at det er ganske bemærkelsesværdig, hvordan alle nye telefoner – inklusiv Samsung Wave – er rene plagiater af iPhone.

Det er endnu få telefoner der benytter Super AMOLED panelerne.

HTC Desire benyttede tidligere OLED, men er senest gået over til LCD (S-PVA paneler, som dog er bedre end TN paneler) pga. mangel på OLED paneler i branchen.

Det samme gælder for Google Nexus One. De argumenterer for, at forskellen ikke betyder noget i praksis, men det er naturligvis ikke rigtigt.

LCD-test, Flatpanels.dk

Wave vs. iPhone 4?

Det ville naturligvis have været interessant at holde Samsung Wave op imod iPhone 4, men af gode grunde har vi ikke denne telefon i hænde.

Vi håber at kunne lave en ny sammenligning, når denne er på markedet.

Ændringen på iPhone 4 i forhold til 3GS, er, at Apple har valgt en LCD skærm af paneltypen IPS.

IPS betragtes generelt som en langt bedre variant af LCD teknologien, og benyttes desuden i en lang række PC grafikerskærme i dag.

Om IPS panelerne kan komme op på siden af OLED, er dog stadig tvivlsomt, men det finder vi forhåbentlig snart ud af.

Afrunding

Jeg vil her afrunde, og endnu en gang sige, at OLED virkelig har et stort potentiale.

Vi ser allerede det meste af potentialet indfriet i Samsung Wave, men vi er naturligvis mest spændte på at få OLED ind i PC og TV fladskærme.

OLED panelet er milevidt foran LCD TN paneltyperne, og OLED teknologien er ekstremt spændende, når man samtidig tænker på, at panelerne kan antage næsten alle former og kan skabes så tynde som papir.

Samsung Wave har en helt fantastisk skærm. Super AMOLED panelet demonstrerer, at OLED i den grad er fremtiden. Det vifter konkurrenterne med de inferiøre LCD TN paneler af vejen. Som nævnt tidligere, så er iPhone 3GS her brugt som eksempel, men langt størstedelen af mobiltelefoner, håndholdte enheder og bærbare computere med LCD skærme, benytter i dag TN paneltypen.

Vi håber at kunne lave en ny sammenligning, når iPhone 4 med IPS panel lander.

OLED demonstrerer også, at den bringer forbedringer på stort set alle punkter til fadet. Vi så bedre farveintensitet, højere lysstyrke, tæt på perfekte betragtningsvinkler og perfekt gengivelse af sort. Responstiden var også ekstremt hurtig, men OLED i kraftig sollys kan stadig vise sig at blive et problem, på trods af, at der er sket forbedringer på Super AMOLED varianten i forhold til tidligere OLED paneler.

Endnu en gang kan vi proklamere OLED det næste store indenfor skærme, og det kan kun gå for langsomt med at få det ind i TV og PC fladskærme. Indtil da, så kan vi glæde os over, at vi formentlig har større OLED skærme klar i 2011 og vi gerne snart skulle modtage LGs 15” OLED-TV til en test.

Kilde: Flatpanels.dk – se original artikel…

Flatpanels.dk

Denne artikel: Samsung Wave OLED vs. Apple iPhone 3GS LCD, er bragt i samarbejde med Flatpanels.dk

Det næste i sagen

Sagen er ikke slut. Vi har fulgt op på historien. mobilsiden fortsatte fortællingen. 9/7/2010 kørte vi et indlæg omkring Samsung haler ind på NokiaKlik her for at læse artiklen.. Seneste nyheder om Mobiltelefon finder du her..