Er 3s 4G-abonnement virkelig et alternativ til en ADSL-forbindelse?

3 mener, at deres nye 4G er et reelt alternativ til ADSL. Men hvor langt kommer man med 40 GB data. Vi har udfordret 3.

Er 3s 4G-abonnement virkelig et alternativ til en ADSL-forbindelse?

Teleselskabet 3 lancerede fornyeligt deres helt nye 4G-netværk. Sammen med introduktionen af netværket lancerede teleselskabet også nye 4G LTE mobilt bredbånd abonnementer, der måske kan være første skridt i en ny priskrig.

For blot 249 kroner om måneden får 3s kunder få adgang til selskabets 4G-netværk. Der medfølger 40 GB data, og der er mulighed for et ekstra simkort, så den relativt store mængde data kan benyttes til datadeling.

Læs også Priskrigen på 4G mobilt bredbånd er startet

Rent prismæssigt så er 3s tilbud også billigere end konkurrenterne hos Telia og TDC, og 3 mener da også selv, at deres abonnementer ligefrem kan erstatte en ADSL-forbindelse.

3s 4G-netværk er lige så hurtigt som en gennemsnitlig ADSL-forbindelse, og prisen ligger på niveau med en almindelig ADSL forbindelse.

Så mange muligheder – så lidt data

For nogle forbrugere vil 3s nye abonnement til 249 kroner om måneden helt sikkert kunne erstatte en traditionel ADSL-forbindelse. Men som alle andre mobilt bredbåndsprodukter har 3s abonnement ét stort minus; Data – eller rettere sagt manglen på data.

Selvom 40 GB data lyder af meget, så er 40 GB data efterhånden ikke ret meget for den gennemsnitlige forbruger.

Hvis man henter et par applikationer, går lidt på Facebook, ser et par videoer på YouTube, streamer en times DR HD, henter en video podcast, opdaterer Windows, henter et online spil til en PlayStation 3, lytter til et par timers musik på Spotify og har en onlinebackup kørende, så løber man panden i mod muren, før måneden er omme.

Faktisk er 40 GB data ikke ret meget, for en typisk internetbruger – med mindre man selvfølgelig kun bruger internettet til e-mail, netbank og Facebook.

For mange almindelige forbrugere, så vil 40 GB ikke kunne række til mere end de første 2-3 ugers dataforbrug. I en almindelig husstand med to vokse og to børn forbruges der let 4-5 GB data på en ganske almindelig dag, når børnene benytter DRs Oline, mens de voksne ser podcasts og streamer TV-serier fra Viaplay.

Så hvorfor har 3 ikke et 4G LTE abonnement med ubegrænset forbrug?

– “Vi kender vores kunder og deres forbrug rigtig godt. Derfor ved vi, at 40 GB så rigeligt dækker deres forbrug. Det er klart at i takt med, at 4G får alvor tager fart, så kan man sagtens forestille sig, at folk bruger endnu mere data, og at der derfor på et tidspunkt bliver behov for et større abonnement. Men som det er i dag, dækker det rigeligt vores kunders forbrug – og vores kunder er dem, der allerede i dag bruger allermest mobilt data, som det fremgår af Erhvervsstyrelsens halvårsrapport”, fortæller Stine Green Paulsen, kommunikationschef hos 3.

I forbindelse med lanceringen af 3s nye netværk fremgik det i en pressemeddelelse, at “Den nye 3Mobilt Bredbåndspakke med 40 GB data inkluderet er et ægte alternativ til ADSL.”

3s kundeservice på Facebook har siden heller ikke været blege for at kalde abonnementerne et reelt alternativ til ADSL.

Men hvordan kan et 4G LTE abonnement være et alternativ til ADSL, når der kun medfølger 40 GB data, mens de fleste ADSL forbindelser i Danmark sælges med ubegrænset forbrug?

Til det spørgsmål svarer Stine Green Paulsen, at definitionen på ADSL, ikke er mængden af data, men derimod hastigheden.

3 mener, at med de høje hastigheder på 4G sammenholdt med de store datapakker, gives et reelt alternativ til ADSL for selskabets  kunder, og samtidig giver 4G en mobilitet, som ADSL ikke kan give forbrugerne.

Rabatpakker uden rabat

3 har dog en løsning på problemet med for lidt data i deres abonnementer; Rabatpakker. Hvis man løber tør for data, så kan man tilkøbe en pakke med ekstra data.

Men der er dog ikke særlig meget rabat at hente, hvis man benytter 3s største abonnement, der koster 249 kroner om måneden. Dette abonnement inkluderer 40 GB data og inkluderer mulighed for datadeling med et ekstra simkort.

Udregner man prisen pr. GB data, så betaler man med dette abonnement 6,225 kroner pr. GB data. Til sammenligning koster den største “rabatpakke” med 10 GB data 129 kroner, hvilket giver en pris på 12,90 kroner pr. GB data.

Prisen på disse “rabatpakker” er altså mere end dobbelt så høj pr. GB sammenlignet med jeres abonnementer, så  hvorfor reklamerer 3 med en ikke eksisterende rabat?

– “Jeg kan godt forstå, hvis navnet ‘Rabatpakke’ forvirrer her. Og det er klart noget, vi bør se på. Rabatten er ikke i forhold til prisen i vores abonnementer, men i forhold til den GB-pris, man skulle betale, hvis man udover sit abonnement skulle betale forbrugsafregnet pr. MB/GB. Pointen med en pakke er, at man i stedet for at betale pr. MB eller GB, køber en samlet pakke til en fast pris.” siger Stine Green Paulsen fra 3.

3 har dog ifølge selskabet hjemmeside ikke et forbrugsafregnet mobilt bredbåndabonnement.

Men hvorfor er gigabyte prisen så meget højere i 3s rabatpakker sammenlignet med abonnementerne?

Til det spørgsmål svarer Stine Green Paulsen, at man køber et abonnement, og dermed binder sig til det i seks måneder. Det er i følge Stine Green Paulsen klart, at jo mere data man køber fast hos 3, desto bedre skal ens pris være, og hun uddyber:

– “Det svarer til, at jeg får min avis billigere, når jeg tegner et abonnement for et år – frem for et halvt år – for ikke at tale om, hvis jeg købte den i løssalg. Som kunde skal man belønnes for at committe sig til at købe vores store abonnementer.”

Men hvad gør man så, hvis man reelt ønsker at mobilt bredbånd skal erstatte en ADSL forbindelse? Ønsker man som forbruger f.eks. 80 GB data i stedet for de 40 GB som er inkluderet i standardabonnementet, så kommer man altså til at betale 516 kroner oven i abonnementet 249 kroner. I alt 765 kroner hver måned.

Det er mange penge, men der er en løsning; Flyt til Sverige.

Flyt hinsidan

I Sverige sælger 3 et abonnement med 80 GB data for 349 svensker kroner om måneden, hvilket svarer til omkring 300 danske kroner. Så hvornår kommer samme tilbud til Danmark?

– “Du kan ikke sammenligne det danske og svenske marked. I Sverige har man mulighed for at binde kunderne i 12 og 24 måneder. I Danmark i seks måneder. Det giver naturligvis svenskerne mulighed for at tilbyde nogle endnu mere attraktive priser. Vi ville MEGET gerne have samme mulighed for en længere bindingsperiode – med de prisfald det ville give kunderne.” udtaler Stine Green Paulsen

I Sverige skal man binde sig til et abonnement i 24 måneder, men så følger der også en ZTE 4G router og et 4G ZTE modem med i prisen. I Danmark sælger 3 tilsvarende produkter fra Huawei til en sammenlagt pris på omkring 2600 kroner.

I Sverige kan de det hele

Hvis man ser bort fra den hardware, som altså er inkluderet i abonnementet i Sverige, så forklarer det dog stadigvæk ikke hvorfor man i Sverige kan få 80 GB data, mens det samme ikke kan lade sig gøre i Danmark.

En længere bindingperiode periode kan dog ikke alene forklare forskellen mellem Danmark og Sverige, når man ser bort fra den inkluderede hardware.

Til 300 danske kroner om måneden, så vil indtjeningen på en dansk kunde nemlig allerede efter 15 måneder være den samme, som 3 tjener på kunden i Sverige i løbet af 24 måneder.

Udregningen på dette lyder sådan her:
300 kroner i 15 måneder giver en omsætning på 4500 kroner, mens en svensk kunde i løbet af 24 måneder giver en omsætning i danske kroner på omkring 7200 kroner. Trækker man hardwaren (2600 kroner) ud af regnestykket så lander man på en omsætning i danske kroner på omkring 4600 kroner for en svensk 3 kunde.

Konklusion kan kun være, at svenskerne endnu en gang er foran danskerne. Ikke nok med at svenskerne har Ikea, Abba, Volvo og rigtige skibakker – nej, svenskerne har skam også mulighed for et reelt alternativ til ADSL forbindelser.

Vel at mærke et reelt alternativ, som man rent faktisk kan betale for, uden at betale tredobbelt pris i forhold til en normalt ADSL forbindelse.

Så er 4G et alternativ til ADSL? Ja, for nogle forbrugere i Danmark er 4G LTE sikkert et reelt alternativ til ADSL, men for bare nogenlunde almindelige internetvante forbrugere, så er 4G i Danmark ikke et reelt alternativ pga. data manglen.

Seneste nyt om temaet

Redaktionen følger op med den seneste udvikling. mobilsiden gik videre med sagen. 15/9/2012 fik historien nyt liv med artiklen Sådan bruger du mobilen som WiFi-hotspot – Læs her. Emnet dækkes fortløbende af redaktionen. Aktuelle nyheder om internet finder du her. .