Er Windows Mobile 6.5 en nyhed? Nu er det sidste chance

Kommentar: Skal Microsoft gøre sig gældende på mobilen er det snart sidste chance.

Er Windows Mobile 6.5 en nyhed? Nu er det sidste chance

“Microsoft ER mobil” lød det på pressemødet hvor version 6.5 af Windows Mobile platformen blev afsløret. Fremover hedder mobiler med dette system en “Windows phone” og bliver mærket med Windows-logoet.

Microsoft anerkender altså behovet for at tage den mobile platform alvorligt – hvilket også er på tide. Den første version af Windows Mobile er godt ti år gammel – og med udmeldingen kunne noget tyde på, at man ikke tidligere har taget mobiltelefon-delen specielt seriøst.

Det må også gøre ondt i organisationen at nicheproducenten Apple løber indenom og viser hvordan en smartphone kan laves og ikke mindst nytænkes. Dette har Microsoft jo i princippet haft mulighed for at gøre for længe siden.

Smartphones ER touch

Mængden af touchmobiler stiger måned for måned og mobilbrugerne lader til at holde af dem. Væk er betjeningspinden (stylus) – alt skal være fingerbetjent.

Med Windows Mobile 6.5 har Microsofts udviklere haft travlt med at oprette op på tidligere problemer som sløvhed og ikke mindst manglende fingerbetjening. Resultatet er en lille opretning i de store overflader men det er langt fra konsekvent nok.

Der skal ikke mere end få tryk til inden man igen får brug for en stylus. F.eks. ved indtastning af kalenderaftaler. Igen virker det ikke som om, at Microsoft tager brugerne alvorligt.

Zune HD viser vejen

Et kik på Microsofts smarte musik- og videoafspiller Zune HD viser, at udviklerne faktisk godt kan lave noget der virker.

Smidigheden i Zune er enorm og alt er fingerbetjent. Selv funktioner som zoom med multitouch virker fantastisk. Derfor er det svært at forstå, at det på mobilplatformen åbenbart er så meget op af bakke for Microsoft.

Ved præsentationen af Windows Mobile 6.5 lå det lidt i kortene, at Zune-udviklerne er i gang med næste generation af mobilplatformen. Spørgsmålet er, hvorfor de ikke forlængst er kommet fra start?

De små nyheder i WM 6.5

En ny fingervenlig menu og lettere today-skærm er de to mest synlige nyheder i Windows Mobile 6.5. De små valgmenuer har også fået et fingervenligt facelift.

Når mobilen er låst kan man uden at låse den op, se om der har været f.eks. mistede opkald eller nye sms-beskeder. Fra låseskærmen kan funktionerne aktiveres direkte.

På programdelen er My Phone nu åbnet. Her kan brugeren lave backup af mobiles indhold på en onlinetjeneste og dermed sikre alle data som billeder, beskeder, kontakter m.v.

Windows Marketplace er også et frisk pust. Her kan hentes og installeres programmer på mobilen, uden besvær med tilslutning til computeren. På Internet Explorer kan der nu vises sider i Adobe Flash og der kan nu administreres flere mailkonti fra Microsoft Exchange.

Nyskabelserne er velkomne men ærligtalt virker det uambitiøst.

Sidste udkald for Microsoft

Nu afventer vi så Windows Mobile 7.0 som endnu ikke er bekræftet. Dette er absolut sidste chance hvis Microsoft virkelig mener de vil noget på mobilen.

Som nævnt har de med Zune HD vist, at de sagtens kan skabe noget fedt.

Problemet for Microsoft er konkurrencen. Apple iPhone stormer frem og Google Android ventes foralvor her i fjerde kvartal at lægge fra land. Alt i mens laver f.eks. HTC og Samsung egne brugerflader oven på Windows Mobile og fjerner brugerens opmærksomhed fra det underliggende system.

For mobilbrugerne er det underordnet om systemet hedder X, Y eller Z. Det handler om, at betjeningen skal være let og hurtig og mobilen skal kunne kommunikere med de tjenester som brugerne efterspørger.

Når der ikke er fokus på om mobilen kører på Windows Mobile, Android, iPhone OS eller Symbian så bliver det sværere for Microsoft at bide sig fast. Specielt fordi de andre platforme også kan fungere med tjenester som Exchange, Facebook, e-mail osv.

Microsoft har med Windows Mobile 6.5 ikke noget unikt at komme med som ikke allerede eksisterer eller kan gøres bedre.

Hvad sker der for Microsofts mobilplaner hvis Samsung og HTC dropper deres platform til fordel for noget andet?

Microsoft skal genopfinde mobilen

Windows Mobile 7 skal være helt unik og banebrydende og genopfinde smartphonen – og den skal på markedet senest i første kvartal 2010. Ellers er løbet af alvor kørt.

Alternativt skal Microsoft satse på at udvikle en unik mobilmotor som producenterne kan tilpasse efter behov og som integrerer på en hidtil uset facon med Windows.

Microsoft skal tilbage i arbejdstøjet og tage brugerne og konkurrenterne seriøst. Ulempen ved at være et stort firma er, at det tager lang tid at udstikke en ny kurs.

Læs også:
Her er de nye Windows Mobiler
Analyse: Android vil overhale iPhone og Windows Mobile

Sagen fortsætter

Siden redaktionen kørte denne nyhed er der kommer nyt i sagen. mobilsiden gik videre med historien. Efterfølgende d. 7/10/2009 publicerede vi fortællingen om Analyse: Android vil overhale iPhone og Windows MobileKlik her og læs historien.. Se også seneste nyt om temaet ved at trykke her..