Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Farlig Facebook virus i omløb: pas på disse beskeder

Farlig Facebook virus i omløb: pas på disse beskeder

En farlig virus spreder sig nu igennem Facebook og tager dine data som gidsel. Sådan undgår du den - eller fjerner den hvis uheldet er ude.

En ny type virusangreb spreder sig i disse dage igennem Facebook populære Messenger-funktion. Bliver du ramt af angrebet, risikerer du at miste alle dine data og at blive opkrævet løsesum for at få din data tilbage.

Indtil videre er det brugere af Googles populære Chrome-browser til desktop der er ramt. Angrebet opererer ved at forklæde sig som en uskyldig besked messenger-besked fra en Facebook-ven med en inficeret Facebook-profil.

Denne besked vil rumme et såkaldt SVG-billede som der skal klikkes på, for at åbne billedet. Dette er en meget dårlig idé, da billedet indeholder noget ondsindet kode, som vil forsøge at installere en udvidelse til Chrome-browseren som vil hijacke din Facebook-profil og sprede virussen videre.

Samtidig vil udvidelsen installere et stykke ransomware på din enhed - et stykke software der krypterer alle de data du har liggende på computeren, herunder familiebilleder, vigtige dokumenter og applikationer.

Har du ikke nogen backup af dine vigtige filer, skal du derfor enten vinke farvel til dem eller betale en løsepenge for i alt halvanden bitcoin, svarende til omkring 2.500 kroner.

Til dato er flere hundredetusinde konti ramt af angrebet, og den breder sig i disse dage med al hast blandt danske Facebook-konti.

Angrebet er den første af sin slags, der bruger Facebooks besked-platform til at sprede ransomware.

Se også:  Nu kan du sende SMS’er med Facebook Messenger

Modtager du en lignende besked, skal du *ikke* klikke på billedfilen
Modtager du en lignende besked, skal du *ikke* klikke på billedfilen

Sådan beskytter du dig

Det vigtigste du skal foretage dig, er helt at undgå at klikke på beskeden. Modtager du en mistænkelig besked med en vedhæftet SVG-fil, skal du ikke klikke på den medmindre du har tillid til, at din Facebook-ven kan sige god for den.

Skulle du komme til at klikke på den, skal du hurtigst muligt fjerne den tilføjelse som den inficerede fil har tilføjet til Chrome. Den vil enten hedde ”ONE” eller ”UBO”. Når du det ikke, vil uheldet være ude og du vil altså enten skulle have fat i dit backup eller din pengepung for at få filerne tilbage.

Selvom du ikke har modtaget nogen af de farlige beskeder endnu, er det en god idé at sikre sig, at din backup af dit system er opdateret. Skulle det værste ske, kan du på den måde minimere skaden.

Læs også:  Problemer med Facebook? Sådan søger du hjælp [TIP]

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her



Om brug af cookies