Fødselsdag for mobilnettet – tillykke med de 19 år

Det er nu 19 år siden GSM-nettet blev indviet med den første samtale. Her lidt af historien om det net, der stadig binder os alle sammen.

Fødselsdag for mobilnettet – tillykke med de 19 år

I dag taler vi om 3G og om at 4G/LTE er på vej. Men grundlaget for det hele er stadig GSM-mobilnettet, der nu fylder år.

Tilbage i 1987 mødtes 15 teleudbydere fra 13 forskellige lande i København, hvor de blev enige om at underskrive en aftale om et samarbejde – og de første spæde skridt mod GSM-nettet var taget.

Den første samtale fandt dog først sted knap fire år senere, i Radiolinja i Finland. Det skete for 19 år siden, den 1. juni 1991.

I Danmark blev det besluttet at udbyde to GSM licenser, og de blev i maj 1991 givet til Sonofon (nu Telenor) og Tele Danmark (nu TDC), som begyndte at bruge GSM-nettet i 1992.

Udfasning

GSM-nettet bliver i dag langsomt udfaset til fordel for 3G og snart også 4G/LTE.

Det gamle GSM-net bliver dog også brugt til at hjælpe de nye net på vej.

I 2007 fik teleselskaberne lov til at bruge dele af GSM-nettet til at sikre bedre og mere stabil dækning for 3G netværket.

GSM står for Global System for Mobile Communications og er det mest udbredte mobil-net med over to milliarder telefoner spredt ud over 218 lande.

Teleoperatørerne samarbejder på tværs af grænserne, og giver dermed kunderne mulighed for at bruge deres GSM-mobil og abonnement i de fleste lande.