Fremtidens antennedesign testes i Aalborg

Indendørs eksperimenter i Aalborg midtby skal sikre bedre dataforbindelser på fremtidens 4G-telefoner.

Fremtidens antennedesign testes i Aalborg

Forskere fra Aalborg Universitet og antenneeksperter fra teknologivirksomheden Molex har i fællesskab travlt med at gennemføre målinger i Aalborg midtby. De arbejder intensivt på at forbedre antennedesignet på nye 4G LTE enheder.

For at få så realistiske resultater som muligt, så har de valgt Aalborg midtby som forsøgsområde. De tætbebyggede omgivelser i byen skal give antenneeksperterne realistiske 4G-målinger.

– ”Vi prøver at se, hvor meget mere vi kan få ud af næste generations mobiltelefoner, når vi har en masse antenner i dem. Vi kan se, at det betyder rigtig meget, hvor man befinder sig, og at de sværeste forbindelser er dem, hvor man befinder sig indendørs her i byen med høje huse omkring. Derfor tester vi netop i de omgivelser,” fortæller professor Gert Frølund Pedersen fra Aalborg Universitets Institut for Elektroniske Systemer.

De igangværende tests fokuserer på indendørs modtageforhold, men der har også tidligere været gennemført udendørs tests, hvor Aalborgs gader har været brugt som forsøgsområde.

Test i den virkelige verden

Den amerikanske elektonikproducent Molex har en forskningsafdeling for antenneteknologi i Nørresundby, og virksomheden råder over nogle af Europas bedste testlaboratorier på antenneområdet. De er perfekte til nogle typer forsøg, men teknologien skal også fungere ude i den barske virkelighed.

– ”Hvis du kun måler i et laboratorium, får du et misvisende resultat. Vi ved, at de her apparater skal bruges ude i den virkelige verden, og derfor er vi nødt til at inkludere alle de faktorer i dem, som påvirker sådan et radiosignal. Med de 4G og LTE-systemer, som er næste generation, har det en utrolig stor indflydelse på den ydelse, man vil opleve som bruger af produktet,” siger lederen af Molex’ forskningsafdeling, RF Research Manager Morten Christensen.

Målingerne gennemføres uden at der er koblet traditionelle ledninger til prototype-telefonerne. Problemet med ledninger er, at de fungerer som en ekstra lang antenne. Det kan give nogle urealistiske gode modtageforhold, og forringer dermed målingernes kvalitet.

Aalborg Universitet og Molex har derfor udviklet en løsning, som i stedet benytter lyslederkabel, så en vigtig fejlkilde helt er fjernet fra forsøgene.

Resultaterne kommer forbrugerne til gode

Professor Gert Frølund Pedersen vurderer, at der inden for et år kan være apparater på markedet, som udnytter forsøgene i Aalborg.

– ”Det her er antenner, som man forventer skal være i de nye apparater, der allerede er ved at blive designet. Nu tester vi hvilke af dem, der er de bedste. Cyklussen er blevet noget kortere, end den var tidligere, og det gælder specielt nu, hvor vi begynder at se standarden for det nye 4G system. Så der går måske kun seks måneder,” forklarer Gert Frølund Pedersen.

Kilde: Pressemeddelse fra Aalborg universitet.