Google: Snart er det slut med langsomme Android-opdateringer

Det skal tage kortere tid at udsende softwareopdateringer til Android-mobiler, mener Google. Det problem skal det såkaldte Project Treble løse.

Google: Snart er det slut med langsomme Android-opdateringer

Det måske største problem på Android-platformen er ved at blive løst. I den næste Android O-version inkluderer Google nemlig det såkaldte Project Treble, som er Googles forsøg på langt om længe at gøre noget ved det problem, der har hængt som en sort sky over Android-platformen siden dag 1: Langsomme softwareopdateringer. Det skriver Google på sin blog.

Læs også: Motorola gør op med månedlige sikkerhedsopdateringer

Da Android-styresystemet er frit tilgængeligt, er der mange aktører inde over, når nye Android-telefoner skal opdateres til den seneste software.

Android opdateringer
Når softwareopdateringer udsendes i dag, ser processen sådan ud. Med Project Teble forsvinder ledene mellem trin 1 og 2. Foto: Googleblog.com

I dag fungerer processen således, at Google udgiver en ny Android-version (efter at have betatestet den i flere måneder), hvorefter chipproducenter såsom Qualcomm skal levere nye drivere til softwaren.

Herefter kan smartphoneproducenterne føje deres egne softwareændringer til kildekoden, og i mange lande skal softwareopdateringerne typisk igennem et sidste trin: Teleselskaberne, som skal give grønt lys til at udsende opdateringerne.

Med Project Teble skal hver nye Android-version ikke have opdateret chipproducenters kildekode.

Chipproducenter skal ikke længere opdatere deres kode

Det er en langsommelig proces, som kan tage mange, mange måneder, og det er det, som Google nu vil optimere med det nye projekt. Helt konkret er der tale om en løsning, hvor Google separerer flere moduler fra hinanden af Android-kildekoden, så udrulningen af softwareopdateringer kan ske hurtigere.

I meget grove træk består Android-styresystemet af tre moduler. Det nederste lag er den såkaldte ’vendor implementation’, som er det lag af kode, som tilføjes af chipproducenterne for at få hardwaren og softwaren til at spille sammen. Oven på dette ligger det midterste lag, som er selve Android-styresystemet. Til sidst er der det øverste lag af Android-apps, som ligger i Play-butikken.

Project Treble adskiller de to nederste lag fra hinanden, hvilket betyder flere ting. Først og fremmest skal chipproducenter nu leve op til nye krav fra Google, som gør, at deres tilføjelser i koden er kompatibel i fremtiden. Adskillelsen mellem de to lag betyder, at smartphoneproducenter fremover kun skal opdatere ’Android OS frameworket’ uden at skulle igennem det langsommelige trin hos chipproducenterne.

I teorien bør det altså gå noget hurtigere, når producenter skal udsende en ny Android-version, men forvent ikke at få softwareopdateringer øjeblikkeligt fremadrettet. Opdateringerne skal fortsat igennem teleselskaberne.

Project Treble er allerede implementeret i betaudgaven af Android O til Googles egne Pixel-smartphones. Først ved udrulningen af den endelige udgave af næste års Android L vil det altså vise sig, om Googles nye initiativ har den ønskede effekt.

Opfølgning på sagen

Historien døde ikke med denne fortælling. mobilsiden kunne ikke slippe temaet. 15/5/2017 fulgte vi op med sagen Overblik: Nye abonnementer og nye iPhone 8- og OnePlus 5-rygter – Den videre historie kan du læse her. Få også seneste nyt om sagen ved at trykke her..