Googles byg-selv-smartphone bliver en realitet i år

Googles modulære smartphone kendt som Project Ara er et skridt tættere på at blive en realitet, men det bliver med ambitionerne skruet en tand ned.

Googles byg-selv-smartphone bliver en realitet i år

Tilbage i 2013 søsatte Google det såkaldte Project Ara, der er Googles forsøg på at udvikle en modulopbygget smartphone, hvor du legende let selv kan udskifte moduler på bagsiden og på sigt opgradere telefonens komponenter til årets nyeste specifikationer.

Projektet har dog det sidste års tid været i stilstand, og der har derfor været tvivl om, hvorvidt Google fortsat arbejder på at realisere det ambitiøse projektet.

Læs også: FairPhone afslører ny bæredygtig og modulær smartphone

Ved udviklerkonferencen Google I/O 2016 har it-giganten dog endelig givet lyd fra sig, og heldigvis er den unikke, modulære smartphone stadig undervejs. Faktisk får de første udviklere allerede tidlig adgang til den særlige byg-selv-smartphone sidst på året, mens du som forbruger vil kunne købe et eksemplar allerede fra næste år.

Vigtige komponenter kan ikke opgraderes

Google har dog skruet betragteligt ned for ambitionerne. Det helt store salgsargument for Project Ara-telefonen har været muligheden for at kunne opgradere de vigtige komponenter til blandt andet tidens nyeste processorer, mere lagerplads og nye skærme år efter år i stedet for at skulle købe en 5.000 kroner dyr smartphone.

Sådan kommer det ikke helt til at foregå alligevel. Den modulopbyggede smartphone er nemlig blevet designet fuldstændigt forfra, hvor konceptet dog stadig er helt det samme med moduler, der kan klikkes af og på bagsiden. Antallet af moduler er nu reduceret fra 8 til 6, mens en større ændring af grundidéen bag telefonen er blevet foretaget.

Læs også: Modulbutik til Googles byg-selv-telefon er på vej

I den nye udgave er processoren, grafikchippen, antennerne, batteriet og skærmen blevet smeltet sammen til én og samme enhed i form af metalrammen, hvorpå de enkelte moduler skal tilføjes. Mange af de muligheder, der tidligere er blevet set i Project Ara-telefonen, er altså ikke længere mulige, efter Google er blevet klogere på, hvilke dele af projektet der i realiteten kan lade sig gøre efter et længere pilotprojekt i Puerto Rico.

Selv om ambitionerne altså ikke længere er, hvad de har været, har Googles modulopbyggede smartphone stadig potentiale til at blive en stor nyskabelse inden for smartphones, hvor du kan tilpasse ikke kun udseendet, men også funktionerne via de mange forskellige moduler, der vil blive gjort tilgængelige af samarbejdspartnere såsom Toshiba, Rockchip, Nvidia og Marvell.

Det videre forløb i sagen

Temaet er stadig aktuelt. mobilsiden fulgte op på sagen. 20/5/2016 kørte vi et indlæg omkring Guide: Forårets bedste high-end smartphones – Nyheden kan læses her. Du kan læse absolut seneste nyt her.