Her er alle nyhederne fra Googles keynote

Google I/O-eventen er nu skudt i gang. Her er de største nyheder, som Google præsenterede til den 2 timer lange keynote.

Her er alle nyhederne fra Googles keynote

Google lagde ud med en sædvanlig keynote til sin store I/O-event, der finder sted resten af aftenen og igen i morgen hele aftenen og natten dansk tid.

Læs også: Sådan følger du med i Googles store event i aften

Store nyheder har allerede set dagens lys, og vi samler derfor op på, hvad Google har vist frem af spændende ting til den to timer lange keynote.

Android M

Næste Android M-version er officiel

Google lagde – som forventet – først ud med at lancere et smugkig på den næste version af Android, der indtil videre kaldes Android M. Her er fokus lagt på at øge kvaliteten på ledder og kanter af styresystemet og finpudse alle kroge, hvor flere tusinder af fejl er rettet siden lanceringen af Android Lollipop.

Læs også: Bloker tilladelser fra apps i næste Android M-version

Til præsentationen fokuserede Google på 6 store nyheder til Android M, som er apptilladelser, weboplevelse, links fra apps, Android Pay, understøttelse for fingeraftryk og forbedret ydelse og opladning. Lyder nogle af punkterne lidt kryptiske? Frygt ej – Mobilsiden bringer snart en komplet gennemgang af nyhederne i Android M.

Da udviklingen af den næste Android M-version stadig er i fuld gang, kan du på et indtil videre downloade et preview eller smugkig af styresystemet til Google Nexus 5, Nexus 6, Nexus 9 og Nexus Player. Den færdige version ventes at være klari 3. kvartal, fortæller Google.

Brillo

Project Brillo: Alt omkring dig forbundet til internettet

Google lancerer et nyt projekt med navnet Project Brillo, som er et forsøg på at forbinde alle enheder omkring dig i din hverdag til internettet. Det kan være så forskellige ting som en intelligent vaskemaskine eller en kiosk ved lufthavnen, der integreres på forskellige måder med din smartphone og gør livet lettere og smartere for dig.

Helt konkret drejer det sig om et styresystem, der er afledt af det eksisterende Android-styresystem. Det er dog kun det nederste lag af Android, der benyttes, sådan at alle tænkelige ting kan kommunikere med hinanden gennem eksempelvis WiFi og Bluetooth. Der er altså ingen brugerflade som du normalt kender det.

Googles mål er at stille platformen til rådighed, så udviklere og idéskabere kan skabe nye, spændende intelligente løsninger, der taler sammen. Det sker også gennem kommunikationslaget, Weave, som også er lanceret. Det gør det muligt at forbinde enhederne til internettet og kommunikere sammen på tværs af platforme. Android-smartphones og -tablets opdager helt automatisk enheder baseret på Project Brillo, fordi det selv er baseret på samme.

Google satser stort på at gå ind på markedet for intelligente hjem og har i forvejen taget små skridt med termostaten, Nest, som netop kommunikerer med dine smarte enheder. Men nu er det tid til at få en standard indført, så markedet for alvor kan udforskes.

Google now

Google Now er nu mere intelligent

Den indbyggede assistent i Android, Google Now, ankommer i den næste Android M-version med en øget intelligens. Den nye tilføjelse i Google Now går under navnet Now On Tap.

Hvis du eksempelvis har en musikapp åben og hører et nummer fra Skrillex og åbner Google Now ved at holde ”Hjem”-knappen i bunden nede og vælge Google Now, kan du stille spørgsmål som ”hvad er hans rigtige navn?” Uden at du på nogen som helst selv antyder det, ved Google Now, at det er Skrillex, du mener, fordi det er hans musik, du i appen lige nu hører.

Et andet eksempel kan være en mail fra en ven, der spørger, om du vil se filmen Tomorowland. Du åbner igen Google Now, og ud fra mailens indhold kommer Google Now med en lang række relevant indhold uden at du gør noget som helst. Den viser filmen, bedømmelser og gør det nemt for dig at oprette en kalenderaftale, fordi indholdet i mailen lagde op til, at der skal en aftale i hus.

Now On Tap i Google Now er altså langt mere brugbar på det rigtige tidspunkt og med det rigtige indhold, når du har brug for nyttige funktioner, relevant viden og hurtige genveje til at gøre hverdagen endnu nemmere.

Android Wear

Android Wear i stor fremgang

Det tyder ikke på, at et nyt Moto 360-smartwatch gør sin ankomst til dette års Google I/O som rygtet fortalte. Til gengæld kunne Google fortælle, hvordan det står til med Android Wear-styresystemet til smartwatches.

Siden lanceringen har udviklere og producenter skabt over 1.500 forskellige urskiver, så du kan udsmykke de nu 7 forskellige Android Wear-ure, der er kommet på markedet. Der er nu over 4.000 dedikerede apps til Android Wear-ure at finde i Play-butikken, som kan øge funktionaliteten på mange måder.

Photos

Ny Fotos-app med ubegrænset og gratis backup

Google vil gøre lagring af dine billeder på internettet bedre, og det sker gennem en ny Fotos-app, som er separeret fra deres sociale medie, Google+. Grundtanken for tjenesten er, at du synkroniserer dit billeder og videoer fra og på alle dine enheder og får et komplet og overskueligt overblik over indholdet.

I oversigten kan du zoome ud med to fingre for at gå til månedsvisning, og ved at zoome ud endnu engang får du en årsvisning, så du hurtigt kan gå til det billede, du leder efter. Det hele synkroniseres på Googles servere, så du ikke behøver at løbe tør for plads på din smartphone.

Apropos plads, så leverer Google nu ubegrænset plads i Fotos, og samtidig uploades alle billederne nu i op til 16 MP i kvalitet for billeder og med videoer i Full HD. Det sker med en komprimering, der skruer gevaldigt ned for filstørrelserne uden at gå for meget på kompromis med kvaliteten. Det hele er ganske gratis og ruller senere i dag ud til Android, iOS og på den nye hjemmeside, photos.google.com.

Carfboard

Forbedret virtuel verden med ny papbrille

Sidste år lancerede Google som et lille sideprojekt en virtuel brille lavet ud af pap. Det har vist sig at være en stor succes med over 1 mio. Cardboard-brugere.

Siden da er større smartphones steget i popularitet, og derfor må en ny version af den virtuelle brille komme til, der passer til de større telefoner. Den nye Google Cardboard-brille passer til smartphones op til 6” nu og er udstyret med en bedre knap frem for den tidligere magnetiske, der virker med alle smartphones.

Som noget nyt kan udviklere også skabe virtual reality-apps til iOS, så du kan nyde den virkelighedstro oplevelse på Apple-enheder.

”Expeditions” er et nyt tiltag for at give skoler og klasser mulighed for at udforske verden og steder, som man normalt aldrig vil have mulighed for at besøge. Derfor kan lærerne tage eleverne med på ekskursioner i form af tilddelte smartphones og Cardboard-briller, som alle synkroniseres til at vise det samme. Det kan altså fungere som et ganske brugbart redskab i undervisningen.

Family

Bedre egnet til familier

I Android M vil Google i større grad appellere til forældre og børn med introduktionen af Family Star i Play-butikken. Det giver forældre mulighed for at lade børn finde apps og spil efter alder, ligesom søgninger kan filtreres yderligere.

Børn kan få en fuld oversigt over alle tænkelige karakterer og figurer, der indgår i tegneserier og børnefilm, så spil og apps, der interesserer en, nemmere kan findes.

Offline maps

Google Maps og Chrome virker nu offline

De to meget populære tjenester og apps, Maps og Chrome, bliver i den næste Android-version mere brugbare, hvis du har dårlig eller ingen dækning til tider. En bedre offlinetilstand ankommer, så du kan browse rundt i forudindlæste hjemmesider og bruge rigtig navigation og finde søgeresultater i Google Maps, selv om du ingen internetadgang har.

Foruden de ovenstående nyheder fandt også en lang række andre, mindre nyheder vej til eventen, som tager del i det kommende udkast af Android M. Mobilsiden vil i den kommende tid grave dybere i, hvad Android M bringer af nye ting til det udbredte styresystem.

Efterfølgende nyt om temaet

Fortællingen sluttede absolut ikke her. mobilsiden har holdt fast i temaet. 28/5/2015 puplicerede vi en ny vinkel om temaet med en artikel om Ny Lenovo-mobil projicerer skærmen i storformat – Du kan læse det videre forløb her. Du kan læse absolut seneste nyt her.