Hvorfor?! …har en sms 160 tegn?

En sms-besked kan maksimalt indeholde 160 tegn, men hvorfor?

Hvorfor?! …har en sms 160 tegn?

Hvis du skriver en sms, som sniger sig op på 161 tegn, opkræver teleselskabet betaling for to beskeder – også selv om teknologien tillader, at de bliver stykket sammen hos afsender såvel som modtager.

Men hvorfor går grænsen ved 160 tegn?

Ifølge Los Angeles Times er sms-beskedens ‘far’ en tysker ved navn Friedhelm Hillebrand. Han var en del af de kommunikationsforskere, som midt i 1980’erne skulle standardisere en teknologi for tekstbeskeder sendt mellem mobiltelefoner.

I 1985 satte Hillebrand sig derfor foran sin skrivemaskine og begyndte at skrive tilfældige spørgsmål og beskeder. Den efterfølgende optælling viste, at stort set alle skrivelserne fyldte mindre end 160 tegn.

Postkort var et overbevisende argument

To ekstra argumenter overbeviste gruppen om, at Hillebrand havde fundet den rigtige grænse. Først og fremmest fandt de ud af, at postkort oftest indeholdt mindre end 150 tegn.

Dernæst analyserede de en mængde beskeder sendt igennem et daværende telegrafsystem for forretningsmænd, kaldet Telex. Selv om der ikke var nogle tekniske begrænsninger, fyldte beskederne som regel det samme som postkortene.

Da grænsen på 160 tegn var blevet vedtaget, manglede man blot at finde en passende kommunikationskanal til beskederne. Hillebrand fik herefter idéen om at udnytte den datakanal, som eksempelvis bruges til at sende information om dækningen.

Som udgangspunkt var der kun plads til 128 tegn, men efter nogle tekniske justeringer var vejet banet for den første sms-besked – med 160 tegn.

I dag lever Hillebrand i Bonn, hvor han leder konsulentfirmaet Hillebrand & Partners.