Interessante facts om mobiltelefoner og genbrug

Salget af mobiltelefoner eksploderer over hele verden, det betyder samtidig en stor belastning for miljøet.

Interessante facts om mobiltelefoner og genbrug

Salget af mobiltelefoner er i kraftig stigning over hele verden. Vi får vores første mobil i en yngre alder end tidligere, og vi bruger den kortere og kortere tid inden den skiftes ud med en nyere model. Det betyder, at produktionen af mobiler eksploderer, og det er en udfordring for miljøet.

Hvor mange mobiltelefoner genbruges i dag?

I dag genbruges 11% af de mobiltelefoner der bliver produceret, og det betyder med andre ord at 89% af vores mobiler ender deres liv i skabe, skuffer og lossepladser, i stedet for at finde vej til næste ejermand.

Ofte er det blot et batteri eller en skærm der skal fikses for at telefonen bliver køreklar igen, og der popper flere og flere steder op, hvor man kan få skiftet en skærm eller få tjekket hvad der ellers kan være galt.

Læs også: Tidligere Apple arbejder fortæller om giftigt arbejdsmiljø

Det kan som regel godt betale sig at tømme sine skabe og skuffer for gamle mobiler, for det kan godt blive til nogle stykker, hvis man samler sammen for hele husstanden. Ofte kan man sælge dem til et af de mange mobil-værksteder der popper op i indkøbscentre og gågader, selv om de ikke fungerer helt.

Her kan de enten blive solgt videre til en ny ejer, eller blive brugt som reservedele ved reparationer af andre mobiler. På samme måde som bilen ender hos en autoophugger, som sælger hvad han kan til mekanikere og private, der har brug for en ny kofanger eller et sidespejl.

Denne grafik fra refurb sætter fokus på nogle nøgletal omkring genbrug af mobiler:

Hvor skadelige er mobiler for miljøet

Hvilken forskel gør det når mobilen genbruges?

Selve produktionen af en mobiltelefon belaster miljøet en hel del. Det kræver mange naturressourcer og metaller at producere printpladerne, batterierne, skærmene og så videre. Jo bedre vi bliver til at genbruge de elektroniske produkter, og dermed forlænge deres levetid, jo færre nye produkter behøver vi at producere.

1 ton mobiltelefoner indeholder 130 kg kobber, 3,5 kg sølv, 340 gram guld (!) og 140 gram palladium. Det er ædle metaller, som bliver stadig vanskeligere at udgrave, hvilket belaster både miljøet og arbejderne som står for at fremskaffe det.

Hvis hver fjerde mobilejer genbrugte blot én mobil mere i sin levetid, ville det svare til at vi kunne fjerne 4 millioner biler fra vejene. Det er en meget stor mængde drivhusgasser, som vi kan skåne miljøet for.

Læs også: Ny iPhone kommer måske med 16 GB lagerplads

Hvor mange mobiler er i brug i dag?

Det er meget svært at sige nøjagtigt hvor mange mobiltelefoner der findes på verdensplan. Derimod er der ret gode statistikker for hvor mange mobilabonnementer der er i brug. Man forventer at der i 2016 vil komme 2 milliarder mobilbrugere på verdensplan, og det er særligt i Afrika og Kina den helt store vækst foregår.

Særligt kineserne køber utrolig mange mobiltelefoner, og en af grundene er at de ikke har råd til en bærbar computer. Derfor bliver deres første computer en mobiltelefon. Ifølge netkablet.dk overhalede Kina amerikanerne helt tilbage i 2013, målt på antal mobilbrugere. Det vidner om den vækst og fremdrift der er på disse nye markeder.

Efterfølgende nyt om sagen

Sagen slutter ikke her. Redaktionen har bragt den videre. mobilsiden fandt det relevant at følge op på temaet. 17/12/2013 publicerede redaktionen et indlæg omkring 10-foldig forskel på antennekvalitet i mobiltelefoner – Den finder du her. Er du interesseret i absolut seneste nyt om temaet, så klik her..