Irsk skattefordel slut for Apple og Google

Mange store firmaer kanaliserer indtægter gennem Irland for at få en fordelagtig skatteprocent, men det skal være slut

Irsk skattefordel slut for Apple og Google

Der er en smart og lovlig måde, firmaer kan sende penge gennem Irland for at få drevet deres skatteprocent langt ned, men den kan snart forsvinde. Irland vil lukke det musehul, der har givet de store firmaer besparelser på milliarder.

Linket herunder indeholder en kort illustration af, hvordan det kan fungere.

Læs også: Apple risikerer milliardbøder af EU

Det er ikke sikkert, at lovændringerne i Irland vil blive vedtaget, men kilder fortæller, at det ‘er mere sandsynligt, end at de ikke bliver vedtaget’. Irland har sammen med andre lande også været under stort pres fra EU.

Skulle denne lov blive vedtaget, vil der dog være en periode, hvor de store firmaer som Apple og Google kan reorganisere sig. Således får de lidt tid til at rette ind efter de nye irske love.

Risikabelt for Irland

På trods af presset fra EU, som nok vil blive glade for ændringerne, så er det ikke uden risiko for irerne selv. De store, multinationale selskaber, der har brugt Irland i deres skatteplaner, står nemlig for omkring 160.000 arbejdspladser i landet.

Læs også: Surface har givet Microsoft kæmpeunderskud

De udgør omkring hver tiende arbejdsplads i landet, og det kan altså potentielt stå til at forsvinde. Irland var et godt sted at kanalisere indkomsten igennem, da de ud over den lave skat af naturlige årsager også snakker godt engelsk – en vigtig egenskab i en international arbejdsplads.

Til gengæld vil Irland så kunne indtjene nogle flere skattekroner, hvis de altså kan overbevise de store firmaer om at blive i landet i en eller anden kapacitet.

Apple-eksemplet

Der har været stor fokus på Apple som et eksempel på de firmaer, der har organiseret sig i Irland, for at få skattefordele, blandt andet fordi man har konkrete tal derfra. Og det er da heller ikke småpenge, der er blevet sparet for Apple.

Under en høring sidste år i USA fortalte Apples chef, Tim Cook, at Apple i 2011 og 2012 i alt har sparet 12,5 milliarder dollars på deres arrangement i Irland. Det løber op i 17 millioner dollars sparet om dagen, Det er knapt 100 millioner danske kroner om dagen.

Læs også: Swipp til angreb på Mobilepay og dankort

Apple har oprettet et datterselskab i Irland, som hedder Apple Operations International. Når Apple har tjent penge, har de betalt dem til datterselskabet i Irland, som så har betalt endnu et datterselskab, som holder til i et land, der har ingen eller meget lav skat.

Den model er lovlig, og den mindsker skatteprocenten betragteligt, men i hvert fald i Irland kan den være slut.

Det sidste nye om emnet

Sagen er ikke slut. Vi har fulgt op på tematikken. mobilsiden kunne ikke slippe historien. 13/10/2014 blev bolden spillet videre med en artikel omkring Apple-event på torsdag – Det forventer viKlik her og læs artiklen.. Vi følger op på emnet. Se seneste nyt her.