Julegave-mobilen skal ikke byttes

Den sikre julegave er en mobiltelefon. Næsten ingen kunder bytter mobiltelefonen efter jul.

Julegave-mobilen skal ikke byttes

Bytte-køerne er lange i forretningerne allerede den 27. december, som samtidig er dagen, hvor mange starter udsalg. Men mobilbutikkerne er en undtagelse. Modsat andre brancher er mobiltelefonen ikke i samme omfang ramt af bytteræset, slår online-magasinet Mobilsiden.dk fast, efter at have talt med en række af landets store mobilforhandlere.

– "Når folk ønsker sig en telefon er de specifikke og tager den i brug næsten med det samme. Generelt er de meget glade for elektronik i julegave", siger Happiii.dk’s direktør Poul Thyregod.

Flere andre forretninger, herunder blandt andet Sonofon i København, Salgsbutikken i Roskilde og Telias forretninger landet over, oplever præcis samme tendens.

– "Vi ser ikke stigning i bytteriet i forbindelse med jul. Derimod er der flere som skifter teleselskab", siger Rune Fick Hansen, pressechef i Telia.

Selvom favoritmodellen ikke skal byttes til en anden, kan farven godt være forkert, lyder det fra indehaver af Salgsbutikken i Roskilde, Thomas Schaltz. – "Folk VIL have en pakke under juletræet. Så har vi ikke den rigtige farve, købes den alligevel til gave – og byttes efter jul."

Julegaven kan ikke nødvendigvis byttes

Butikkerne er ikke forpligtet til at bytte eller give pengene tilbage for en fejlfri vare. Alligevel vælger mange forretninger at tilbyde den ekstra service, især omkring jul. I enkelte tilfælde kan man som kunde blive nødt til at acceptere et tilgodebevis.

Forbrugerrådet anbefaler, at få forretningen til at skrive på kvitteringen, at man kan få pengene tilbage eller bytte varen. Ved køb på internettet i danske forretninger, har kunden dog altid 14 dages fuldreturret.

Gerne prøve, men ikke bruge!

En mobiltelefon købt via internettet er omfattet af reglen om 14 dagens fuld returret. Reglen bortfalder dog, hvis produktet er taget i brug – en definition som kan være yderst vanskelig, at give helt klare regler for.

– "Mobilen må pakkes forsigtigt ud af kassen, sim-kort sættes i og funktionerne afprøves. Det kan være et par enkelte opkald, beskeder eller billeder. Men piller du beskyttelsesfilmen af skærmen eller gør andet end forsigtigt at afprøve den, skal du ikke regne med returret", siger John G. Pedersen, redaktør på prisportalen Mobilpriser.dk.

Som udgangspunkt er reglen, at produktet skal kunne sælges, som ny til en anden kunde.