LTE får måske alligevel lov til at hedde 4G

Det er svindel når Telia kalder LTE for 4G, mener analytiker. Men telebranchen får måske alligevel lov til at bruge 4G-betegnelsen i deres markedsføring.

LTE får måske alligevel lov til at hedde 4G

Debatten om, hvad man skal kalde det nye LTE-netværk raser, og parterne er dybt uenige om, man kan kalde LTE for 4G.

Teleanalytiker John Strand mener det er vildledning, når teleselskaberne vælger at kalde LTE for 4G, mens Telias dirketør Jesper Brøckner mener, det er det eneste ansvarlige over for forbrugerne.

I Norge har Ombudsmanden (det norske svar på Forbrugerombudsmanden, red.) valgt at nedlægge et midlertidigt forbud mod at bruge 4G-betegnelsen i markedsføringen af LTE.

I Danmark er Forbrugerombudsmanden afventende på en redegørelse fra ITU, der vil afgøre, om man må kalde LTE for 4G eller ej.

LTE kan kaldes 4G

Redegørelsen fra ITU, der er et organ under FN, ligger først færdig i starten af 2012, men ITU har allerede nu kommenteret på emnet i en ny pressemeddelse.

Her skriver ITU, at LTE-Advanced og WirelessMAN-Advanced er de teknologier, der korrekt betegnes som 4G – men også at: “det erkendes, at betegnelsen også kan bruges om forløberne til disse teknologier, nemlig LTE og WiMax”.

WiMax er en teknologi der i blandt andet USA bliver kaldt for 4G.

Redegørelsen kommer for sent

Den endelige afgørelse fra ITU får måske ikke den store betydning.

Når den kommer i 2012, har alle de danske teleselskaber lanceret LTE-netværket, og har dermed været tvunget til at tage stilling til, hvad de vil kalde det.

Indtil videre er teleselskabet 3 det eneste selskab herhjemme, der er gået imod strømmen og kalder LTE for – ja, LTE.

-“Afgørelsen fra ITU kommer til at ha ‘nada’ betydning. Til den tid er vi jo allerede videre til LTE Advanced,” siger Telias direktør, Jesper Brøckner, til Mobilsiden.dk.

Han mener i øvrigt, at der er god chance for, at afgørelsen ender med at falde ud til deres fordel, og dermed giver lov til at kalde “LTE” for “4G”.

-“Den slags afgørelser har det med at tage hensyn til forbrugerne. Og det er til forbrugernes fordel, at vi kalder det 4G,” siger han, og henviser til, at han mener kunderne bliver forvirrede over at skulle købe nyt udstyr, hvis man ikke kalder det 4G.

Lyver for kunderne

Og selvom teleanalytiker John Strand er uenig i, at det er et hensyn til forbrugerne der er på spil, så er han faktisk enig med Jesper Brøckner i, at det kan være den vej afgørelsen falder.

-“Der ligger et kæmpe pres på ITU fra Telia og resten af branchen, for at få lov til at kalde LTE for 4G,” siger han, og kalder i øvrigt teleselskaberne for svindlere og bedragere, når de markedsfører LTE som 4G.

-“Du hører jo aldrig nogle teknikere, ingeniører eller lignende, der kalder LTE for 4G. Det er kun markedsføringsfolk og sælgere, der har en interesse i at lyve for folk,” argumenter John Strand over for Mobilsiden.dk.

Læs også:
Sådan ser en 4G-mast ud
4G bliver hurtigt billigere
Nyt hurtigt LTE/4G net er åbnet i Danmark

Seenste nyt om emnet

Næste historie om emnet er også interessant. mobilsiden gik videre med sagen. 15/12/2010 kom der flere nuancer om emnet med et indlæg med tematikken Sådan ser en 4G-mast ud – Artiklen kan læses her. Få også seneste nyt om emnet her..