Mobiloperatørerne klar til fælles 4G-netværk

De danske mobiloperatører er villige til at samarbejde om et fællesnetværk, når det såkaldte '4G-net' skal etableres.

Mobiloperatørerne klar til fælles 4G-netværk

TDC, Telenor, Telia og 3 har hvert deres mobilnetværk i Danmark.

Det er dog ikke utænkeligt, at selskaberne vil gå sammen om at etablere et nyt fælles net, når der skal gøres klar til den nye LTE-teknologi – af mange kaldet 4G.

– ”Det er interessant, for det koster jo en bondegård at bygge nettet ud,” siger TDC’s netdirektør Jess Julin Ibsen til Computerworld.

Selskaberne må afvente

Telia og 3 oplyser ligeledes, at de er interesseret i netværksdeling, mens Telenor forholder sig mere afventende.

Ifølge reglerne må mobiloperatørerne således først tale sammen, når auktionen om LTE-licenserne er afsluttet.

– ”Vi må afvente udfaldet af auktionen, herunder fordelingen af frekvenser, men som vi tidligere har sagt, så er netdeling en interessant mulighed, som bør undersøges,” siger kommunikationschef Christian Wulff Søndergaard fra Telenor til Computerworld.

Færre net ville være optimalt

I udlandet er der flere eksempler på, at teleselskaberne går sammen for at nedbringe omkostningerne ved udbygning af mobilnetværk – heriblandt TDC’s schweiziske datterselskab Sunrise, som i november lavede en aftale med France Telecoms Orange i Schweiz.

Ifølge Jess Julin Ibsen ville fælles netværk også være den optimale løsning i Danmark.


– ”Hvis man skulle starte forfra med mobilnettet, så tror jeg ikke, at man ville opstille en auktion med plads til fire operatører. De fire operatører betyder, at frekvensbåndene for den enkelte operatør er for smalle i forhold til den mængde data, vi skal have igennem i dag,” siger han til Computerworld.



LTE-teknologien giver mere kapacitet og højere hastigheder til mobilt bredbånd.

Sagen videre

Meget er sket siden vi publicerede artiklen. mobilsiden fortsatte historien. 8/4/2010 kom der flere nuancer om emnet med en artikel der omhandler Voddler – se gratis film på computeren – Du kan læse det videre forløb her. Se også de seneste nyheder om emnet her.