Mød danske Cristina der arbejder for Samsung i London

Her er historien om Cristina fra Danmark, der har job som global marketing manager hos Samsung i London.

Mød danske Cristina der arbejder for Samsung i London

Her er historien om Cristina på 35, der lige nu prøver kræfter med et job i mobilbranchen uden for Danmarks grænser.

Efter flere udlandsjobs er hun ansat som global marketing manager hos Samsung i London. Hør hvordan hun endte i udlandet, hvad der har været svært og hvilke udfordringer hun har mødt.

De første udlandserfaringer som lille pige

Cristina Mostert var ikke særlig gammel, da hun fik sine første erfaringer med livet uden for Danmarks grænser.

De første leveår boede hun et år i Bolivia og tre år i Belgien, men fik derefter bopæl i Danmark, hvor hun voksede op i forstæderne til København.

Hun tog en sproglig gymnasieuddannelse, en bachelor fra CBS og nåede næsten at færdiggøre en Master ved Aalborg Universitet.

Læs også: Kameraduel: Apple iPhone 6 Plus vs. Samsung Galaxy S6 Edge

Herefter blev karrieren ikke helt som hun først havde tænkt den. En ansøgning trak i langdrag, og hun beskriver selv sit videre forløb som: ”Lidt tilfældig og fyldt med held. Det har ikke været så planlagt, og oprindeligt havde jeg tanker om noget inden for udviklingsarbejde

Cristina sendte en ansøgning til FN, men da organisationen var omkring et år om at give retursvar, havde hun i mellemtiden fået tilbudt praktik hos SAS. Praktikopholdet sendte hende til Australien, hvor hun for første gang stiftede bekendtskab med et job uden for Danmark.

Læs også: Samsung Galaxy A5 – Det første møde [WEB-TV]

Efter praktikopholdet vendte Cristina hjem til Danmark, hvor hun efter kort tid fik et tip om et ledigt job i en mobilvirksomhed:

En veninde tippede mig om en mobilproducent der var ved at satse mere under eget brandnavn i Europa og derfor var ved at oprette nogle flere funktioner i Norden – Et opkald og nogle samtaler senere var jeg så heldig at have et job som nordisk marketing manager

Jobbet var i Danmark, og selvom hun fik meget erfaring på de to et halvt år hun var ansat, længtes hun efter at komme til udlandet igen.

Foto: Thomas Wolf, www.foto-tw.de

Længtes efter udlandets udfordringer

En af hendes kollegaer blev ansat i Samsung og flyttede til Tyskland, og Cristina meldte sig hurtigt på banen, hvis et lignende job blev ledigt. Blot halvanden måned senere fik Cristina en mail og et job i Frankfurt:

På det tidspunkt hvor jeg skiftede til Samsung kunne man fornemme at mobilområdet ville blive et af deres kerneområder. Stillingen som jeg søgte var at varetage marketingsamarbejdet med Vodafone Global, og for mig var det en spændende mulighed at komme til at arbejde med så stor en kunde, hvor man typisk skal tænke lidt mere strategisk og langsigtet end lige dette kvartals aktiviteter og salgstal

Læs også: Dansk Samsung-chef om S6: Vi har lyttet til forbrugerne

Samsung var interessant fordi det var en stor og mere etableret virksomhed, end den jeg kom fra

Generelt var Samsung attraktiv i Cristinas øjne, da virksomheden spredte sig over langt flere produktkategorier, end tilfældet var i den virksomhed hun var ansat i:

Samsung var interessant fordi det var en stor og mere etableret virksomhed, end den jeg kom fra med mange flere produktkategorier. I dag bliver jeg stadig imponeret over hvor mange industrier Samsung faktisk opererer i, ikke kun inden for Samsung Electronics men hele Samsung Group. Det er virkelig imponerende

Foto: Wikimedia.org

Frankfurt skiftet ud med London

Det blev til tre år i Tyskland, og for to år siden blev Cristina tilbudt at indgå i et nyoprettet centraleuropæiske marketingteam i London:

Lidt mere specifikt så arbejder jeg med marketingsupport for vores globale account-teams og så arbejder jeg også lidt med retail-marketing sammen med de 17 datterselskaber vi har i Europa og vores HQ i Sydkorea

Den sværeste del af at flytte til udlandet er, at det tager længere tid at etablere en social omgangskreds

Med et ”ja tak” til jobbet i London, måtte hun også sige forlade Frankfurt og sine bekendtskaber i Tyskland:

Den sværeste del af at flytte til udlandet, er, at det tager længere tid at etablere en social omgangskreds, når du ikke er i dine 20’ere længere. Så da jeg blev bedt om at flytte til London havde jeg endelig fået det og blev så nødt til at starte forfra igen

Læs også: De 5 bedste apps til dine fotos [TIP]

Noget så simpelt som at skulle lære at finde rundt eller hvordan man får internet er vanskeligt og London har ikke samme hjælpsomme holdning som Frankfurt. Men jeg har været heldig at modtage en masse hjælp fra Samsung til alt det praktiske ved begge mine flytninger

At leve langt væk fra venner og familie kan måske virke skræmmende på nogen, men for Cristina var det overraskende nemt:

Det virker forkert at sige det, men det har været utrolig nemt. Moderne teknologi gør det nemt at kommunikere og følge med i hinandens liv. Mine venner og familie er også gode til at besøge mig. Det hjælper også at Danmark er så tæt på at når man savner nogen, så kan man bare lige flyve hjem for en weekend

Jeg savner dog en impulsiv kop kaffe eller drink og så savner jeg at kunne følge bedre med i mine venners børns liv. De vokser så hurtigt

Med karriereskift til London, skulle hun også lære at tilpasse sig en ny kultur og nye omgivelser. Hun er dog ikke i tvivl om, hvorfor London er et godt sted at arbejde for hende:

Det er bedre fordi det giver et helt særligt kick og energiniveau at arbejde i en så stor og multikulturel by som London og det giver en fantastisk erfaring at skulle navigere rundt

Man skal passe på med hvordan man taler og hvordan man siger tingene

Intet er dog helt lysegrønt, og Cristina har da også skulle tilpasse specielt sin sproglige udtryksform, for ikke at blive misforstået:

Man skal passe på med hvordan man taler og hvordan man siger tingene fordi den danske måde at kommunikere på hurtigt opfattes negativ og fordi der er en meget mere udpræget konkurrence-mentalitet i England fremfor Danmark

Læs også: HBO Nordic klar med Chromecast og AirPlay

At arbejde i en storby som London for et stort firma, kan for mange lyde mere glamourøst end tilfældet er. Virkeligheden er dog mere triviel:

Ha! Ikke nær så sjovt og vildt som folk forventer at livet i London burde være. Det er meget det samme liv som jeg havde i Danmark og Tyskland; man har lange arbejdsdage og kommer træt hjem om aftenen til middag og lidt TV. I weekenderne står den mest på hygge med venner over brunch, middag eller drinks

Udover arbejdsmæssige erfaringer følger også social lærdom, og den største overraskelse ved skiftet fra Danmark til England har været:

Hvor forskellige englændere og danskere egentlig er på mange områder. At bo i en by og arbejde sammen med mange forskellige kulturer og nationaliteter får hurtigt en til at indse at ens naboer ikke nødvendigvis er dem man har mest til fælles med”

Har ikke fortrudt, men vender nok hjem en dag

Cristina har ikke et sekund fortrudt at hun forlod Danmark for at prøve lykken i udlandet:

”Nej, aldrig. Og jeg vil altid opfordre folk til at prøve at bo i udlandet. Vi er så privilegerede i Danmark at hvis det ikke går, er det ret nemt at flytte tilbage igen. Så hvorfor ikke prøve at få den ekstra oplevelse med?”

Læs også: Samsung Galaxy S6: Første kig [WEB-TV]

Men uagtet at jobbet i London har givet hende noget erfaring og et karrieremæssigt løft, er hun heller ikke i tvivl om, at hun en dag vender tilbage til Danmark:

”Absolut. Men London er en svær by at forlade, og jeg regner med at blive hvor jeg er et stykke tid endnu, og så eventuelt flytte videre til et af vores lokale markeder”