Musik fra PLAY er ulovligt på mobilen og mp3-afspilleren

Vil du overholde reglerne, må beskyttelsen på PLAY ikke omgås. Det siger loven.

Musik fra PLAY er ulovligt på mobilen og mp3-afspilleren

Den såkaldte DRM-beskyttelse på sange fra PLAY, må kun brydes, når sikringen forhindrer dig i at lytte til musikken – det kan f.eks. være hvis computerens styresystem ikke understøtter, eller sætter begrænsninger for afspilning af beskyttet materiale.

Kopieringer er i alle henseender ulovlige, hvis tilladelsen ikke indgår i licensen til sangen. Du må altså ikke konvertere den beskyttede musik og afspille den på mobilen eller mp3-afspilleren, da der på denne måde skabes en varig kopi.

Reglerne er bekræftet overfor Mobilsiden.dk af Kulturministeriet, der klart siger "At bryde beskyttelsen for at lytte er okay, men opstår der en varig kopi i processen, eller overføres sangen til et varigt medie, er dette ulovligt".

Dermed sætter loven en effektiv stopper for spekulationer om, hvorvidt det er lovligt for private, at konvertere DRM-beskyttede musikfiler med programmer som Tunebite.

For kunder hos TDC Mobil er reglerne lidt anderledes, da disse kunder, som en del af deres mobilabonnement, kan hente PLAY-musik direkte fra mobilen. Dermed overtræder disse kunder altså ikke ophavsretsloven.

blank, faktabokse, fuld bredde
OM DRM: DRM står for ‘Digital Rights Management’ og er en licens, som kan tilknyttes musik og film. Indholdet i licensen definerer, hvordan slutbrugeren må benytte indholdet i den digitale fil.

TDC: Lovlig kopiering på vej

Hos TDC er man godt klar over, at mange kunder gerne vil lytte til musik på f.eks. mp3-afspilleren eller mobilen. Derfor lancerer man i tredje kvartal i år, et nyt produkt, hvor kunderne kan kopiere musikken lovligt.

Priserne er endnu ikke på plads, men det forventes, at prisen kommer under otte kroner, som et normalt købt musiknummer i dag koster.

Begræsningerne i musikken på PLAY er indført, for at forhindre piratkopiering og naturligvis for at få pladeselskaberne til at gå med på en "fri download af musik"-aftale.

Emnet er ikke færdigdebatteret

Meget er sket siden redaktionen skrev artiklen. mobilsiden fortsatte fortællingen. 25/4/2008 samlede vi op på historien og publicerede en sag med fokus på Rygte: Motorola E10 musikmobil på vej – Forstættelsen om temaet kan læses her. Tjek de seneste nyheder om emnet her.