Nøgen-skandale: Apple og FBI vil til bunds

Nøgenbilleder fra over hundrede stjerner er udstillet på internet, givetvis på grund af sikkerhedsbrist i iCloud-tjeneste. Apple og FBI undersøger sagen.

Nøgen-skandale: Apple og FBI vil til bunds

Der peges fingres mod manglende sikkerhed hos iCloud og sky-lagrings tjenester, ovenpå gårsdagens kæmpelækage af private nøgenbilleder af kendte sangere, skuespillerinder og sportsstjerner.

Læs også: iCloud hacket – kendtes nøgenbilleder lækket

Over hundrede kvindelige stjerner, heriblandt Rihanna, Selena Gomez, Kate Upton, Kirsten Dunst og oscar-vindende Jennifer Lawrence fik private nøgenbilleder stjålet og udstillet på en række online-foraer og billeddelings-sites.

I kølvandet på det massive brud på stjernernes privatsfære rejses nu spørgsmål omkring hvordan hacket kunne ske – og hvorvidt brugernes data er sikre i skyen.

Måske iCloud’ens skyld

En anonym bruger gjorde billederne tilgængelige i søndags på billedforummet 4chan. Derfra bredte billedserien sig som løbeild over internettets billed- og fildelingstjenester.

Hvordan 4chan-brugeren fik fingre i billederne er stadigt uvist, men flere kilder peger på at de vovede fotos var lagrede på Apples iCloud-tjeneste. Et nyligt opslået stykke software på udviklertjenesten Github, menes hos Thenextweb, at være det der har muliggjort at omgå Apples sikkerhedsforanstaltninger.

Hvorvidt iCloud ellers krypterede indhold blev hacket er endnu ikke bekræftet. Apple undersøger lige nu hvorvidt de ramte konti blev udsat for hackerangreb.

Læk fra andre kilder

Et Tweet fra en af de uheldige stjerner Mary Elizabeth Winstead tyder dog på at det ikke kun er Apples iCloud der har haft indbrud. Ifølge Winstead er hendes lækkede billeder for længst blevet slettet, de skulle dermed være faldet uden for de 30 dage hvor billederne er tilgængelige online.

En talskvinde for det amerikanske forbundspoliti bekræfter til Associated Press at FBI er opmærksom på beskyldningerne og deres egen undersøgelse er iværksat.

Flere sikkerhedseksperter pointerer at lækket kan have årsag i mere traditionelle angreb som phishing, hvor falske hjemmesider franarrer login-oplysninger, eller brute-force angreb hvor simple passwords kan være sårbare.

Læs også: Forskere – vi kan hacke Gmail app’en

Sådan sikrer du dine data i skyen

Selvom privatpersoners konti ikke har samme opmærksomhed fra internettets rådne elementer, er det en god idé at sikre sine data inden de når Skyen. Vil du selv have vished i hvordan dine data bliver brugt, kan du følge disse fem råd:

  1. Gem ikke meget følsomme oplysninger i skyen
  2. Krypter følsomme oplysninger
  3. Gør din adgangskode stærk (ikke Ole12345)
  4. Brug 2-faktor identifikation
  5. Del ikke noget der ikke må komme videre

Mere nyt om temaet

Interessen for tematikken fortsatte. mobilsiden gik videre med historien. 1/9/2014 rettede vi nyt fokus på sagen med artiklen; Apples nye hovedkvarter afsløret af drone – Du finder den her. Se også seneste nyt om emnet her..