Nyt fundament forkorter etableringstiden for mobilmaster

Ny innovativ løsning giver hurtigere opsætning af mobilmaster. Se her hvordan den virker.

Nyt fundament forkorter etableringstiden for mobilmaster

Når et teleselskab opsætter en ny mobilmast, så er det en omfangsrig proces, der sættes i gang.

Nu har Telenor og deres leverandør Alfried Priess A/S udviklet et nyt fundament for mobilmaster, der både sparer tid og minimerer generne for naboerne.

Normalt kan det taget meget lang tid at støbe fundamenter til en mobilmast, opsætte teknikskab, trække kabler til mobilmasten, tilslutte fiberforbindelse, opsætte selve gittermasten og montere antenner.

Det er faktisk ikke unormalt, at opsætningen af en mobilmast tager mere end en måned, da betonfundamentet, som selve mobilmasten står på, skal bruge flere uger på at hærde, før man begynder selve opsætningen af masten.

Ved hjælp af en ny teknik, så er det lykkes Telenor at nedbringe byggetiden til kun én dag, hvilket er en lille revolution indenfor branchen.

Den store besparelse i tid opnås ved at etablere underjordiske teknikskabe og ved såkaldt højfrekvent-vibering af fundamentet.

Højfrekvent vibrering opsæting mobilmast Telenor
Højfrekvent-vibrering “banker” fundamentet til en mobilmast ned i jorden (Foto Telenor). Foto: Telenor

Vibrering sparer tid

Traditionelt graver man ud til fundamentet og derefter støbes et fundament, som skal hærde en måneds tid, før det kan tages i brug.

Den nye løsning går ud på at man simpelthen banker et fundament ned i jorden, på samme måde som man hamre pløkker i jorden, når man sætter et telt op. I stedet for en stor hammer benytter man dog en såkaldt højfrekvent vibrator som i løbet af en halv time stille og roligt trykker et fundament ned i jorden.

Med den nye metode behøves man ikke genere lodsejeren – udlejeren af jorden hvorpå mobilmasten står – og naboerne i ugevis mens mobilmasten etableres.

Fundamentløsningen har Telenor indtil videre brugt fire forskellige steder i Danmark.

Mobilmaster med det nye fundament kan ses på Herningvej i Aalborg, Grenåvej i Århus, Viby J ligeledes i Århus samt ved Lyngehallen i Allerød.

På nedenstående YouTube video ses etableringen af en Telenor mobilmast. Selve masten er 21 meter høj, og på filmen ses også det nedgravede teknikskab.

Videre om temaet

Næste interessante fortælling om emnet. mobilsiden kunne ikke lade være. 18/1/2012 blev sagen bragt videre med sagen Sådan giver bedre ventilation økonomisk gevinst – Du finder artiklen her. Tjek også seneste nyt om emnet her.