Post Danmark applikation vil overvåge dig

Post Danmark kræver adgang til din telefonbog, GPS og kameraet i telefonen, før du kan købe frimærker i deres nye applikation.

Post Danmark applikation vil overvåge dig

Som vi tidligere har skrevet, så har Post Danmark lanceret en mobilporto-applikation til Android og iPhone.

Mobilporto giver mulighed for at købe elektroniske frimærker direkte på telefonen og betale via telefonregningen eller med kreditkort.

Men køb af frimærker er ikke det eneste, som applikationen giver mulighed for.

På med sølvpapirhatten

På Android versionen af Post Danmarks applikation skal man ved installationen nemlig give adgang til hele ens telefonbog.

Man skal give applikationen adgang til telefonens GPS, og man skal sågar give adgang til at optage video og lyd fra telefonens kamera og mikrofon.

Så melder de store spørgsmål sig; Hvorfor skal Post Danmark have adgang til ens telefonbog, når applikationen ikke benytter disse data

Hvorfor skal Post Danmark have adgang til navne, adresser og telefonnumre på alle ens venner, familie, elskerinder og forretningsforbindelser, når programmet ikke synligt bruger disse oplysninger?

Hvorfor skal post Danmark have adgang til ens positition via telefonens GPS, når applikationen ikke umiddelbart bruger disse data til noget?

Og hvorfor skal applikationen have adgang til telefonens kamera og mikrofon, når programmet ikke indeholder funktioner, der bruger disse?

Manglende juridiske vilkår

Som kan man læse i Apples App Store, så er Mobilporto applikationen omfattet af en juridisk aftale benævnt “POST DANMARK A/S’ FORRETNINGSBETINGELSER GÆLDENDE FRA 1. AUGUST 2011”. Vilkårnene kan læses her.

Samme vilkår burde også være at finde i Googles Android Market, men på Android Marked står der kun følgende: “Forretningsbetingelser for Mobilporto læs her (link sættes ind) “.

Android brugerne får altså ikke mulighed for at læse Post Danmarks juridiske vilkår, før man henter applikationen.

Det er dog ikke, fordi de juridiske vilkår giver noget klart billede – der står nemlig ikke noget om overvågning via GPS, eller om hvorfor Post Danmark har brug for adgang til kundernes telefonbog og mobilkamera.

Ny Android version på vej

Vi har spurgt Post Danmark, hvorfor de vil have adgang til personfølsomme data, når deres applikation ikke har brug for disse data – i hvertfald ikke i den del af programmet der er synlig for brugeren.

– “Selvfølgelig skal man kunne købe porto via mobilen, uden at skal angive en masse personlige oplysninger. De rettigheder skal ikke være der, men desværre er der sket en fejl, da applikationen er blevet lagt op på Android Market”, siger Henrik Larsen chef for Post Danmark Privatkunder og forsætter: “Vi er allerede i gang med at få fjernet rettighederne fra Android applikationen.”

Post Danmark opdaterer også de juridiske vilkår på Android Marked, så brugerne fremadrettet kan læse vilkårene via et link til Post Danmarks hjemmeside.