Roaming i EU: Her er alt, hvad du bør vide

Er du i tvivl om, hvad afskaffelsen af roamingafgifterne betyder for dig? Så få et overblik over ændringerne i denne oversigt.

Roaming i EU: Her er alt, hvad du bør vide

De nye roaming-regler er i dag trådt i kraft, og derfor kan du nu rejse rundt i store dele af Europa uden at skulle bekymre dig om overraskelser og dyre telefonregninger. Du kan nemlig nu bruge din mobil i EU på næsten samme måde som i Danmark, men der er alligevel flere ting, du skal være opmærksom på.

Læs også: Nu er roamingafgifterne i EU blevet afskaffet

Hvor gælder de nye regler, hvor meget mobildata kan du bruge, kan du ringe og sende beskeder fra udlandet til og fra Danmark og hvad er roaming i det hele taget? Alle disse ting kan du blive klogere på nedenfor, hvor vi har samlet mange af de tvivlsspørgsmål, der er omkring de nye regler og de store ændringer, der er sket hos teleselskaberne.

Hvad er roaming?

Roaming er et engelsk ord for ’at vandre rundt’ og betyder i denne sammenhæng, at du benytter andre teleselskabers netværk. Roaming foregår både på tværs af danske teleselskaber, men benyttes mest, når du er i udlandet og skal have mobildækning fra et andet teleselskabs netværk. Indtil den 15. juni har det været forbundet med høje udgifter ved af mobildata, tale og SMS/MMS fra udlandet. Disse er nu blevet afskaffet.

I hvilke lande kan jeg bruge mobildata, tale og SMS/MMS?
Selv om det kunne være rart, er det ikke i hele verden, at du kan bruge din mobil som var det i Danmark. Afskaffelsen af roamingafgifterne betyder, at du nu kan bruge din mobil i alle 27 EU-lande, som er følgende:

Belgien Kroatien Slovenien
Bulgarien Letland Spanien
Cypern Litauen Storbritannien
Danmark Luxembourg Sverige
Estland Malta Tjekkiet
Finland Holland Tyskland
Frankrig Polen Ungarn
Grækenland Portugal Østrig
Irland Rumænien
Italien Slovakiet

Ud over disse kan du også benytte din telefon i de såkaldte EØS-lande (Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde). Disse lande er Norge, Island og Liechtenstein.

Hvor i Europa kan jeg IKKE bruge roaming?
Det er værd at bemærke, at afskaffelsen ikke omfatter Europa, men derimod kun EU. Følgende liste er altså lande, som IKKE er en del af EU- og EØS-samarbejdet og dermed ikke er omfattet af afskaffelsen af roamingafgifter. Her skal du med andre ord betale roamingafgifter for brug af mobildata, tale og SMS/MMS:

Albanien Moldova
Andorra  Monaco
Armenien Montenegro
Aserbajdsjan Rusland
Bosnien-Hercegovina San Marino
Færøerne Schweiz
Georgien Serbien
Hviderusland Tyrkiet
Kazakhstan Ukkraine
Kosovo Vatikanstaten
Makedonien

Flere teleselskaber tilbyder dog roaming i flere lande end ovenstående. Med teleselskabet 3 kan du f.eks. også bruge roaming i USA og andre lande uden for EU.

Hvordan aktiverer jeg roaming på min mobil?
Roaming-funktionen er ikke nødvendigvis aktiveret som standard på din mobil. Det er forskelligt fra styresystem til styresystem hvordan roaming aktiveres.

På iPhones aktiverer du roaming ved at vælge ’Indstillinger’ » ’Mobilnetværk’ » aktiver ’Mobildata’ » ’Indstillinger til data’ » aktiver ’Dataroaming’.

På Android-telefoner kan aktivering af roaming ligge forskellige steder. Nogle af fremgangsmåderne er: ’Indstillinger’ » ’Mobile netværk’ » aktiver ’Dataroaming’.

Er du i tvivl om, hvor du aktiverer dataroaming på din mobil, kan du kontakte dit teleselskab.

Hvor meget data kan jeg bruge i EU-landene – og hvad er ”fair use”?
Det er vigtigt at have for øje, at du som udgangspunkt ikke kan bruge samme mængde mobildata, som du er vant til hjemme i Danmark (med visse undtagelser). Det er nemlig forbundet med udgifter, når teleselskaberne skal lade danske kunder bruge udenlandske teleselskabers netværk. Derfor har EU lavet en grænse for rimeligt forbrug kaldet ”fair use”, som bestemmer, hvor mange GB mobildata i EU der som minimum skal være inkluderet i dit abonnement.

Mængden af data beregnes ud fra en formel, der lyder: Prisen på abonnementet eksklusiv moms divideret med 57 kroner (som er den nuværende afgift per gigabyte mobildata i udlandet) ganget med 2. Her er et eksempel.

Et teleselskab tilbyder 20 timers tale og 20 GB data for 100 kroner (hvilket er 80 kroner eksklusiv moms).

Regnestykket ser derfor således ud: (80/57) * 2 = 2,8. Teleselskabet skal derfor mindst give dig 2,8 GB mobildata i udlandet per måned. Mange teleselskaber runder dog op til nærmeste tal, så du får 3 GB data i dette tilfælde.

Vær opmærksom på, at hvis du har et abonnement med f.eks. fri tale og 4 GB data for 150 kroner, så er du kun berettiget til det antal GB data, som abonnementet normalt indeholder og altså ikke de 4,2 GB, som ”fair use”-udregningen ellers ville komme frem til.

Kan jeg bruge min EU-data i Danmark?
Nej, du kan ikke bruge den mængde EU-data i Danmark. Har du f.eks. 5 GB data, som kan bruges i EU, kan disse ikke bruges i Danmark.

Hvad koster det at bruge mobildata i EU, hvis jeg ikke har et EU-abonnement?
Teleselskaberne kan vælge at tilbyde abonnementer, der fungerer kun i Danmark (altså uden roaming) og som fungerer i både Danmark og EU-landene. Hvis du har et abonnement, som kun kan bruges i Danmark, skal du betale almindelige udlandstakster for dit forbrug af mobildata, tale og SMS/MMS i udlandet. Dit teleselskab har en komplet liste over, hvilke udgifter der er i de forskellige lande.

Hvor kan jeg se, hvor meget data i udlandet jeg har?
Er du i tvivl om, hvor meget data, du kan bruge i EU-landene med det abonnement, du har, kan du tjekke dette ved at logge ind i selvbetjening på dit teleselskabs hjemmeside. Her kan du se info om dit nuværende abonnement samt den mængde af data du kan bruge i EU-landet. Mængden af data ligger typisk inden for 2-10 GB i EU.

Kan jeg ringe og sende SMS- og MMS-beskeder i EU?
Ja, du kan sende det antal SMS- og MMS-beskeder i EU-landene, som du normalt kan i Danmark. Har du fri SMS og MMS, så har du det også, når du er i de lande, hvor afskaffelsen af roamingafgifterne gælder.
Det samme gælder for telefonopkald. Indeholder dit abonnement f.eks. 10 timers tale, kan du bruge disse 10 timer i EU-landene.

Kan jeg ringe og sende SMS- og MMS-beskeder på tværs af EU-lande?
Hvis du befinder dig i f.eks. Spanien og vil ringe, SMS’e eller MMS’e til et andet EU-lands, f.eks. Frankrig, så vil der ikke være nogen ekstraudgifter forbundet med dette.

Jeg skal af sted på ferie, men mit abonnement har ikke EU-roaming. Hvad gør jeg?
Kontakt dit teleselskab og hør, om de kan tilbyde dig et abonnement, hvor du kan bruge mobildata i EU-landene. Alternativt kan du selv skifte abonnement via dit teleselskabs selvbetjening. Vær opmærksom på, at du kan være hindret enten af binding eller opsigelsesperiode på dit nuværende abonnement.

Kan jeg ringe og sense SMS- og MMS-beskeder fra Danmark til EU gratis?
Nej. Hvis du befinder dig i Danmark, og du ringer eller sender beskeder til andre, som befinder sig i EU-landene, så gælder de normale takster til udlandet.

Hvordan kan jeg se, hvor meget mobildata jeg har brugt i udlandet?
Først og fremmest kan du via teleselskabets selvbetjening se, hvor meget data du har brugt i EU-landene. Efterhånden som du bruger din kvote i løbet af en måned, vil du dog automatisk modtage en SMS – typisk ved både 80 % og 100 % af forbruget opbrugt – hos de fleste teleselskaber, så du ved, hvor meget data du har brugt.

Hver sker der, når jeg har brugt al mobildata i udlandet?
Når du har brugt den mængde af mobildata i EU-landene, der er inkluderet i dit abonnement, bliver der blokeret for muligheden for at bruge mere. Du kan dog aktivt vælge at aktivere roaming i udlandet forudsat at du vil betale de normale takster for data.

Er mit abonnement blevet dyrere?
Mange teleselskaber har valgt at hæve priserne med 10-20 efter afskaffelsen af roamingafgifterne. Det er dog langt fra ethvert abonnement, der er blevet sat op i pris. Det afhænger meget fra teleselskab til teleselskab hvilke ændringer der er sket. Hos OiSTER og 3 er der f.eks. ingen prisstigninger. I denne artikel kan du få det fulde overblik over, hvordan teleselskaberne har ændret i deres abonnementer i forbindelse med afskaffelsen af roamingafgifterne.

Koster det ekstra, hvis jeg bruger emojis i udlandet?
Gemt bag de små humørikoner består en emoji faktisk af mange tegn, hvilket kan betyde, at den registreres som en MMS. Da MMS også er gebyrfrit i EU-landene nu, skal du dog ikke betale ekstra for dette. Og det bruger heller ikke din mobildata, når du sender emojis i dine beskeder.

Må teleselskaberne tilbyde EU-abonnementer uden roaming i EU?
Det er op til teleselskaberne selv at vælge, om de vil tilbyde kun mobildata, tale eller SMS/MMS i udlandet – eller alle tingene. Det må teleselskaberne ifølge Energistyrelsen selv bestemme.

Skal jeg selv tilmelde mig udlandstelefoni?
Nogle teleselskaber vil kræve, at du skal ind i selvbetjening på teleselskabets hjemmeside og aktivere udlandstelefoni, før abonnementet lader dig roame i udlandet.

Seenste nyt om emnet

Emnet taget i betragtning, gik det hurtigt med fortsættelsen. mobilsiden holdt fast i sin interesse i tematikken. 2/6/2017 pustede redaktionen nyt liv til historien med sagen om EU-roaming: Sådan har teleselskaberne ændret abonnementerne – Du kan læse den her. Seneste tidende om temaet kan du læse her..