Samsung Gear S – Langt fra sci-fi til virkeligheden [TEST]

Anmeldelse - Samsung Gear S er ikke klar til at erstatte din smartphone, og det er der flere grunde til

Samsung Gear S – Langt fra sci-fi til virkeligheden [TEST]

Det er ikke det største fokus fra Samsung i deres markedsføring, at Samsung Gear S skal kunne erstatte din smartphone, og det er en god ide. Ikke desto mindre er den detalje lige præcis det, der gør uret radikalt anderledes end andre smartwatches, så derfor skal det selvfølgelig have en masse opmærksomhed.

Læs også: Samsung Galaxy Note Edge – Unboxing

Samsung Gear S er det første smartwatch fra en af de store producenter, der har 3G og WiFi, og derfor kan det være begyndelsen til en helt ny måde at være forbundet med omverdenen. Det kan godt vise sig, at Samsung Gear S indvarslede en ny æra inden for mobilteknologi, men i så fald har det været en sløv start.

Der er trods alt gode ting at sige om Samsung Gear S, men det gør sig primært gældende, når man bruger Gear S som wearable – altså som en tilføjelse til ens mobiltelefon og ikke en erstatning.

Specifikationer Samsung Gear S

Mål: 39.9 x 58.1 x 12.5 mm
Skærm: 2” buet – 360×480 pixels
Batteri: 300mAh
Ydelse: 1GHz dual-core
Hukommelse: 512MB
Lagerplads: 4GB
Netværk: 3G/WiFi
Styresystem: Tizen
Andet: IP67-godkendt, UV-måler, pulsmåler, kompas

Samsung, Samsung og endnu mere Samsung

Koreanerne vil gøre tingene på deres egen måde. Med deres egne produkter. Og deres egne apps. Og det er en svaghed. Med Samsung Gear S gælder dette også, og det er lidt af en stopklods, før man kommer i gang. Selvom Gear S i og for sig kan fungere uafhængigt af en smartphone, så kan du ikke andet end at tænde uret, med mindre det er koblet til en smartphone.

Og den smartphone skal selvfølgelig være fra Samsung.

Al setup skal stort set ske fra en smartphone, og det gælder også den indledende. Når du tænder for uret, så vil du blive bedt om at forbinde uret til en smartphonen, og før du gør det, så kan du ikke komme videre.

Læs også: Samsung klar med sød julereklame fordelt på 74 skærme

Man skal altså købe en smartphone fra Samsung, hvis man ikke har en i forvejen. Ellers er uret bare til pynt – hvilket det ikke klarer voldsomt godt.

Alle apps skal også installeres via telefonens Gear Manager-app, og fordi det er Samsungs Tizen-operativsystem så er udvalget begrænset. Det er betydeligt bedre, end da jeg testede Gear 2, men det er stadig en klar begrænsning. Eksempelvis er der ingen musikstreaming til uret, så man skal downloade sange og lægge dem lokalt på uret, hvis man vil have musik til løbeturen.

Kan den erstatte din smartphone? Nej

Der er flere problemer med at erstatte din smartphone med Samsung Gear S. Ud over de ovennævnte grunde, så er der nogle fundamentale mangler, når man lader telefonen blive derhjemme.

Værst af alt er nok batteriet. På 3G-netværk og WiFi men uden telefon fik jeg presset uret op på at holde 18 timer på en opladning – stort set uden at bruge uret til andet end at fortælle hvad klokken er. De 18 timer var i andet forsøg, og første forsøg gav kun 16 timers batteri.

Læs også: Samsung vil også lave betalingssystem

Det betyder mindst en opladning om dagen, og det er ved meget let brug. Hvis man snakker i telefon og surfer på uret, så vil man ikke kunne gå en hel dag.

Og så er der netop det med at snakke i telefon og surfe fra Gear S. Der er kun en enkelt browser til Samsung Gear S, og det er en specialdesignet udgave af Operas browser. Den gør et hæderligt forsøg, men den lille skærm er ikke lavet til at sidde og taste lange URL’er ind på. Eller korte for den sags skyld.

Læs også: Samsung vil overhale Qualcomm med nyt LTE

Lydkvaliteten er fin ved opkald, når opkaldet går over højtaleren. Så er det på linje med at have højtaler slået til på en smartphone. Det er dog ikke så tit, jeg har højtaler slået til, når jeg går rundt på gaden eller sidder i toget, faktisk aldrig, men med de bluetooth-hovedtelefoner jeg prøvede, blev lyden meget dårlig i modtagerens ende.

Lyden var fin for mig, men for personen i den anden ende var jeg langt væk, og de kunne høre dem selv under hele samtalen. Det var ellers stadig urets mikrofon, jeg brugte.

Kan det være et smartwatch? Ja

Som klassisk wearable går det langt bedre. Der er stadig den hage, at uret død og pine skal snakke med en Samsung-smartphone, men her ligger det ganske meget på linje med Samsung Gear 2.

Specifikationerne er meget lig hinanden i de to ure, og det er præstationen faktisk også. Gear S har lidt flere funktioner, og appudbuddet er noget bedre, dog uden at være godt. Ellers er det isoleret set samme oplevelse i Samsung Gear S og Samsung Gear 2.

Notifikationer fungerer fint, og det er stadig hurtigere at kigge på håndleddet, end det er at fiske sin smartphone op af lommen eller tasken. Skærmen er stor nok til, at man godt kan holde ud at læse en sms eller endda en mail, uden at man skal scrolle tusindvis af gange for at komme til bunds.

Læs også: Samsung klar med prøver på ny Apple-chip

Tastaturet gør det faktisk bedre end jeg havde forventet med at gætte, hvad jeg prøver at skrive, og det er vigtigt. For man kommer til at ramme forkert – mange gange. Og så er der det lille kuriosum, at tastaturet er sat op til engelsk til at starte med og tilpasset skærmen derefter. Bogstaverne Æ, Ø og Å ville give en række bogstaver mere, og det er der ikke plads til, så de dukker ikke op, når tastaturet sættes til dansk.

I det tilfælde vil tastaturet så skulle gætte, om du mener dase eller dåse. Det kan afhjælpes ved at bruge dobbelt A eller OE eller AE, men det er lidt specielt, når man vil bruge et Æ, og det så ikke er der.

Det er stort og rimelig klodset

Skærmen er på hele 2” eller også så er skærmen kun på 2”. Om det er godt eller skidt afhænger af situationen, for når man skal bruge uret til for eksempel at finde næste afgang med toget, så ville det være rart med mere plads.

Til gengæld er det et rigtig stort ur, når man ikke lige skal bruge skærmen, og det bare skal sidde på håndleddet. Komforten er i og for sig ganske fin, men det føles stort at have siddende på armen – og så brugte jeg endda den lille rem, der fulgte med.

Uret føles også ret småt, når man skal bruge tastaturet, for så forsvinder omkring 85 procent af skærmen bag tasterne, og måske endda lidt mere.

Læs også: Samsung Galaxy S6 fundet i testapp

Detektionen af hvornår man tager uret op for at se på klokken er ikke helt i top i Samsung Gear S. Gear 2 gjorde det glimrende og fangede bevægelsen næsten hver gang, men Gear S er ikke lige så vaks, og det giver en ekstra dimension til den til tider klodsede følelse.

Som en lille tilføjelse til detektionen af de rigtige bevægelser, så kan man jo bruge en del håndledscentrerede wearables til at følge ens søvn. Her var Gear S faktisk en smule overivrig, og selvom det er godt med en klar og lysstærk skærm, så er det ikke det bedste, når man prøver at lægge sig til at sove.

Samsung Gear 2 med forfejlet forsøg på mere

Hvis man kigger efter et smartwatch fra Samsung, som kun skal bruges til at være tilbehør til smartphonen, så vil Gear 2 og Gear S give omtrent den samme oplevelse. De er meget ens på mange punkter, og fordele og ulemper opvejer hinanden, når man ser rent på præstationen.

Samsung Gear S har dog den ekstra dimension med, at man kan løsrive sig fra sin smartphone. Det er en mulighed man ikke har med Gear 2, og det skal Gear S have point for, men man vil meget hurtigt blive træt af det, hvis det er noget man skal gøre tit.

Læs også: Samsung Galaxy S6 rygtes buer på begge sider

Der er alt for store mangler i Samsung Gear S til, at uret kan være en reel erstatning for ens smartphone. Lige nu er det ikke et godt produkt i det henseende, og så er en pris på godt 2600 alt for meget – også selvom det kan bruges som traditionelt smartwatch.

Den endelige dom bliver, at Samsung Gear S får 3 ud af 6 stjerner.

Det betyder mobilsiden.dks karakterer

Fordele:

  •  Flot skærm
  • Overskuelig grænseflade

Ulemper:

  • 3G er ikke lig med telefon
  • Meget dyr
  • KUN Samsung 
  • Begrænset app-udvalg
 

Opdateringer på sagen

Interessen for emnet tog ikke slut. mobilsiden fastholdt sit fokus på emnet. 16/12/2014 havde vi dette at sige med en vinkel på Samsung storskuffer i tredje kvartal – Artiklen kan læses her. Siden er meget vand er løbet gennem åen. De seneste nyheder finder du ved at klikke her. .