Slut med Android-styresystemerne CyanogenMod og Cyanogen OS

Det populære og åbne Android-styresystem CyanogenMod samt det kommercielle Cyanogen OS lukker og slukker oven på en nedskalering af firmaet Cyanogen Inc.

Slut med Android-styresystemerne CyanogenMod og Cyanogen OS

Hvis du hører blandt de mere it-kyndige, er du formentlig stødt på de to Android-styresystemer CyanogenMod og Cyanogen OS i løbet af de forgangne år. Fælles for begge er, at det pludselig er slut og at de er lukket og slukket, efter Cyanogen Inc. har nedskaleret virksomheden til så godt som ingenting.

Inden for Android-verdenen kender de fleste entusiaster til den såkaldte custom ROM CyanogenMod, som er et styresystem til smartphones og tablets baseret på den frit tilgængelige Android-kildekode kendt som AOSP – det som alle producenter af Android-telefoner bygger deres software ud fra.

Læs også: Microsoft indleder samarbejde med Android-projektet Cyanogen

CyanogenMod har gennem årene været et stort hit hos det, der på godt dansk kan kaldes it-nørder, da udskiftningen til et helt nyt styresystem såsom CyanogenMod kan puste helt nyt liv i en telefon – ny som gammel – der efter måske halvandets års tid ikke længere modtager softwareopdateringer af producenten. Det gjorde CyanogenMod til gengæld – i årevis.

De mange fordele, som CyanogenMod-styresystemet giver, må brugere af det dog nu være foruden. I teorien burde et projekt som CyanogenMod dog ikke fra den ene dag til den anden kunne lukke og slukke, da det er et open source-projekt, som et tusindvis af frivillige ildsjæle verden over bruger deres fritid på at holde kørende.

Cyanogen OS
Cyanogen OS fra Cyanogen Inc. kendes bedst fra OnePlus One og skal ikke forveksles med CyanogenMod.

Firmaet Cyanogen Inc. tog det åbne CyanogenMod med i faldet

Det er dog alligevel sket, og det skyldes firmaet Cyanogen Inc., som ikke er at forveksle med CyanogenMod. For at forstå sammenhængen imellem de to kræver det lidt baggrundshistorie.

I september 2013 blev firmaet Cyanogen Inc. etableret med Steve Kondik, en af skaberne af CyanogenMod, som ejer. Hidtil havde der ingen penge været indblandet i udviklingen af det åbne CyanogenMod, som lå online til frit brug. Med etableringen af Cyanogen Inc. var det visionen at gøre det til en forretning at udvikle et nyt og bedre styresystem ud fra Android-styresystemet.

Det resulterede i styresystemet Cyanogen OS, som er en kommerciel udgave af CyanogenMod. Til forskel fra CyanogenMod skulle Cyanogen OS forudinstalleres på smartphones og sælges ud af boksen på disse. En af de første telefoner med Cyanogen OS var OnePlus One, hvilket i starten af den kinesiske producents tid, hvor ingen kendte til OnePlus, var et stort trækplaster.

Læs også: OnePlus og Cyanogen Inc. i slåskamp i Indien

Samarbejdet mellem de to firmaer endte dog i et ulykkeligt brud, efter Cyanogen Inc. indgik en eksklusiv aftale med den indiske smartphoneproducent Micromax bag om ryggen på OnePlus. Det betød, at OnePlus ikke kunne sælge den – på det tidspunkt – vældigt eftertragtede og svært tilgængelige OnePlus One i det betydsningsfulde indiske udviklingsmarked. Det endte i en retslig strid imellem OnePlus og Micromax, hvor begge parter dog indgik et forlig.

Resultatet af dette blev, at OnePlus trak stikket fra Cyanogen Inc., og herefter har den kinesiske producent udviklet sin egen udgave af Android-styresystemet kaldet OxygenOS – det som OnePlus 2, X, 3 og 3T kører på. Sidenhen har Cyanogen Inc., med bl.a. Microsofts hjælp, kæmpet med næb og kløer for at få fodfæste i det hårdt pressede smartphonemarked med sit kommercielle Cyanogen OS-styresystem – dog uden succes. Modsat har det åbne CyanogenMod nydt godt af en fortsat stor succes.

Læs også: OnePlus og Cyanogen afslutter sit samarbejde

Det har i de forgangne måneder resulteret i en turbulent tid, hvor den kommercielle udgave af styresystemet, Cyanogen OS, har haft en noget uvis fremtid foran sig med fyringen af direktør Kirk McMaster tilbage i oktober måned. Han var manden, der for halvandet år siden kom med firmaets måske mest kontroversielle udtalelse, da han over for Forbes udtalte, at han ønskede at ”skyde en kugle i hovedet på Google” på trods af, at firmaets eksistens byggede på Googles produkt.

Siden hans fyring har der været yderligere fyringer og lukninger af kontorer. Senest i starten af december måned valgte ”Cyanogen” selv, Steve Kondik, at tage afsked med det hårdt pressede Cyanogen Inc., da resten af firmaet gik i andre retninger end hans oprindelige visioner. Allerede ved hans afskedigelse luftede han bekymringer om, at det ville få stor betydning for det åbne CyanogenMod og at der kun var to måneder at løbe på, før det ville være slut.

Juleaftensdag blev skæbnesdagen for CyanogenMod

Tiden skrues nu 3-4 uger frem til juleaftensdag, hvor det hele med ét er blevet et afsluttet kapitel – delvist Cyanogen Inc., som er blevet reduceret til nærmest ingen medarbejdere og aktiviteter, dets styresystem Cyanogen OS og vigtigst af alt det ellers åbne og uafhængige CyanogenMod.

I et blogindlæg skriver Cyanogen Inc. nemlig, at alle Cyanogen-tjenester lukker senest den 31. december 2016 og at alle såkaldte ”nightly builds” (udgaver af styresystemet) vil blive gjort utilgængelige i den forbindelse. Dertil skriver firmaet, at ”open source-projektet (CyanogenMod, red.) og kildekoden vil forblive tilgængelig”, men det er en sandhed med modifikationer.

Som led i etableringen af Cyanogen Inc. fik det åbne CyanogenMod-styresystem nemlig økonomisk støtte, lige som der blev betalt for den bekostelige serverkapacitet til at opbevare alle de mange udgaver af styresystemet (kaldet builds) til lige så mange forskellige smartphones og tablets på hjemmesiden Cyanogenmod.org. Det efterlader nu projektet i en dyster situation.

Det betyder, at det åbne CyanogenMod er røget med i faldet, så at sige. Ifølge den oprindelige plan skulle CyanogenMod først lukke og slukke senest ved årsskiftet, men allerede søndag aften mistede de mange frivillige folk bag CyanogenMod adgang til den officielle hjemmeside Cyanogenmod.org, ligesom adgangen til projektets Gerrit-hjemmeside, hvor kildekoden til styresystemet gennemgås af udviklere, er blevet frataget ifølge projektets Twitter-profil.

Det betyder altså, at det åbne CyanogenMod-styresystem, der har eksisteret siden starten af 2011, og som i 2013 var installeret på over 10 mio. enheder, nu er et afsluttet kapitel.

Folkene bag CyanogenMod skaber nyt Lineage OS

De mange udviklere bag CyanogenMod-styresystemet giver dog ikke op så let. I et blogindlæg udgivet juleaftensdag, som nu er blevet utilgængeligt grundet lukningen af CyanogenMod, kommer teamet bag med sin forklaring på den seneste tids udvikling.

I blogindlægget står der blandt andet, at ”det ikke kommer som nogen overraskelse, at det seneste skridt fra Cyngn (Cyanogen Inc., red) med sikkerhed er et dødsstød mod CyanogenMod”.

Ud over at have mistet adgangen til vitale dele til udviklingen af CyanogenMod, heriblandt retten til navnet, skriver folkene bag også, at de har mistet deres indflydelse på CyanogenMod, og at der havde været en overvejende risiko for, at CyanogenMod-brandet kunne blive solgt til en tredjepartsvirksomhed, som ville fratage dem endnu mere bestemmelse over det åbne styresystem.

Der nævnes også et stigma ved brugen af navnet CyanogenMod, fordi det ifølge folkene bag softwaren forveksles med Cyanogen OS og Cyanogen Inc.

Læs også: Android dominerer totalt: nu på 7 ud af 8 smartphones

Hvis du før har benyttet CyanogenMod eller fortsat gør det, er der dog noget at glæde sig til. Blogindlægget sluttes nemlig af med, at de mange tusinde bidragydere og folk bag CyanogenMod genopstår under et nyt navn og naturligvis fortsat er open source.

Det nye åbne Android-styresystem hedder Lineage OS, som ikke kun fortsætter, hvor det åbne CyanogenMod slap, men vender tilbage til dets rødder, som definerede styresystemet og gjorde det populært i sin tid, skrives der i blogindlægget.

Juleaften udgav Lineage OS den officielle hjemmeside for styresystemet, hvori det endegyldigt blev offentliggjort, at det åbne Android-styresystem fortsætter under navnet Lineage OS og er helt uafhængigt af Cyangeon Inc. som en naturlig konsekvens af lukningen af Cyanogen Inc. og Cyanogen OS.

Heri skriver folkene bag: ”Lineage OS vil være en videreførelse af, hvad CyanogenMod var. For at citere Andy Rubin (medstifter af Android,0120 red.); dette er definitionen af åbenhed. Et firma, der trækker deres støtte ud af et open source-projekt, betyder ikke, at det behøver at dø hen”.

LineageOS er endnu ikke klar med nye udgaver af Android-styresystemet, der kan downloades og installeres (flashes) ligesom CyanogenMod. I CyangenMods blogindlæg fremgår det dog, at Lineage OS ”har taget de nødvendige skridt for at lave en ’gren’ af CyanogenMod-kildekoden og ventende rettelser”.

Videre nyt om Oneplus

Siden redaktionen kørte denne historie er der kommet nyt om sagen. mobilsiden gik videre med sagen. 19/12/2016 havde redaktionen fokus på artiklen Mobilsiden kårer – Årets bedste designKlik her for at læse den påfølgende artikel.. Meget er sket siden. Du kan klikke her for sidste nyt i sagen..