Status: Tilbageblik på 3G i Danmark

Teleselskaberne har gang i udrulning af Turbo 3G. Jeg har set lidt tilbage på 3G-udviklingen.

Status: Tilbageblik på 3G i Danmark

I Danmark har vi haft 3G-mobilnet siden slutningen af 2003.

Dengang forsøgte Teleselskabet 3, at overbevise os om, at videotelefoner var det hotte nye – men brugerne vente tommelfingeren nedad. I øvrigt havde 3 de første par år, rigeligt at gøre med bare, at få almindelige opkald gennem deres net. Så videotelefoni var måske ikke lige det, som stod øverst på ønskelisten.

Telefonerne var dengang på ingen måde sexede at gå rundt med. Kombinationen af klodsede telefoner og markedsføring, lærte danskerne at sige "3-telefon". Det dækkede over stor sjov klodset telefon, som måske fungerede. Selv her fire år efter, møder jeg mange, der stadig bruger udtrykket – men med mere stolhed i stemmen.

Undervejs i udviklingen nåede teleanalytiker John Strand i februar 2004, at dødsdømme 3, mens den daværende direktør Christian Jørgensen svarede retur, at hr. Strand ikke viste hvad han talte om. De store selskaber TDC, Telia og Orange (som nu er en del af Telia, red.), meldte samme år ud, at de ikke havde travlt med, at tilbyde kunderne 3G. Den lille pioner 3, skulle tage de første tæsk.

Nu er vi i 2008 og det seneste års tid, har ‘de store’ haft travlt med, henholdsvis at udbygge og lancere 3G-dækning. Jeg sidder lidt med fornemmelse, at "nogle" i dag ærgrer sig over, ikke at være begyndt noget tidligere.

Der tales ikke længere om videotelefoni, som det fede – men om data. Alle udbydere regner med, at mobile bredbåndsløsninger er der, hvor slaget i fremtiden skal slås.

Mens de store drenge med slips har smilt overbærende, har undertippede 3 har øget deres netværkshastighed til 7,2 Mbit/s og udbygget dækningen yderligere. Nu sidder de på 84 procent af datatrafikken via mobilnettet (IT- og Telestyrelsen, 1. halvår 2007).

Status er nu, at TDC, Telia og Sonofon tilbyder Turbo 3G med hastighed på 3,6 Mbit/s i de store byer. Men 3 er stadig foran og dækker over 80 procent af befolkningen med de høje hastigheder.

Jeg er klar over, dette måske lyder som en betalt konfirmations-tale for 3. Det er det IKKE, blot en konstatering af, at det på nogle områder er en fordel at være first mover. Men store markedsandele og stort 3G-net gør ikke alene en succes – f.eks. har 3 i seneste regnskab haft et underskud på næsten én milliard kroner.

Nu bliver det interessant at følge, om konkurrencen på data, så småt kan presse priserne yderligere.

Læs også…

 – 3 og teleanalytiker i åben krig (feb 2004)
 – 3 har mindre end 3500 kunder (feb 2004)
 – Mobilselskaberne udskyder 3G (jan 2004)
 – 3 starter onsdag salg i butikkerne (nov 2003)

Mere om Telia

Vores redaktion har fulgt sagen og her er de seneste opdateringer. mobilsiden har holdt fast i temaet. d. 27/12/2007 gik vi videre med temaet i sagen; Julen 2007: Sms-rekord juleaften – Historien kan du læse her. Tjek de seneste nyheder om emnet her.