Teleselskaberne kan køre 3G på nuværende mobilnet

Milliarder spidt på nye 3G-net. Nuværende GSM-frekvenser kan uden problemer anvendes.

Teleselskaberne kan køre 3G på nuværende mobilnet

I det europæiske område benyttes normalt 2100 MHz-båndet til 3G UMTS, men EU arbejder på, at give teleselskaberne lov til at også 900 og 1800 MHz kan anvendes. Det betyder, at disse frekvensbånd vil kunne benyttes til både gammeldags GSM-telefoni og 3G.

IT- og Telestyrelsen forventer i løbet af året, at skulle implementere den nye EU-lovgivning i Danmark, men det betyder ikke, at de nuværende 3G-licensindehavere er fredet.

Teleselskabet 3 har ellers tidligere været rasende over snakken om brug af GSM-båndet til 3G, fordi selskabet har betalt store summer, for at få den nuværende 3G-licens i Danmark. Men selskabet får ikke umiddelbart medlidenhed fra myndighederne.

 – "Det, at et selskab får licens til, at bruge nogle frekvenser til en bestemt teknologi betyder ikke, at selskabet opnår eneret på teknologien. Udviklingen kan indebære, at samme teknologi kan anvendes i andre frekvensbånd, og det er den udvikling, vi kan se med 3G. Det er jo en af de risici, man skal indregne, når man byder på licenser", siger Kristian Borten, som er souschef i IT- og Telestyrelsen.

Tillades GSM 900 og 1800 båndene til 3G brug i Danmark vil det betyde, at selskaber som TDC, Telia og Sonfon – relativt hurtigt, vil kunne udbrede deres 3G-dækning markant – måske uden ekstra licensomkostninger til staten. Oven i det, behøver selskaberne ikke opbygge, et komplet nyt telenet ved siden af det gamle.

Som det står i dag, kan Telia, Sonofon eller TDC dog ikke uden videre bruge deres GSM-tilladelser til 3G UMTS.
 – "De tre selskabers tilladelser til at bruge 900 MHz frekvenser fastlægger, at 900-MHz kun må anvendes til GSM og ikke andre teknologier" slår Kristian Borten fast.

IT- og Telestyrelsen er opmærksomme på, at en mere fleksibel anvendelse af 900 MHz og 1800 MHz til blandt andet 3G-formål, ikke må indebære konkurrenceforvridning på markedet.

GSM-frekvensbåndet har fornyligt været testet af selskaberne Qualcomm, Telefónica Espana og Huawai i det vestlige Spanien. Allerede i slutningen af 2007 åbnede teleselskabet Elisa i Finland verdens første 3G-net i 900 MHz-båndet.