Undgå overraskelser: Ti tips til mobilbrug på ferierejsen

Vi har samlet ti tips, der gør din mobil klar til ferien. Læs her, hvordan du passer bedst på mobilen, og sparer penge på mobilregningen.

Undgå overraskelser: Ti tips til mobilbrug på ferierejsen

Når du skal på ferie i udlandet, skal mobilen ikke bruges som hjemme i Danmark.

Priserne udenfor grænserne er markant anderledes, og selvom dit abonnement indeholder ‘fri SMS’, ‘fri tale’ eller ‘fri data’, gælder det ikke i udlandet. 

Derfor skal du tage dine forholdsregler, så du ikke kommer hjem til en grim mobilregning.

Se her, hvad du skal vide, inden du tager mobilen med på ferie.

1. Opkald i udlandet

Hvis du tager mobilen med over grænsen skal du være opmærksom på, at du kommer til at betale både for de opkald du foretager, og dem du modtager.

Det er dog stadig billigere, at modtage opkald end at foretage dem.

Huskereglen er, at dem der ringer til dig fra Danmark betaler til og med grænsen, og du betaler selv fra grænsen, til hvor du befinder dig.

Husk at taste 0045 eller +45 foran telefonnumret, når du ringer hjem til Danmark.

2. SMS i udlandet

Det koster som udgangspunkt ikke noget at modtage en SMS i udlandet. Det koster noget at sende SMS’er, men prisen afhænger af, hvilket land du er i.

De fleste teleselskaber har en SMS service, og når du kommer ind i landet, modtager du, en SMS der oplyser, hvad det koster at SMS’e og ringe i det pågældende land.

3. Data i udlandet

Prisen på data er væsentligt højere, når du befinder dig i udlandet.

Det gælder både på mobilen og på dit mobile bredbånd til PC’en. Du skal derfor være opmærksom på tjenester, der er opsat til automatisk at hente oplysninger fra internettet – for eksempel MSN og e-mails.

Hos nogle teleselskaber kan du spærre telefonen, så den ikke kan bruge mobildata i udlandet. Så slipper du for ubehagelige overraskelser med mobilregningen.

Én megabyte data kan koste fra 20 til flere hundrede kroner, når du er i udlandet.

På dit teleselskabs hjemmeside finder du en liste over priser på SMS, tale og data i de forskellige lande.

Det er en god idé at have styr på prisen, så man ved, hvad man kommer til at betale, hvis man alligevel bliver nødt til at bruge mobilen på ferien.

4. Afbryd telefonsvareren

I udlandet betaler du udlandstakst både, når din telefonsvarer modtager et opkald, og når den stiller kaldet tilbage til den danske central.

Undgå at betale dobbelt pris for telefonbeskeder ved at afbryde telefonsvareren, inden du rejser.

Det er vigtigt at huske at slukke og tænde mobilen, når man kommer hjem til Danmark. På den måde bliver mobilen registreret som værende i Danmark, og man betaler igen danske samtalepriser.

5. Opkald mellem danske mobiler i udlandet

Hvis man er flere sammen på ferien, og ringer til hinandens mobiler, betaler begge for opkaldet.

Opkaldet bliver nemlig transporteret fra ferielandet til Danmark og tilbage igen.

Prisen afhænger af, hvilket land man er i.

6. Frit valg af netværk

Der er forskel på, hvad det koster at bruge mobilen på de forskellige netværk i udlandet.

Det kan derfor godt betale sig at gøre noget hjemmearbejde, og inden afrejsen undersøge, hvilket mobilselskab der er billigst. Når man er fremme, kan man selv vælge det ønskede teleselskab, og derved spare penge.

Kontakt dit teleselskab og få en liste over, hvad opkald på de forskellige net i udlandet koster.

7. Beskyt mobilen mod fugt, varme og kulde

Mobiltelefonen er en følsom størrelse, og det er derfor vigtigt at passe på den ved stranden eller på skituren, hvor vand, sand og sne kan trænge ind og ødelægge mobilens tastatur og kamera.

Pas på ikke at lægge telefonen sammen med fugtigt tøj eller håndklæder. Ligeledes kan mobilen tage skade af at ligge i en varm lomme, hvor der kan dannes fugt fra kroppen, der kan trænge ind i telefonen.

Både varme og kulde kan ødelægge telefonen, så efterlad derfor aldrig mobilen liggende i solen eller kulden. Varmen kan ødelægge elektronikken, mens kulden kan føre til, at der dannes kondens i telefonen.

8. Mobilen kan ødelægge ferien

Måske var det en god idé at lade mobilen blive hjemme eller holde den slukket, i hvert tilfælde hvis det er en arbejdsmobil.

En undersøgelse viser, at vi har svært ved at holde fri og få det optimale ud af ferien, når mobilen er med. Og det kan have alvorlige konsekvenser. Læs om undersøgelsen her.

9. Virker din telefon overhovedet i udlandet?

Det er langtfra alle danske mobiler, der virker, hvis de kommer med en tur til USA eller Østen.

Så tjek hos dit telefonselskab om mobilen virker, der hvor du skal hen på ferie.

Husk også inden afrejse, at tjekke om du har aktiveret udlandstelefoni på dit abonnement.

10. Drop mobilen

Har du ladet din mobil blive derhjemme eller har du bare svært ved at overskue priserne for opkald fra mobilen, kan det være en god idé i stedet at købe et taletidskort, som du kan bruge i en telefonboks.

På den måde løber regningen ikke løbsk, og du får ikke nogen grimme overraskelser med mobilregningen – når kortet er brugt op, er der bare ikke mere taletid.

Hvis du skal opholde dig i udlandet i længere tid end en almindelig ferie, kan det betale sig at skaffe et udenlandsk SIM-kort, som kan bruges i din almindelige mobil – forudsat, at den ikke er SIM-låst. 

Rigtig god ferie 😀

Seneste nyt om temaet

Siden redaktionen publicerede denne historie er der kommet nyt om sagen. mobilsiden fulgte op på sagen. 9/2/2010 fulgte vi op med en artikel der omhandler Undgå overraskelser: Ti tips til mobilbrug på ferierejsen – Historien finder du her. Temaet er stadig aktuelt. Klik her for at læse seneste nyt..