Ved du nok om internettets mobbe-fælder?

Forældre har begrænset kendskab til de applikationer og hjemmesider, som er en del af deres børns dagligdag – og i værste fald mobbes igennem.

Ved du nok om internettets mobbe-fælder?

Kendskabet til de applikationer og hjemmesider, som børn i dag bruger og i værste fald mobbes eller mobber andre igennem, er alt for småt fra forældrenes side.

Børn og teenagere benytter i dag alt lige fra mobiltelefonen til de sociale medier, til at mobbe hinanden igennem, det betyder også, at der ikke er meget frirum for børn i dag, som har det svært i skolen. Både DR og TV 2 forsøger pt. at belyse emnet bl.a. ved hjælp af udsendelser med henholdsvis Peter Mygind og Silas Holst i hovedrollerne.

En undersøgelse, som DR Analyse har lavet blandt 426 skoleledere, underbygger problemet. Mere end 8 ud af 10 fortæller, at de har oplevet digital mobning på deres skole. Det skriver DR.dk.Det skriver dr.dk.

Mobningen sker via websites og applikationer – og oftest har forældrene ikke nok kendskab til hvad de unge egentlig foretager sig.

Vær opmærksom på internettets magt

Computere, tablets og smartphones åbner en hel verden – og børnene kan hurtigt og nemt blive revet med, derfor er det vigtigt, at forældrene er opmærksomme på den magt internettet har, og de muligheder det giver.

Er børnene aktive på forskellige sociale netværk, så er det også vigtigt, at forældrene har nogenlunde kontrol med hvad børnene foretager sig. Så kender du ikke de applikationer og hjemmesider dit barn benytter – opfordres du til at sætte dig ind i disse, både for din egen og dit barns skyld.

 – ”Hvis man kender lidt til det, har man et bedre grundlag for at tale med sine børn om, hvad der foregår på de sociale medier, og hvilke konsekvenser det har at være på og hvorfor de vil være på,” siger Malene Charlotte Larsen, forsker i sociale medier og adjunkt ved Institut for Kommunikation ved Aalborg Universitet, til DR.dk.

Der er et hav af sociale medier – de mest kendte i Danmark er Facebook, Instagram og Twitter. Men også Formspring, SnapChat, Tumblr og Chatroulette vinder så småt indpas hos de danske unge.

SnapChat – har dårligt ry i USA

Applikationen, SnapChat, hvor man deler et billede med en anden person – én til én, er i USA blevet sat i forbindelse med, at det er en sexting, da der er mange der deler seksualiserede billeder, da billederne forsvinder igen efter 1-10 sekunder.

Mange føler sig trygge ved, at billederne forsvinder igen hurtigt. Dog er denne tryghed falsk, da modtagerne kan nå at tage screenshots og efterfølgende sende videre eller dele på sociale netværk.

Man skal være 13 år for, at have en Facebook-profil, men det kræver ikke en studenterhue for hurtigt at se mange forældre har ladet deres børn få en profil inden de når den alder. Men det er utrolig vigtigt, at man kontrollerer børnenes forbrug så godt man kan, samt fortæller dem hvad der er rigtigt og forkert.

Internettet glemmer aldrig

Mobning på eksempelvis Facebook kan nemt forekomme og mange forældre er måske slet ikke klar over hvad de unge skriver til hinanden.

Det er dog ikke kun mobning man skal være opmærksom på. Begår man kriminalitet går der cirka fem års tid før ens straffeattest er ren igen, men så nemt er det ikke på internettet. Søgemaskiner som eksempelvis Google glemmer ikke så let.

Så har du uploadet billeder eller andet, som du egentlig ikke er glad for og forsøger at slette igen – er det desværre ikke altid Google lystrer. Verden er mere og mere et overvågningssamfund – og Google er en af disse overvågere.

DR har lavet en guide, som kan hjælpe forældre med at få styr på børns internetforbrug. Du kan se guiden her.

Opfølgning på sagen

Der er sket en del siden vi bragte historien. mobilsiden fulgte op på sagen. 2/1/2013 gik redaktionen videre og fulgte op med en artikel med tematikken Tip: Få internet på din iPad – helt diskret – Du finder artiklen her. Se også seneste nyt om temaet ved at trykke her..