Windows 8 minder om Windows Phone

Microsoft har præsenteret Windows 8, deres nye styresystem. Der kan trækkes mange paralleller til mobilsystemet Windows Phone.

Windows 8 minder om Windows Phone

Windows 8 er ikke som vi kender almindelige styresystemer til computere.

Det er en hybrid mellem et klassisk desktop-computer system, og en touch-oplevelse. Dette kan blandt andet lade sig gøre, fordi hardwarekravene ikke er ret store.

Ved Microsofts første fremvisning af Windows 8, blev systemet da også demoed på en Lenovo notebook, vel at mærke fra den første generation.

Det nye system kan ifølge Microsoft køre på et bredt spektre af hardwareenheder, helt fra 10 tommer tablets og laptops til almindelige setups med f.eks. HD-skærme på 27 tommer.

Det betyder også, at de PC’ere der i dag kører Windows 7, også kan afvikle Windows 8. En af de store nyheder er, at Windows 8 også vil kunne køre på ARM chipset, som åbner hele nye muligheder for mobile devices.

Windows 8, screenshot
Screenshot fra Windows 8. (Kilde: Afterdawn.com). Foto: Afterdawn.dom

Metro brugerinterface

Med Windows 8 flytter Microsoft også brugerinterfacet Metro ind på PC’ere og tablets.

Metro er den bruger- og menuflade, som blev introduceret med musikafspilleren Zune samt naturligvis Windows Phone 7. Senere følger en update til Xbox360. Microsoft forventes fremover at bruge Metro som deres gennemgående brugerflade.

Metro er fuldt igennem touch-baseret, og giver i forhold til Apples iOS-system, en LANGT mere moderne brugeroplevelse, der dog stadig er mindst lige som intuitiv, som det vi kender fra iOS.

Selvom Metro er et ”touch-first interface” er det ikke et problem at anvende det med tastatur og mus.

Metro i Windows 8 benytter også “fliser” eller “tiles”, som Microsoft kalder det. Det er ikoner, som både er genveje og widgets i ét, der kan navngives og flyttes rundt, som man selv ønsker.

Det skal dog bemærkes, at Metro dybest set er en applikation, som kører oven på et Windows 7-lignende miljø, der dog også er blevet touchvenligt. Metro overfladen kan altså aktiveres efter behov.

Windows 8, screenshot
Screenshot fra Windows 8. (Kilde: Afterdawn.com). Foto: Afterdawn.dom

Lynhurtig opstart

Fra tablet-computere er vi efterhånden blevet vant til, at opstarten sker ret kvikt, og her har Microsoft åbenbart lært noget.

Mens en klassisk Windows-computer kan være flere minutter om at starte op, så beskriver flere Windows 8, som et system der kan boote på 10 sekunder fra en komplet nedlukning. En start fra dvaletilstand kan ske på to-tre sekunder.

Vi kan kun håbe på, at Microsoft formår at få dette til at blive virkelighed ude hos forbrugerne, når de næste år begynder at opgradere til Windows 8, på deres egen hardware.

Video: Demo af opstartstid på Windows 8

Bliver Windows 8 også til mobiler?

Præsentationen af Windows 8 peger i retning af en sammensmeltning mellem smartphones, tablets, desktop-computere og Xbox.

Alene det, at Microsoft mener, at de både kan køre Windows 8 på tablets og PC’ere vil jo betyde , at der ikke er langt til, at smartphonen kommer med på denne udvikling.

Med Windows 8 på ARM-chipset og Intel, som arbejder hårdt på at komme ind på markedet for mobile chipsets, er der ikke langt til, at smartphonen kommer med på denne udvikling.

Ser vi på minimumskrav til Windows 8 fra Microsoft, opfylder de fleste nye smartphones disse krav.

Så hvor langt mon vi er fra, at Windows Phone 7.5 (Mango) bliver til Windows Phone 8 – og hvor ordet “Phone” pludselig KUN indikerer, at enheden også kan ringe – men at der grundlæggende set, er tale om det fuldkomne samme system?

Windows 8 ventes klar til forbrugerne i slutningen af 2012.

Windows 8, screenshot
Screenshot fra Windows 8. (Kilde: Afterdawn.com). Foto: Afterdawn.dom

Udviklerudgave er ude nu

Hvis du som udvikler har lyst til at prøve de mange nye muligheder Windows 8, kan du nu gratis downloade Windows Developer Preview.

Her er der også en masse nye udviklingsværktøjer, som også giver mange fordele, hvis du udvikler apps til Windows Phone 7.
Prøv det, og se videoen her:

Systemkrav til Windows 8 (udvikler-version)

– 1 gigahertz (GHz) or faster 32-bit (x86) or 64-bit (x64) processor

– 1 gigabyte (GB) RAM (32-bit) or 2 GB RAM (64-bit)

– 16 GB available hard disk space (32-bit) or 20 GB (64-bit)

– DirectX 9 graphics device with WDDM 1.0 or higher driver

– Taking advantage of touch input requires a screen

Eksterne links:
Computerworld.dk har prøvet Windows 8
Stor gennemgang af Windows 8 fra Afterdawn

Flere nyheder om Tablet

Vi kunne ikke gøre andet end at fastholde fokus. mobilsiden fortsatte fortællingen. 14/9/2011 blev bolden spillet videre med sagen om Microsoft præsenterer: Windows 8 – Følg den videre histore her. Få også seneste nyt om emnet ved at trykke her..