Sådan er Sony Xperia Z1 – vi har prøvet den

Første indtryk: Vi har prøvet Sony Xperia Z1 - den nye 5”-topmodel med kæmpe 20,7 megapixels kamera.

Sådan er Sony Xperia Z1 – vi har prøvet den

Sony har netop præsenteret og fremvist deres nyeste topmodel Xperia Z1 for offentligheden. Det skete ved IFA-messen i Berlin. Her er vores første indtryk af den nye Sony-smartphone.

Sony Xperia Z1 er efterfølger til den kun seks måneder gamle Xperia Z, der fik roser for et godt design, og ikke mindst var vandtætmuligheden, et kæmpe plus.

Z1 er en smule større, 0,6 mm. tykkere end forgængeren, og med en anelse mere bredde og højde samt vægt.

Men dens design er optimeret, så telefonen føles bedre i hånden. Eksempelvis er kanterne på telefonens sider, afrundet en smule og er altså ikke så skarpe.

Stykket der adskiller forsiden og bagsiden er i metal, hvilket også er med til at hæve den samlede kvalitetsfølelse af smartphonen.

Web-TV: Kom tæt på Xperia Z1

Sony Xperia Z1
Sony Xperia Z1. (Foto: John G. Pedersen)

Ny skærmteknologi

Sony har lagt ny skærmteknologi ind i Z1. Der er fortsat tale om en Full HD 1080 skærm på 5,0 tommer, men det såkaldte Triluminos og X-Reality, der blevet lanceret med Xperia Z Ultra, har også fundet vej til topmodellen Xperia Z1.

I korte termer handler det om, at telefonens grafikchip forbedrer billedet der ses på skærmen, men uden det går ud over for eksempel hudtoning på billeder og video af personer.

Sony fortæller selv, at teknikken så at sige tilføjer manglende pixels i billedet, der altså bliver skaleret op, og får bedre farver og større skarphed.

Når skærmene på Z og Z1 sammenlignes side om side, er det tydeligt, at Sony har gjort meget ud af, at få optimeret yderligere på skærmoplevelsen.

Sony Xperia Z1
Sony Xperia Z1. (Foto: John G. Pedersen)

Kraftig processor-power

Forbedringerne på skærmteknikken muliggøres af en kraftig 2,2 GHz quad-core processor fra Qualcomm (Snapdragon 800-series), der virkelig er med til at sætte yderligere skub telefonen såvel som applikationer.

Z1 har også 4G LTE (cat. 4) hvilket giver en teoretisk hastighed på 4G-netværket på op til 150 mbit/s. Dette har vi også set implementeret i Huawei Ascend P2, hvor jeg i min test målte over 100 mbit/s via Telias netværk i Odense.

Telefonen kommer også med den batterioptimerende Stamina Mode, der sammen med et batteri på hele 3.000 mAh skulle give lang driftstid. Om det så betyder, at Z1 vil overgå Xperia Z i den samlede batteri-perfomance, må den endelige test afsløre på et senere tidspunkt.

Sony Xperia Z1
Sony Xperia Z1. (Foto: John G. Pedersen)

Kamerateknik fra lommekameraer

Sony har lagt et 20,7 megapixels kamera i Xperia Z1, men som bekendt er megapixels langt fra det som giver gode billeder. Det ved Sony godt, da de er verdens største kamerasensor-producent.

I mange smartphones sidder en sensorchip på 1/3.0” (iPhone 5) men i Xperia Z1 er sensoren hele 1/2.3” (Exmor RS sensor). Ikke nok med der er tale om en væsentligt større sensor end i konkurrenternes produkter, så er der faktisk tale om, at Sony har lagt et helt lommekamera ind i smartphonen, uden at lave et ”bump” på bagsiden.

Der er tale om samme størrelse sensor, som der for eksempel sidder i lommekameraet HX50 med 20,4 megapixels. Sony udnytter, at smartphonen har masser af hukommelse og processorkraft, således har der altså ikke været behov for en speciel kamerachip-del.

Sony kalder den nye kamerateknik for Sony Lens G. Det er en 27 mm vidvinkellinse med blænde F2.0 der sidder i Z1. I efterbehandlingen af billedet udnyttes teknologi fra Cyber-shot og NEX.

Vi har prøvet at tage nogle demofotos i meget mørke omgivelser med Xperia Z1, og førstehåndsindtrykket er virkelig positivt. Selv i et lokale hvor ikke engang skærmen kan vise motivet, fordi der er for mørkt, kommer der et fornuftigt billede i kassen.

En ekstra detalje er, at der er blevet plads til en dedikeret kameratast i Xperia Z1.

Web-TV: Mere om kameraet i Xperia Z1

Sony Xperia Z1
Sony Xperia Z1. (Foto: John G. Pedersen)

Applikationer i kameraet

I kameradelen har Sony tilføjet en række applikationer der er direkte integreret. Desuden er der lavet en API-adgang så udviklere kan skabe apps til produktet. Kameraapplikationer hentes fra Google Play direkte fra kameraet.

Ved leveringen medfølger fire kameraapplikationer, som hver især er ganske interessante.

Timeshift Burst er en videreudvikling af burst-mode der kendes fra andre smartphone-kameraer. Men i stedet for blot at skyde en række fotos, når der trykkes på udløseren, så begynder telefonen at skyde fotos i baggrunden, så snart Timesift Burst er aktiveret. I praktisk bliver det altså lettere at fanget lige dét specielle moment.

Funktionen virker overraskende effektivt. På et øjeblik har Z1 fanget 30 billeder før og efter udløseren er aktiveret, hvorefter der kan bladres frem og tilbage i tiden. Jeg må indrømme, at jeg virkelig blev imponeret, da jeg fik demonstreret denne feature.

Det enkelte billede udvælges let, hvorefter de andre slettes fra det normale galleri. De mange andre billeder, ligger dog fortsat gemt i en særlig burstmode-mappe.

Sony Xperia Z1
Sony Xperia Z1. (Foto: John G. Pedersen)

Flere spændende kamerafunktioner

Kameraets apps tæller også Info-eye, der minder om Google Googles. Hvis kameraet ”ser” en etiket på en vinflaske, bliver vinen automatisk slået op på Vivino. Hvis der er tale om landemærker er det Trip Advisor der leverer indholdet, og på bøger står Amazon for oplysningerne.

AR effect er Augmented reality med et underholdningsperspektiv. Du kan f.eks. lave personer i rummet om til at deltage i en discofest med glimmer og stort hår, eller indføre dinosaurer der går rundt i billedet. Det ser sjovt ud, men anvendeligheden i dagligdagen er nok begrænset.

Derimod er Social Live et interessant bud på socialvideo. Du kan direkte fra telefonen streame livevideo ud på din personlige Facebook-side. Vennerne kan synes om og kommentere, og når det sker, kommer det straks frem i displayet på Z1. Funktionen er skabt i samarbejde med Bambuser, og der kan streames direkte i 10 minutter ad gangen.

Social Live er helt ualmindelige let at bruge, og virker uden en masse bøvl med oprettelse af profiler osv. Enkelt og simpelt – ja faktisk overbevisende. Desværre er Facebook-pages ikke understøttet.

Sony Xperia Z1
Sony Xperia Z1. (Foto: John G. Pedersen)

Velkendt brugerflade

På det almindelige brugerflade er der ikke så meget nyt, da Sony holder fast i deres sædvanlige layout i Android, der kendes fra blandt andet Xperia Z, Xperia ZR og Xperia Ultra.

Brugerfladen er let og smidig at navigere rundt i, men byder omvendt heller ikke på de store overraskelser eller nyskabelser, men dem er der så til gengæld mange af i eksempelvis kameraet.

Den kraftige processor i Sony Xperia Z1 er med til at sikre en lækker brugeroplevelse, og der skal ikke ventes på telefonen, noget man så omvendt heller ikke bør gøre, med den rå power efterhånden alle telefoner har fået proppet ind i sig.

Sony Xperia Z, Sony Xperia Z1
Sony Xperia Z1 og Xperia Z. (Foto: John G. Pedersen)

Virkelig et spændende produkt

Sony har virkelig lagt sig i selen for at levere et produkt med top-specifikationer på stort set alle punkter. Den kommer med 16 GB intern hukommelse med mulighed for udvidelse med microSD-kort på op til 64 GB.

Den voldsomt kraftige processor har allerede ført til benchmarkmålinger der overgår Samsung Galaxy S4 og HTC One, så det tegner godt for Sony, der samtidigt har fundet interessante punkter, hvor man kan udnytte hastigheden.

Xperia Z1 føles bedre i hånden end Xperia Z og den er virkelig på flere punkter et skridt frem, selvom den dog kun kommer med Android 4.2.2. Sony lover, at der senere kommer en opdatering til Android 4.3.

Det er lækkert at Sony har holdt fast i vand- og støvtætheden i denne produkt også, endda med åbent headset stik, der ligeledes er vandtæt. Det er altså slut med at bøvle med en plastikflap når hovedtelefonerne skal sættes i.

Web-TV: Xperia Z1 mod Xperia Z

Jeg glæder mig allerede til at teste Xperia Z1. De første indtryk efter at have prøvet produktet i nogle timer, er bestemt MEGET positive.

Se specifikationerne på Xperia Z1

Sony Xperia Z1 kommer i de danske butikker i begyndelsen af oktober 2013.

Læs også:
Mere om pris og levering af Z1

Sidste nye om temaet

Redaktionen kunne ikke lade tematikken ligge. mobilsiden kunne ikke slippe temaet. 6/9/2013 samlede vi op på historien og publicerede fortællingen Samsung Galaxy S4 Mini – lille og vågen (mobiltest) – Artiklen kan læses her. Absolut seneste nyt om temaet finder du her.