10 ting du skal overveje inden du køber ny mobil [TIP]

Vi har samlet ti ting du skal tænke over, inden du løber ud og køber en ny mobiltelefon.

10 ting du skal overveje inden du køber ny mobil [TIP]

Din gamle mobiltelefon er slidt ned og nu er du på jagt efter en ny. Du indser hvor stort markedet er og hvor mange ting man skal tage stilling til. Skal jeg have Android eller iPhone? Hvor hurtig skal den være? Hvor meget plads har jeg brug for? Denne artikel skulle meget gerne kunne guide dig lidt på vej, og hjælpe dig med at finde frem til netop dine behov. Så sæt dig ned med en blok papir og vurder nedenstående punkter efter, hvor vigtige de er for dig.

1. Styresystem

Der findes to dominerende styresystemer på markedet. Det ene hedder Android og det andet hedder iOS. Android findes på rigtig mange mobiler, og medmindre du vælger en iPhone, så er det med stor sandsynlighed en Android telefon. Android er kendt for at være et mere åbent system end iOS, og giver dig mulighed for, at ændre en masse ting ved telefone. Det er ting som systemets udseende og den måde du benytter det på. Det giver rigtig mange muligheder, men gør heldigvis ikke telefonen mere indviklet at gå i gang med. Med tiden er Android blevet mindst lige så let at anvende, som iOS på iPhone er.

iOS findes udelukkende at finde på iPhone. Der var engang hvor iPhonen var ”det lette” valg. Alså smartphonen der var lettest for nybegynderen at kaste sig over. Sådan er det ikke helt længere. Apple har hapset en masse funktioner fra Android og givet brugerne flere muligheder, hvilket har gjort iOS langt sjovere at bruge, men også en tand mere kompliceret. Tit er det med valg af styresystem lidt en religionskrig. Du skal vælge det der tiltaler dig, og ikke det som andre siger er bedst. Begge systemer er fremragende og kan langt mere end du nogensinde får behov for.

Apple iPhone 7 Plus
Android versus iPhone. Vælg det DU bedst kan lide. Foto: Mobilsiden.dk

2. Design

Hvad man synes der ser flot ud og er lækkert er relativt. På ydersiden vælger man generelt imellem et design i hærdet glas, aluminium eller plastik. Alle muligheder har deres fordele og ulemper. Glas er pænt, men bliver hurtigt overfyldt med fingeraftryk og kan være glatte at holde. Aluminium føles lækkert og ser også godt ud, dog er det mere modtageligt overfor ridser og buler ved tab. Tit følger der også en lidt svagere antenne med. Ens for glas for aluminium er, at man sjældent selv kan skifte batteri i dem. Plastik er knap så eksklusivt og føles ikke så lækkert i hånden, men er som regel billigere og stadig meget holdbart.

HTC One (M7)
HTC One M7 og HTC One M8 er stadig designperler i vores øjne.

3. Størrelse

Størrelsen på mobilen er tit afgørende for hvilken model man ender med. Om det er den lille iPhone SE eller den gigantiske Lenovo Phab 2 Pro, er noget du grundigt skal overveje. Er det vigtigt for dig, at du kan enhåndsbetjene den? Eller er det vigtigere med en stor skærm, så videoer og browsing på nettet bliver lettere? En lille telefon har de fordele at den selvfølgelig er kompakt og kan bruges med én hånd. Bruger du kun mobilen til sociale medier, lidt billeder og SMS, så giver den lille telefon mening.

Læs også: Apple iPhone SE – når småt er godt [TEST]

En større skærm gør video, spil, fotos og browsing lettere, sjovere og mere levende. Generelt er telefonerne store i dag, hvor 5.2” efterhånden er normalen. Så du må en tur ned i din nærmeste butik og mærke dig frem her. Generelt vil du fra 4.7” og herunder kunne enhåndsbetjene telefon, men det kommer selvfølgelig an på hvor store/små hænder du har.


Apple iPhone SE test
4″, 4,7″ eller 5,5″? Vælg efter om du skal kunne bruge den med én hånd eller om du hellere vil have en stor skærm. Foto: Mobilsiden.dk

4. Hastighed

Skal telefonen bruges til spil eller andre hardwarekrævende ting, så skal du gå efter de nyere topmodeller. De har kraftigere processorer (i Android er vi her i Snapdragon 800 processor serien) og flere RAM, og vil bedre kunne håndtere denne slags applikationer. Samtidig er de bedre til at holde mange applikationer åbne, da de har mere RAM hukommelse. Sørg for minimum 3GB RAM her på Android og 2GB på iPhone.

Læs også: Ny telefon? Sådan overfører du dine gamle SMS’er [TIP]

Bruger du telefonen til SMS, opkald, browsing, sociale medier, så behøver du ikke købe det nyeste nye. Mellemklasse modellerne (i Android er vi her i Snapdragon 600 processor serien) er i dag utroligt kompetente enheder og vil kunne klare alt dette, uden du vil kunne mærke den store forskel i hastigheden til de dyre modeller ved normalt brug. Sørg for at mobilen har 2GB ram på Android og 1GB på iPhone som minimum.

Læs også: Samsung Galaxy J5 – et prisstærkt alternativ [TEST]

Qualcomm snapdragon 835
Vælg mobiltelefon med nyeste processor hvis du skal have mulighed for at spille, redigere video eller multitaske meget. Foto: Qualcomm

5. Lagerplads

Henter du store spil og applikationer, downloader din musik, tager mange billeder og video, så skal du sørge for at have nok lagerplads på telefonen. Et minimum vil her være 32GB og meget gerne mere. Har du kun få apps og bruger telefonen til generelt brug, så vil 16GB være nok. Der kan stadig være plads til mange billeder på en telefon med 16GB lager.

Huawei Mate 9 Pro
Huawei Mate 9 Pro har 128GB lager og 6GB RAM… nok til de fleste 🙂 Samtidig er den flot pakket ind. Foto: Mobilsiden.dk

6. Batteri

Skal din mobiltelefon kunne holde strøm i mere end én dag, så er mange af de nye topmodeller udstyrede med meget store batterier og gode muligheder for strømsparing. Generelt så har de fysisk store mobiler også tit et stort batteri. Alternativt kan man altid investere i en såkaldt power bank, som er et eksternt mobilt batteri, du kan slutte til din enhed og lade den op. Generelt kan alle de nye mobiler holde til en dags normalt brug, og tit lidt mere.

7. Kamera

Tager du mange billeder og går du meget op i kvaliteten af dem, så skal du gå efter de dyrere mobiler, topmodellerne. Èt sted hvor der tit bliver skåret på mellemklasse og budgetmodellerne er på kameraet. De nyere iPhones og Android telefoner i den dyrere ende tager alle rigtig fine billeder. Der er dog stadig nogle der er bedre end andre, så kig evt. Mobilsidens anmeldelser igennem.

Læs også: Samsung Galaxy S7 Edge: Samsungs bedste nogensinde [TEST]

Samsung Galaxy S7 Edge
Samsung Galaxy S7 og iPhone 7 Plus synes vi har de bedste kameraer på markedet. Foto: Mobilsiden.dk

8. Pris

Prisen er som regel en afgørende faktor for, hvilken mobil du ender med at tage med dig hjem. Når du køber en mobil kontant på nettet, så får du for det meste den bedste pris. Ulempen er at du skal have mange penge op af lommen på én gang. Køber du med et abonnement, vil man i de fleste tilfælde kunne dele betalingen op over 24 måneder eller mindre, hvilket gør udgiften mere spiselig. Mange teleskaber binder dig kun i 1 måned, hvorefter du kan opsige det.

Læs også: De tre bedste abonnementer på hvert sit netværk

Sørg for at undersøge dit behov for data, taletid og SMS inden du kaster dig over et abonnement. Der er ingen grund til at købe 50GB data, hvis du kun har brug for 5GB. Budgetmodellerne ligger generelt i 500-1999kr. Mellemklasse ligger i 2000-2999kr og topmodellerne fra 3000kr og opefter.

OnePlus 3T
Ved OnePlus 3T får du ufatteligt meget for pengene. Foto: Mobilsiden.dk

9. Andre features som vandtæthed, holdbarhed, Micro SD, dual sim

Du skal også overveje hvor vigtigt en vandtæt mobil er for dig? Har du brug for at kunne bruge mobilen i silende regn, så kunne det måske være fornuftigt. Er du måske håndværker eller lignende, så kunne det være en god ide med en ekstra holdbar telefon. Dem findes der efterhånden en del af. Mange Android telefoner fås også med en holder til et hukommelseskort, hvor man fx kan gemme fotos taget med mobilen. Et billig og let måde at udvide lageret på telefonen. Har du 2 simkort; fx et til arbejde og et til privat, så ville det måske være rart med en dual sim telefon, så du ikke skal rende rundt med to mobiler i lommen.

LG G6
Den kommende LG G6 er både vandtæt og har Micro SD. Muligvis kommer den også i en dual sim udgave. Foto: LG

10. Afslutning

Man kan læse og se mange ting på nettet, som kan lette processen at finde en ny mobil. De fleste mobiler ser imponerende ud på billeder, men det er noget helt andet at holde dem i hånden og få et indtryk af dem. Både størrelse, byggekvalitet, skærm, styresystem osv får du et bedre indtryk af, hvis du begiver dig ned i din nærmeste telebutik og prøver dig frem. Så kan du jo altid gå hjem og bestille den på internettet bagefter, hvis den skulle være uden abonnement.

Køb efter det behov du har. Der er ingen grund til at bruge 7.000kr på en mobiltelefon, som kun skal bruges til helt generelt brug. På Mobilpriser.dk kan de finde de billigste priser på mobiler i alle prisklasser. Du kan endda lave en avanceret søgning, hvor du fx søger i prisklassen 2000-3000kr.

Sidste opdatering af historien

Sagens videre forløb om emnet. mobilsiden har holdt fast i temaet. Allerede d. 6/2/2017 gik redaktionen videre med et indlæg omkring Overblik: Fri EU-roaming, nyt om Huawei og top 10 appsKlik her for at gå til artiklen.. Du finder seneste nyt her.