Android for begyndere og dummies

BAGGRUND: Hvad er "Android" og "Google-mobiler". Vi klæder dig på, til at forstå hvad Android egentlig er.

Android for begyndere og dummies

“Android” er navnet på et styresystem, som blandt andet kan benyttes på mobiltelefoner. Styresystemet er mobilens “motor”, som grundlæggende bestemmer, hvordan enheden fungerer.

Alle mobiler bruger et styresystem (også kaldet operativsystem eller systemsoftware). F.eks. er en række Nokia-modeller baseret på Symbian, Sony Ericsson bruger blandt andet UIQ, mens f.eks. Samsung og HTC har modeller på markedet med Windows Mobile fra Microsoft.

Ved præsentationen af den første iPhone, introducerede Apple systemet iPhone OS eller OS X iPhone, som på mange områder sparkede til de gamle i branchen, så de vågnede med et sæt. Senest er Android eller Google Android så kommet på banen – som måske også kan ruske lidt op i branchen.

Hvorfor er Android interessant?

Systemet er oprindeligt søsat af Android Inc., som Google opkøbte i juli 2005. I dag er Googles organisation grundkraften bag udviklingen.

Det spændende er, at Android er “open source”. Det betyder, at alle udviklere (både private og professionelle), har adgang til hele programkoden bag systemet. Kreative personer verden over bidrager således til at videreudvikle Android – det skaber unikke muligheder, da man som mobilbruger ikke længere er afhængig af, hvad et enkelt firmas udviklingsafdeling kan nå.

Den 5. november 2007 blev “Open Handset Alliance” indstiftet. Her er godt 50 af verdens førende elektronikfirmaer med – alle bakker sammen med Google op omkring Android og princippet om open source. Alliancen tæller firmaer som Sony Ericsson, Samsung, HTC, Garmin, Motorola, LG, Intel og mange andre. Indtil videre har Nokia valgt at stå uden for fællesskabet.

Android er interessant, fordi der er kæmpe opbakning fra førende virksomheder på verdensplan, og fordi systemet er åbent for alle. Her i foråret 2009 findes systemet kun på to telefoner, men det forventes at få en massiv udbredelse i mange varianter.

En massiv global udbredelse er nødvendig for succes – det samme er helt almindelige slutbrugere, der skal tage systemet til sig. Med Google og deres team er grundstenen til folkeligheden i hvert fald på plads.

Hvad kan Android?

Udgangspunktet er et grundlæggende system, der håndterer telefonens basale funktioner. Oven på dette kommer programmerne og widgets. Sidstnævnte er småprogrammer, der kan tilføjes telefonens hovedskærm, og vise eller betjene små ting. Det kunne f.eks. være dato, vejr, kalender, genveje osv.

Android benytter touch og har tre ‘forside-skærme’; En i midten og en til hhv. venstre og højre. Brugeren kan selv tilpasse genveje, widgets og placere ikonerne der, hvor de ønsker. I højere grad end tidligere åbner Android op for en “personlig mobiltelefon”.

Fra bunden kan trækkes en menuliste frem med alle programmer, og i toppen sidder et gardin med notifikationer som f.eks. info om nye beskeder, opkald, programmer osv.

Din personlige telefon

Android er ufattelig fleksibel! Smidigheden ved betjening virkelig god – men fleksibiliteten kommer særligt til udtryk i Android Market.

Market er en programbutik, hvorfra der kan hentes tusindvis af programmer – både gratis og mod betaling. Med få klik er programmet hentet og installeret, og det kræver INGEN teknisk kunnen for at være med.

Apple var de første til at introducere en mobilbutik (App Store) men forskellen er her, at alle udviklere kan få deres programmer med. Der sidder ikke en smagsdommer og vægter, hvad der er godt og skidt – som tilfældet f.eks. er hos Apple.

Hvad har Android Market på hylderne?

Vil du spille skak, have Facebook-adgang eller se stjerner… Alt er muligt i Android Market og hver dag kommer der nye programmer på hylderne.

Kvaliteten svinger en del – men så er det heldigvis blot at afinstallere programmet igen.

Aktuelt har jeg f.eks. et kompas, black jack, Facebook, finansprogram, vejrudsigt, metaldetektor og mange andre på mobilen.

Den fedeste program lige nu er Google Sky Map, som via GPS bestemmer min position og giver et stjernekort for stedet. Derudover benyttes det indbyggede kompas til at fastslå min retning. Det betyder, at mobilen blot kan holdes op mod himlen, hvorefter skærmen viser præcis det himmeludsnit der peges på med informationer om planeter, stjerner, stjernebilleder osv.

Skal jeg have Android?

I korte træk er Android altså et system, som alle kan bidrage til, med brugertilpassede funktioner og programmer på toppen.

De første mobiler vi ser, er kun begyndelsen. Android har potentialet til at blive rigtigt stort.

Om du skal have en Android-baseret mobil er op til dine ønsker og behov. Kan du lide personlig tilpasning og unikt udtryk på mobilen, er det værd at prøve systemet af. Der er mange timers underholdning!

Til slut skal du huske på, at Android ikke bare er det samme fra mobil til mobil.

Som flere mobiler kommer på markedet, vil vi se hvordan producenterne vil forsøge at gøre deres enheder unikke i forhold til konkurrenterne.

Med tiden bliver Android-mobiler lige så forskellige, som tilfældet f.eks. er nu, med mobiler baseret på Windows Mobile.

Android er klart et af de mest spændende tiltag på mobilmarkedet i lang lang tid!

Læs også:
 – Baggrund: Hvad er HTC Sense?
 – Baggrund: Hvad er et mobil styresystem

Mere til stoffet

Siden vi kørte denne artikel er der kommet nyt i sagen. mobilsiden kunne ikke slippe historien. 6/8/2009 publicerede redaktionen et indlæg omkring MobileNavigator kører nu på store skærme – Den videre historie kan du læse her. Temaet er fortsat relevant. Klik her for de seneste nyheder..