Her er hemmeligheden bag Nokias ClearBlack-skærme

Baggrund: Hvorfor er Nokias nye ClearBlack skærm så god - selv under direkte sollys?

Her er hemmeligheden bag Nokias ClearBlack-skærme

Skærmen i Nokias nye telefoner er udstyret “ClearBlack” – men hvad er ClearBlack egentligt for noget?

Hvorfor er det, at en ClearBlack skærm sagtens kan konkurrere med skærme, der på papiret bude være meget bedre? Nokia har lavet en god forklaring på deres officielle blog, og den har vi kigget lidt nærmere på.

Det specielle ved ClearBlack er, at skærmen ser godt ud selv under kraftig og direkte belysning. Det kan f.eks. være udendørs i fuld solskin eller indenfor under en arkitektlampe.

Den sorte farve på skærmen forbliver sort, og man kan tydelig se indholdet på skærmen selv under kraftig belysning.

For at opnå denne effekt benytter en ClearBlack-skærm et specielt filter, der ligger i et lag i selve skærmen.

Teknikken med at indbygge forskellige filtre i skærme er ikke noget nyt, og den slags tricks benytter TV-fabrikanterne i stor stil.

På med solbrillerne

Det nye ved Nokias ClearBlack skærm er, at finnerne benytter et specielt filterlag. Det specielle lag er et cirkulært polarisationsfilter.

Hvis man er lidt foto-interesseret, så kender man allerede til polarisationsfiltre.

Et polarisationsfilter virker som et par solbriller, der giver himlen bedre kontrast (gør den mere blå) og samtidig så minimerer filteret uønsket genskin fra f.eks. solen. Filteret giver øget kontrast, mere levende farver og en dybere sort farve.

polarisationsfilter
Sådan ændre et polarisationsfilter lyset. (Foto: PiccoloNamekWikipedia.org). Foto: PiccoloNamek – Wikipedia.org

En ClearBlack skærm har så at sige fået solbriller på.

Men i en ClearBlack skærm er det specielle, selve placeringen af polarisationsfilteret. Filteret er nemlig placeret i et lag mellem selve glasset og touchskærm-sensoren.

Touchskærm-sensoren sidder normalt mellem glasset og den del af skærmen der laver billedet, som man ser.

Polarisationsfilteret der sidder mellem glasset og touchskærm-sensoren, lader lys udenfor telefonen passere igennem uhindret, mens filteret virker som et par solbriller på det lys, der kommer inde fra selve telefonen.

Derved filtrerer det cirkulære polarisationsfilter uønskede refleksioner fra, og kontrasterne bliver bedre.

Normalt vil noget af de udefrakommende lys blive reflekteret af touchskærmens-sensor, men disse reflektioner bliver altså minimeret af filteret.

Samtidig så bliver lyset fra selve AMOLED-skærmen mere diffust, hvilket resulterer i et pænere sammenlagt billed på skærmen.

Nogle vil ligefrem påstå, at det ser ud som om skærmen har en højere pixeltæthed end tilfældet er.

Nokia C6-02 med og uden polarisationsfilter clearblack
Foto: The mobile fanaticsFoto: The Mobile fanatics

Flot resultat

Resultatet er slående.

Til venstre ses en præproduktions Nokia C6-01 model med polarisationsfilter og til højre ses en præproduktions Nokia C6-01 model uden polarisationsfilter.

Resultatet bliver altså en flot skærm, der giver en dyb sort og en flot kontrast selv under sollys.

Brugen af polarisationsfilter betyder også, at man kan skrue ned for skærmens belysning, hvilket betyder længere batteri-levetid på telefonen.

Ikke alt skidt er filtreret fra

Men ingen roser uden torne.

Brugen af filtre har også en bagside, hvilket de fleste nok aldrig nogensinde opdager.

Filtre er ikke altid lige effektive ved forskellige synsvinkler, hvilket vil sige, at tilter man en telefon til den ene side, så kan man opleve en lille farveforskel på skærmen, hvilket vi f.eks. så i vores anmeldelse af Nokia N9.

Når det er sagt, så vil de fleste aldrig nogensinde bemærke det, men forskellen er der for det trænede øje, og fordelene ved brugen af polarisationsfilteret mere end opvejer den meget lille ulempe.

På nuværende tidspunkt så benytter Nokia ClearBlack skærme i blandt andet Lumia 800, E7, C6-02, Lumia 710 og N9 telefonerne.

Læs også:
Flere baggrunds-artikler