Sådan giver teleselskaberne dig høj hastighed på din smartphone via 3G

BAGGRUND: Høj data-hastighed på smartphonen skabes via DC-HSDPA. Men hvad er "Dual Carrier High-Speed Downlink Packet Access" og hvad betyder det for dataoplevelsen?

Sådan giver teleselskaberne dig høj hastighed på din smartphone via 3G

Teleselskabernes marketingafdelinger har travlt med at fortælle om fortræffelighederne med den såkaldte DC-HSDPA 3G standard.

I reklamerne optræder standarden under betegnelsen 42 Mbit eller 32 Mbit standarden.

De fleste vil på baggrund af teleselskabernes reklamer kunne forledes til at tro, at denne nye hurtigere standard er et kæmpe fremskridt for 3G teknologien, der giver langt hurtigere hastigheder til 3G brugerne.

Men sådan hænger det ikke helt sammen, og i nogle tilfælde så vil man som forbruger ikke opleve den helt store forskel.

Læs mere om fordele og ulemper ved DC-HSDPA teknologien.

Hvad er DC-HSDPA?

DC-HSDPA står for Dual Carrier High-Speed Downlink Packet Access. Dual Carrier betyder, at man benytter to 3G-radiokanaler frem for kun én kanal, som er standard.

Den normale HSDPA forbindelse kaldes af nogle “SC-HSDPA” som står for Single Carrier HSDPA.

I et 3G netværk inddeler man teleselskabernes frekvenser i frekvensblokke á 5 MHz. Hver blok på 5 MHz kaldes for en carrier, og hvert teleselskab har i Danmark tre carrier til rådighed i 2100 MHz frekvensområdet.

Samtidig har teleselskaberne mulighed for at genbruge deres 900 MHz frekvenser til 3G, hvilket i teorien kan give hvert teleselskab mindst én ekstra carrier på dette frekvensbånd.

Altså alt i alt fire carrier-kanaler per teleselskab.

Normalt benytter en 3G telefon/3G modem kun én carrier kanal af gangen. Ved DC-HSDPA benytter man to carrier-kanaler på samme tid – deraf betegnelsen “dual carrier”.

Den maksimale hastighed per carrier er med dagens standard omkring 21 Mbit/s, hvilket vil sige, at man opnår op til 42 Mbit/s ved at samle to carrier-kanaler.

Her er der vel at mærke tale om teoretiske værdier, og i praksis vil man ikke kunne opnå mere end omkring 32 Mbit/s, hvilket også er den betegnelse, som teleselskaberne markedsfører.

SC-HSDPA og DC-HSDPA 3G
Illustration på forskellen på single carrier og dual carrier. Foto: Mobilsiden.dk

Fordele og ulemper ved DC-HSDPA

Fordelen med DC-HSDPA er, at man i teorien kan opnå en dobbelt så høj maksimal downloadhastighed sammenlignet med SC-HSDPA.

Helt så simpelt er regnestykket dog ikke.

DC-HSDPA har den fordel, at hvis ens 3G telefon/modem understøtter DC-HSDPA, så kan må opnå højere hastigheder. Men hvis telefonen/modemmet ikke understøtter DC-HSDPA, så får man kun begrænset udbytte af den nye teknologi.

I øjeblikket understøtter langt de fleste telefoner og modems dog kun SC-HSDPA med en maksimal hastighed på 21 Mbit/s. Det betyder, at langt de fleste 3G telefoner altså ikke får noget ud af den markant øgede hastighed… og så dog måske alligevel.

Bedre load-balancing

Selvom ens telefon eller modem ikke understøtter DC-HSDPA, så kan man dog alligevel få en fordel.

I et 3G netværk har teleselskaberne flere carrier-kanaler til rådighed. Teleselskaberne benytter ofte flere carrier på hver mobilmast for på den måde at levere kapacitet og dækning.

Hvis der ikke lige er plads på den ene carrier-kanal, så kan telefonen/modemmet altså skifte til en anden carrier-kanal, der er mindre belastet, og derved kan man downloade hurtigere.

Dette princip kaldes også load-balancing eller på jævnt dansk; “udjævning af belastning”.

Problemet er, at ens telefon ikke altid vælger den carrier-kanal, der er mindst belastet eller tilbyder optimal signal.

Med DC-HSDPA bliver netværket bedre til at fordele ressourcerne mellem de forskellige carrier-kanaler, hvilket giver højere datahastigheder for alle 3G enheder på netværket.

Ved at fordele alle forbundne – både aktive og passive – 3G enheder på tværs at to carrier-kanaler, så kan man i praksis opnå op til en 7-25 procent højere downloadhastighed på alle enheder tilsluttet netværket afhængig af belastning.

Fra teleselskabernes perspektiv er det en kæmpe fordel, fordi det giver meget mere kapacitet i mobilmastens dækningsområde, og fra forbrugernes synspunkt bliver downloadhastigheden meget bedre.

Samtidig giver den forbedrede load-balancing også en forbedretet latency (ping tid), hvilke betyder f.eks. hjemmesider hentes hurtigere og real-time applikationer såsom Skype kører bedre.

3G brugere der ikke befinder sig under optimale radioforhold (i bygninger eller langt fra mobilmasten) vil med DC-HSDPA også få en bedre QoS (kvalitet på servicen). På dansk betyder det en forbedret dækning, selvom man befinder sig langt af nærmeste mobilmast eller indenfor i bygninger.

Hvis du er blevet nysgerrig, og gerne vil læse mere om den lidt mere tekniske del, så kan du læse mere her (Eksternt link – på engelsk).

I Danmark benytter både 3 og TDC allerede nu DC-HSPA, og meget snart kommer Telenor også med på vognen.

Læs også:
Kom bag om Telenors mobilnet
Flere baggrunds-artikler