Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Anmeldelse: 3G data hos TDC - "det er en om'er"

Anmeldelse: 3G data hos TDC - "det er en om'er"

Datatrafik med 3G hos landets største teleselskab TDC, er ikke en fornøjelse for den travle forretningsmand. Heller ikke den noget mindre forjagede privatperson vil få den store glæde af de nye datakort med 3G til den bærbare computer. Mobilsiden.dk’s konklusion; ”Det er en om'er”.

’Det mobile kontor’ er overskriften på TDC’s nyeste kampagne for 3G-nettet. Tanken er, at man kan arbejde uanset hvor man befinder sig. Efter vores test af 3G-datakortet må vi konstatere, at du ikke skal have mobilt kontor uden for København, Odense, Aalborg eller Århus. Dækningen er simpelthen for dårlig – ja så ringe, at det forhindrer praktisk brug af Internettet via 3G.

Retfærdigvis skal vi her nævne, at TDC klart har meldt ud, at de satser på kvalitet frem for kvantitet i deres dækning. Det betyder, at de, i forhold til konkurrenten 3, starter med dækning i de store byer. Oplandet vil så komme med i takt med interessen fra kunderne. Jeg er altså ikke blevet lovet landsdækkende 3G-dækning fra TDC. Men selskabet har dog tydeliggjort overfor mig, at der hvor 3G ikke dækker, vil datakortet automatisk skifte til den gamle og langsommere teknologi, GPRS. Med andre ord, jeg er så godt som garanteret at være online.

Af sted med 3G i toget...

Installationen af datakortet fungerede perfekt og uden problemer. Dokumentationen der medfølger, også helt perfekt. Alt er tydeligt forklaret og ganske let og ligetil.

Min test startede i Odense. Ingen problemer. Perfekt og fin 3G dækning med hurtig datahastighed på den bærbare. Da toget mod København startede kom vi hurtig ud af Odense, og dermed også væk fra 3G-sendemasterne. Men så har TDC en fordel; De har et landsdækkende GPRS-net. Kortet skulle nu skifte til GPRS – hvilket faktisk (til min overraskelse) skete. Det var så også stort set det sidste der skete på min bærbare inden toget nåede Hovedbanen i København.

Jeg vil helst ikke lyde alt for ”sur”. Men helt ærlig GPRS! Jeg må her notere og gøre dig som mulig kunde opmærksom på, at den hastighed GPRS tilbyder, reelt ikke kan bruges til noget som helst på det moderne Internet. Det går ubehjælpeligt laaaaaaangsomt.

Problemet ligger blandt andet i, at siderne på nettet ikke tager højde for opkoblinger som er langsomme. Dermed skal der altså sende uforholdsvis mange data, på en alt for langsom forbindelse.

Det er en om’er!

Dækningen på 3G fra TDC skal nok med tiden blive rigtig god. Det er jeg ikke det mindste i tvivl om. Men lige nu er det som tilbydes under overskriften ”det mobile kontor” simpelthen ikke godt nok – medmindre at man kun bevæger sig i et område med garanteret 3G-signal. Jeg mener dog ikke, at man på nuværende skal fortælle kunderne at ’der hvor 3G ikke dækker skiftes automatisk til GPRS’, fordi GPRS reelt ikke kan bruges til andet end mail (hvis man har tålmodighed) eller chat på MSN. Dermed lover man kunderne noget der i teorien er rigtigt – men oplevelsen i marken er noget anderledes.

Konkurrenten 3 heller ikke perfekt

Jeg har tidligere testet et tilsvarende datakort fra 3. Heller ikke 3 kan tilbyde et perfekt 3G produkt til folk på farten. Det automatiske skift til GPRS har jeg ikke været heldig at få til at køre. Resultatet er, at der hvor 3 ikke dækker, bliver man enten smidt af eller datatrafikken stopper totalt.

3 har dog den fordel, at de har bedre dækning end TDC – så en stor del af turen mellem Odense og København, sker med en rimelig 3G-hastighed.

Data den store vinder på 3G

3G-teknikken er set med mine øjne født til datakommunikation. Det er den teknologi som gør, at vi fremover kan være online og kommunikere på nettet. Så jeg er sikker på at 3G på mange områder nok skal bide sig fast. Men som det er nu, er vi meget tidligt i fasen – så tidligt at sælgerne skal passe på hvad de lover kunderne når de sælger produkterne.

Jeg glæder mig til fremtiden og flere 3G master. Både hos TDC og 3.

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies