Apple iPad Mini 3: Guldlok skuffer [TEST]

Anmeldelse: Traditionen tro udsender Apple nye iPads sidst på året, og vi er nu nået til 3. generation af iPad Mini-serien.

Apple iPad Mini 3: Guldlok skuffer [TEST]

Steve Jobs præsenterede i egen person den første iPad tilbage i 2010. Elektronikproduktet har siden da været en bragende succes, og er igennem årene modnet designmæssigt og tunet på præstationssiden.

For ikke længe siden så iPad Air 2 og iPad Mini 3 dagens lys, og er seneste tablet-støbninger fra tech-giganten. Den mere kompakte størrelse på 7.9” faldt i god smag hos forbrugerne, og Mini-serien har derfor holdt ved.

iPad salgene har dog i senere tid lidt nedgang i salg – skyldes dette at forbrugere i forvejen har iPad, at konkurrencen er blevet bedre eller sker der for lidt innovationsmæssigt?

Vi er nu ved 3. generation af énhånds-tabletten og Mobilsiden.dk ser på hvorvidt den nye Mini er en stor nyhed.

Stillestående godt design

Siden den første iPad Mini kom til verden, er der ikke sket meget hvad angår udseende, iPads har dog altid modtaget store roser for byggekvalitet og design.

Det samme gør sig gældende med iPad Mini 3. Man finder den velkendte aluminiumsprydet bagside som ved forgængeren, og ligeså er knap- og højtalerplacering intakte. Hvad der dog er nyt er den nye adopterede farvemulighed i guld.

Guldfarven bliver ihærdigt brugt af producenter og deler oftest vandene hvad angår forbrugernes præferencer. Apple formår at tillægge iPad Mini’en et, i højere grad, eksklusivt look med denne farve.

Det er dog en skam at man i LTE-versionen, må affinde sig med den mildest talt kiksede implementering af polycarbonat bagtil. Dens funktion er at hjælpe signalet igennem og tager ydermere imod misfarvning fra sine omgivelser.

Læs også: iPhone 6 i farvevanskeligheder

Skærmen fra iPad Mini 2 går igen.

Med den samme Retina opløsning på 2048 x 1536 på en 7.9” skærm, ender man med en aldeles skarp skærmoplevelse og gode betragtningsvinkler. Farverne er dog stadig lettere udvaskede set i forhold til sin storebror iPad Air 2, der med sin tyndere profil fik et lag antirefleksiv belægning.

Skærmen i sig selv er dog ganske tilfredsstillende, men skuffende er det når den ingen opmærksomhed har fået.

Den nye nyhed er hjem-knappen der nu er forvandlet til den skamroste fingeraftryksscanner – Touch ID. Siden Apple implementerede den tidsbesparende berøring i iPhone 5S, har få gjort kunsten ligeså vel derefter – det skulle dog være Huawei Ascend Mate 7

Det fungerer som på iPhones – smidigt og hurtigt, det føles dog langt fra lige så naturligt på en sådan enhed.

Er du på den sikre side og har garderet dig med rekordlange kodeord, kan man vha. ”1Password” eller ”Last Password” gemme alle sine kodeord under et tag. Hvis den pågældende applikation understøtter fingeraftrykslæsning, kan man altså nemt omgå de mange tast og hurtigt hente kodeord fra kodehuskeren.

Ud over dette er der ikke megen anvendelighed i berøringsknappen, da iPads efter sigende ikke er tilgængelige med Apple Pay der måske i fremtiden lander i Danmark – skulle man have lyst til at betale med sin tablet.

Samme komponenter, samme ydelse

Forrige generation af Ipad Air og Mini delte samme komponenter.

Nu er Ipad Air 2 vokset fra sin lillebror og har fået flere hestekræfter med sin A8 chip. Mini 3 efterlades desværre med den ældre og mere rolige A7.

Dette betyder dog ikke at Mini 3 er en doven følgesvend, eftersom udfordringer klares uden hakken og stammen. Grafiktunge spil foregår fint, flydende og akkompagneres af den vellydende højtaler der desværre kun befinder sig i bunden.

Apple skal fortsat have ros for at levere en smidig og hurtig brugeroplevelse, trods de beskedne 1 GB RAM og dobbelt-kernet processor.

Se også: Apple iPad Air 2: Det første møde [WEB-TV] 

Underholdningen vil ingen ende tage med iPad Mini 3. I vores test af forgængeren blev vi glædeligt overrasket af driftstiden, og det samme gør sig gældende her. I standby rør batteriprocenten unægtelig på sig, og skal du game intensivt, kan du se frem til 6 timers underholdning.

iPad Mini 3 svømmer fortræffeligt i de danske 4G-bølger og i kombination med batteriets overskud, har du det perfekte WiFi-hotspot når forbindelsen skal deles.

Hvad angår rummelighed, er der mulighed for 16, 64 og 128 GB – altså er det gyldne mellemtrin på 32 GB udeladt.

Går man efter den mindste løsning skal man have in mente at systemet optager små 5 GB.

iOS 8 – småt men godt nyt

iPads store konkurrencefordel er den store mængde tablet-optimerede applikationer, hvor den ekstra boltringsplads udnyttes til fulde. Med iOS 8 slækkede Apple på de ellers meget stramme tøjler og lod flere funktioner komme til.

Eksempelvis er tredjeparters tastaturer nu velkomne på skærmoverfladen.

Swiftkey er populært blandt Android-brugere, og skulle man lyste at anvende det på Mini 3 er det nu muligt. Man logger blot ind med Google eller Facebook, hvorefter alle gemte slangudtryk automatisk overføres. Desværre er der nogen vej endnu, da forudsigelserne og swype-funktionen ikke er præcise nok.

Nu er Widgets også at finde i iOS 8 – små vinduer der giver dig fornøden information, uden at åbne applikationen. De gemmer sig dog i topgardinet, der nu er opryddet og kun huser to kolonner: ”I dag” og ”meddelelser”.

Man kan derved hurtigt få vist vind og vejr eller de seneste nyheder. Man skal dog kende til applikationens ”krav”: Wunderlist viser for eksempel ikke To-Dos der ikke er sat til den pågældende dag.

Ordentlig optik

Apple tror på billedskydning med iPads, eftersom de i Air 2 har implementeret et større 8MP kamera med mulighed for ”Burst mode” og slowmotion.

Igen er Mini 3 kun skænket forrige generations optik, hvilket egentlig er godkendt da den primære mission ikke er forevigelse af øjeblikke.

Kameraet er såmænd stadig et af de bedre at finde i tavlepc’er nu til dags.

Farverne er realistisk gengivet ved ordentlig belysning, og kameraet er hurtigt til at fokusere med sine 5 MP og f/2.4 optik. Det er også muligt at skyde med HDR-funktion samt tage ganske fornuftige panorama-billeder.

Videosiden fanges med 1080p og er derved Full HD. Den optiske billedstabilisering er sparet væk, hvor softwaren gør arbejdet for at stabilisere den ustabile menneskehånd.

Til den legesyge kan man også skyde ”Time-lapse video” der filmer langsomt, og genspiller videoen i høj hastighed for at opnå den seje solnedgangseffekt som set i film. Dette kræver dog en god portion tid og stabilt underlag.

3. generation er ikke lykkens gang

iPad Mini 3 så på papiret identisk ud med sin forgænger, alligevel håbede man på en anderledes eller ny oplevelse – og der skuffer Apple.

Tabletten i sig selv er en bundsolid performer med sit æstetiske design og høje brugervenlighed. Skærmen er, trods ingen forbedringer, stadig en af de bedre i sin liga, og størrelsen tiltaler mange.

Desværre er det blot mere af det samme. Muligheden i guld er bestemt spændende, men værende dét eneste nye sammen med Touch ID, er der for lidt nyt under solen til at imponere.

Læs også: Få det store iPad-overblik her

Den 3. generation af iPad Minis prisleje start nemlig ved 2999,- kroner – altså 700 kroner dyrere end forgængeren, hvor de subtile ændringer ikke gør den anbefalelsesværdig i forhold til. Yderligere har Apple fjernet muligheden for 32 GB, og skubber derfor folk op i dyrere 64 GB hvor nogle højst sandsynligt ikke behøver så megen plads.

Man kan altså få iPad Mini 2 med 32 GB til 2.599,- kroner, eller 1. generation iPad Air der godt nok fylder mere, men også bærer den flottere skærm til samme penge.

iPad Mini 3 lander derfor på 4 ud af 6 stjerner.

Find den bedste pris på Apple iPad mini 3 på mobilpriser.dk


Fordele:

  • Driftstid
  • App-udvalg
  • Design og guldfarve

Ulemper:

  • For lidt nyt
  • Prisen

Historien efterfølgende

Flere forhold har spillet ind siden vi bragte denne artikel. mobilsiden har holdt fast i temaet. 28/10/2014 vinklede vi sagen videre med nyheden; Apple iPad Air 2: Det første møde [WEB-TV] – Læs fortsættelsen her. Meget er sket siden. Du kan klikke her for aktuelle nyheder om temaet..