Asus MEMO Pad 8: Solid quad-core power til lavpris [TEST]

MEMO Pad serien gavner af Asus’ tablet-ekspertise og snusfornuftige valg. Men det rækker ikke til at høste lutter roser.

Asus MEMO Pad 8: Solid quad-core power til lavpris [TEST]

Android er en foretrukken platform når der skal bygges en tablet. Softwaren er gratis, applikationerne mange og man kan tilpasse den efter smag. Derfor findes Android tabletter som både små og store, skæve og praktiske samt hurtige og sløve. Og så varierer priserne fra det foruroligende billige til det dyre.

Asus er ingen nybegynder i tabletmarkedet, faktisk har Asus, som ingen anden, pioneret et utal af tablet-koncepter. Telefon-tabletter, tablet-telefoner, tablet-laptops og laptop-tabletter er det blevet til – opfindsomheden kulminerer endda i den ultimative telefon-tablet-laptop hybrid.

Dagens forsøgskanin bringer os tilbage til jorden. Asus MEMO Pad 8 tilhører nemlig den mere prisbevidste del af markedet. Her er ingen tricks og hybridfunktioner, MEMO Pad er tunet til en ting: at levere fornuftig ydelse til en pris alle kan forstå.

Specifikationer Asus MEMO Pad 8

Mål: 212x127x10 mm, 350 gram
Skærm: 8,0” 1280×800 (189 PPI), TFT IPS-teknologi
Ydelse: RockChip RK3188, 1,6 GHz Quad-core, 1GB RAM, Mali-400MP grafik
Kamera: 5 megapixels f/2,4 optik, 720p optagelse, 1,2MP front
Lager: 16GB + micro-SD op til 32GB. + 16GB Asus Webstorage.
Batteri: 3950 mAh
Software: Android 4.2.2 Jelly Bean
Øvrigt: Fås i hvid, pink eller grå.

Designet virker bekendt. Massefylden og glansen på den skinnende hvide bagside giver et flashback til Apples hvide Macbooks eller iPods fra midten af nullerne. De bløde former og den buede facon styrker indtrykket.

Det er egentlig ikke noget dårligt design, men det virker som noget der hører fortiden til. Et lille hul afslører at de indbyggede 16GB lagerplads kan udvides med micro-SD, noget som Apple aldrig ville have tilladt.

Fra fronten er kvalitetsindtrykket ikke nær så overbevisende. Skærmens ’glas’-cover er tynd og plastisk mens den metallignende rille omkring ikke narrer nogen – Asus MEMO Pad er plast hele vejen rundt. Profilen op 10mm og vægten på 350 gram er i den højere ende men stadigt nem at holde med en hånd.

Plast er nu ikke uden fordele. Den budgetvenlige tablet er skruet godt sammen og man frygter ikke at den vil splintres ved første uheldige drop.

ASUS MEMO Pad 8

Når displayet blændes op er MEMO Pad ikke lutter kræs til øjnene. Opløsningen på 1280×800 hører til budgetklassen i årgang 2014. Når farver skærmen samtidig ikke pranger med farver og kontrast står det klart at der er tale om en budget-enhed. Lysstyrken er til gengæld acceptabel så den kan anvendes udendørs.

Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 anmeldelse: falsk læder lokker [TEST]

En enlig højtaler er monteret i bunden på bagsiden, hvor den brummer så godt den kan. Lydtrykket er godkendt, men detaljer og tale bliver let mudrede.

Man glemmer bare aldrig at MEMO Pad 8 er en budget-enhed for billed- og lydside tangerer det skrabede.

God til web, skidt til spil

Asus vælger en utraditionel kinesisk producent til at levere hestekræfter til MEMO Pad 8. Processoren er en såkaldt Rockchip RK3188 – en billig løsning, men ikke helt uden evner.

Den firekernede processor rammer 1,6 GHz og sammen med 1GB RAM er det nok til de fleste huslige gøremål. Browsing foregår i et hæderligt tempo, men forsøger man at presse den til at jonglere mellem mange apps tabes boldene.

2D-spil kan man også kræve af MEMO Pad’en, og de afvikles uden for meget tøven. I 3D-spil kniber det derimod. Real Racing 3 hakker så meget, at det reelt bliver uspilleligt, mens store spil som XCOM-Enemy Unknown slet ikke understøttes.

Batteriet har 3950 mAh at give af. Det er ikke meget til at holde liv i en skærm af denne størrelse. Til sammenligning har iPad mini og LG G Pad 8,3 henholdsvis 6300 mAh og 4600 mAh at give af.

I praksis bliver det til mellem 6-8 timers video eller netsurfen. Presser man MEMO Pad i 3D-spil styrtdykker driftstiden til under 4 timer.

Smarte tilføjelser

Styresystemet i Asus MEMO Pad er Googles Android 4.2.2 Jelly Bean. Det er 2012-modellen og det ærgrer at softwaren ikke er opdateret endnu. Men det virker.
Asus forsøger tydeligvis ikke, at genopfinde den dybe tallerken i deres tilpasning af Googles Android. Alt fra ikoner til opdeling mellem hjemmeskærme og app-bakken er velkendt, for det er næsten lig med Googles eget design.

Asus inkluderer dog en række apps som spænder fra da anvendelige til det hurtigt glemte. Smartest er den ekstra knap man finder på menu bjælken.

Her får man kvik adgang til widgets som svæver ind over skærmen. Ganske brugbart er det eksempelvis at kunne åbne en lommeregner, mail-indbakke eller kontakter mens man surfer på nettet. Rigtig anvendeligt bliver det når man tilføjer widgets fra ens favorit-app.

Flipboard og forældrelås af apps er også værd at anvende. AudioWizard som en hurtigindstilling til lydprofiler, enten skræddersyede til video, spil eller noget selvvalgt, er også brugbart.

Mere skeptisk er jeg over for den indbyggede browser som på ingen måde adskiller sig fra Google Chrome. En anden anke er, at den lave skærmopløsning gør tekst mindre skarp end i dyrere tablets. Det er som forventet i en budgettablet, men Asus’ valg af en lille font til ikoner gør dem ikke just pænere eller lettere at læse.

Til sidst er Miracast support velset i en enhed i det prisleje, en infrarød fjernbetjening som man f.eks. finder i LG’s G Pad 8.3 ville dog også være velset her.

Hæderligt kamera

Tabletkameraer er berygtede for deres ringe kvalitet, og MEMO Pad bryder ikke med normen. Men tager man MEMO Pads budgetrødder i betragtning er situationen ikke så ringe endda.

Her har man 5 megapixels at arbejde med og Asus formår at få en acceptabel opløsning ud af det billige kameramodul. Farver er rimelige og skarpheden er tilstrækkelig til delinger på sociale medier.

Kamera-app’en er desuden rig på indstillinger som kan finjustere billedet – noget som er uhørt i det prisleje.

Er der mørkt er der derimod ikke meget kameraet kan stille op, for der er intet fotolys og man er henvist til støjfyldte billeder.

Videodelen udviser også gode takter. Der optages i 720p HD-kvalitet og det opfører sig bedre end hvad man kan forvente til prisen. Lyden optages i mono og introducerer desværre gevaldigt meget støj.

Mere udstyr tak!

Asus MEMO Pad er et kompromis. For at ramme den lave dagspris på 1.300,- kroner, satses der flere steder på billige komponenter og oplevelsen bliver derefter. Uanset hvordan MEMO Pad anvendes, bliver man mindet om dens budgetrødder.

Som enkel surf-maskine er den mest oplagt, den lave opløsning og matte skærm trækker dog ned. Til musik og film er den basiske lyd og de blodfattige farver enerverende. Til spil mangler den power i maskinrummet. Som e-bogs læser er skærmen tilstrækkelig, men kunne også her være skarpere.

Der findes dog alternativer, ironisk nok også fra Asus, som er værd at overveje. Den oprindelige Nexus 7 er at finde i samme prisleje og bytter den større skærm ud med bredere software-support. Er der lidt luft i budgettet Asus’ nyere Nexus 7 (2013) og LG’s G Pad 8,3 merprisen værd.

Men prisen er jo lav, enheden er robust, softwaren er smart, den firekernede CPU surfer uhindret på nettet, og man får trods alt 16GB lagerplads med i købet.
Asus bør bare give MEMO Pad lidt mere ekstraudstyr – så ville den helhjertede anbefaling er i hus.

Asus MEMO Pad 8 får derfor 4 ud af 6 stjerner.

Asus MEMO Pad 8 kommer i hvid, sort eller pink. Find den nærmeste forhandler hos asus.com.

Fordele:

  • Billig
  • Fornuftig ydelse til apps og browsing
  • Solid og kompakt

Ulemper:

  •  Skidt til 3D-spil
  • Jævnt batteri
  • Uskarp skærm med kedelige farver
 

Den videre fortælling

Der er sket en del siden vi bragte historien. mobilsiden fulgte op på sagen. 6/8/2014 gik vi et spadestik dybere og bragte sagen Microsoft Surface Pro 3: dansk pris og lanceringsdatoKlik her for at læse den påfølgende artikel.. Få også seneste nyt i sagen her..