Asus Zenbook UX305: Gedigen high-end til lavpris [TEST]

Så bliver det ikke meget tyndere. Asus Zenbook UX305 parrer Intels seneste Core M teknologi med et åleslankt alu-design. En forrygende cocktail.

Asus Zenbook UX305: Gedigen high-end til lavpris [TEST]

Lettere, tyndere og smartere. Det synes at være filosofien bag Asus’ efterhånden mangeårige Zenbook-serie af Ultrabooks.

Lækre materialer, intelligente strømbesparende processorer og slankt design har kendetegnet serien, men seneste familiemedlem synes nu at tage opskriften en tand videre ved at klemme det lækre design ned i et lavere prisleje.

Mød Zenbook UX305.

Mål: 324 x 226 x 12,3 m, 1260 gram
Skærm: 13,3″ Full HD (165 PPI) eller QHD+ (276 PPI) m/u touch

Kamera: HD frontkamera
Ydelse: Intel Core M, 1,0 GHz dual-core med op til 2,0GHz boost, 8GB RAM
Batteri: 44 Wh
Lager: 128GB/256GB + op til 512GB SD-kortlæser
Porte: 3xUSB 3.0, mini-HDMI
Software: Windows 8.1
Øvrigt: Pris fra 6.790,- / 7.690,- kroner. Fås kun i gråbrun metal.

Asus Zenbook UX305
Det børstede aluminium ser yderst elegant ud

Navnet er måske ikke nær så enkelt og ligetil som i Apples nyligt annoncerede Macbook, men ser du bort fra det kodelignende navn kan der drages mange paralleller mellem de to enheder.

Begge deler en papirtynd profil på under 13mm, tyndere end en æske tændstikker, og et aluminium-chassis i særklasse. De to supermodeller adskiller sig dog på størrelsen: UX305 har et større fodaftryk og vejer 300 gram mere – men skærmen er også en sjettedel større.

UX305 byder på en solid unibody aluminiums-konstruktion som sjældent ses bedre. Den både ser og føles som om den er sakset ud af en klump rå-aluminium. Derefter er en fin cirkulær finish spredt ud på låget og danner rammen om et blankt Asus-logo.

Det stilsikre metalfinish afløses af et mindre finpoleret, men skridsikkert et af slagsen, omkring tastaturet, skærmen og på bunden. Den stilfulde konstruktion afsluttes af en utraditionel grå farve med mokkafarvede nuancer. Det skiller sig ud, uden nogensinde at virke fjollet eller uprofessionelt. Nydeligt.

Asus Zenbook UX305

På siderne leverer Asus en god cocktail af porte, med 3 gange USB 3.0, en SD-kort-læser og en udgang til micro-HDMI – du kommer derfor ikke til at savne tilslutningsmuligheder. Eneste lille men er kortlæseren, hvor du ikke kan stikke kortet helt ind for at udvide lagerpladsen. Heldigvis byder UX305 på op til 256GB lager – hvilket bør tilfredsstille de fleste.

Strømmen leveres af en kvadratisk oplader på 45W som bruger to og en halv time på at tanke batteriet op fra bunden. Selve stikket er tyndt og hæfter sig ikke automatisk af ved uheld – en lille designforseelse.

Se også: Microsoft lancerer prisvenlig Surface 3

Asus Zenbook UX305
Skærmen er uhyre skarp – men det får også noget tekst til at blive meget småt

Skarp, skarp skærm

Asus UX305 fås i to konfigurationer – den billigste, med en sædvanlig 13,3″ Full HD skærm og 128GB lager til lige under syv tusinde kroner og den dyrere, og mere tillokkende, konfiguration med QHD+ skærm og 256 GB lager til yderlige 800 kroner – en no-brainer.

Det er den dyreste QHD+ vi tester, og den udmærker sig ved at være en af de billigste bærbare på markedet udstyret med sådan et display. Opløsningen er på 3200×1800 pixels og det sikrer at alt dit indhold altid fremstår uhyre skarpt.

En god skærm handler ikke kun om at være pivskarp. Farver, kontrast og lysstyrke skal også gerne overbevise – og her nærmer UX305 sig vores skærmfavorit: Dells topscorer XPS 13.

Læs også: Dell XPS 13 (2015): Kantløs og sexet bærbar [TEST]

Farverne er mættede, kontrasten er god, lysstyrken overbevisende men betragtningsvinkler og lysstyrke er set en smule bedre. Alt i alt vil denne skærm glæde alle med undtagelse af de mest inkarnerede feinschmeckere.

Med UX305 vælger Asus ikke at integrere nogen touch-skærm, hvilket ærgrer lidt i mit tilfælde, men som givetvis er fløjtende ligegyldigt for dem der sværger til tastatur og mus.

Asus Zenbook UX305

Asus gør bod for forglemmelsen ved at integrere et yderst kapabelt tastatur. Knapper er faste, bestemte og resolutte. Det er en fornøjelse at anvende.

Trackpad’en er stor, bred og følsom. Mine fingre glider let over den trykfølsomme overflade og den lystrer villigt på mit input. Sammen med det kompetente tastatur er UX305 derfor selvskreven til at få ting fra hånden.

På lydfronten har Asus allieret sig med specialisterne fra Bang & Olufsen, og deres ICEPower er bygget ind for at sikre sprøde toner. Selvom det danske selskab er indover, lader det dog ikke til, at al deres knowhow inden for kompakt lyd er hældt ned i Asus’ ultrabærbar. Lyden er hæderlig, men vil ikke vinde nogen grammyer, for diskanter skratter lidt og mere bas efterlyses.

Asus Zenbook UX305

Core M – M for middelmådig?

Det er en ny type processor fra Intel du finder i maskinrummet på Asus’ bærbar, en såkaldt Core M 5Y10. Der er tale om den billigste – og mest skrabede inden for en serie som bygger bro mellem Intels billige Atom-processorer og dyreste Core i-processorer.

Basisfrekvensen på 1,0 Ghz er uhyre lav, og man frygter det værste for den lille dual-core. Men den kan, som Intels Core i5 og i7 processorer, trykke på turboen og ramme langt højere frekvenser når behovet er der. Det betyder at CPU’en rammer 2 GHz når du starter et program, redigerer et billede eller begynder på en anden krævende opgave.

Læs også: Apple Macbook eller Surface Pro 3 – hvilken er bedst?

Det virker glimrende i praksis, og en hurtig SSD-disk samt 8GB RAM sørger for, at du aldrig venter på Zenbook’en, når du surfer på nettet, bruger Office-pakken eller multitasker mellem apps.

Dermed er det ikke sagt at maskinen ikke oplever åndenød. Den er passivt kølet, hvilket gør den fantastisk lydløs, men også betyder, at den ikke let kan blæse varmen væk. Aluminiumskabinettet er en fordel her, for den leder effektivt varmen væk – men når alle kræfter aktiveres under 3D-spil eller videoredigering neddrosler frekvensen og det påvirker ydelsen.

Resultatet bliver at Core M ydelsesmæssigt placerer sig mellem Intels Core i3 og i5 ULV-processorer. Det vil række for de fleste brugere, men er spil eller top-ydelse vigtige for dig bør du søge andetsteds efter en ny laptop.

Batteriet byder på 44Wh, hvilket ikke rækker til en hel arbejdsdag, men jeg oplever at jeg rutinemæssigt kan taste løs, som i denne anmeldelse, i 5-6 timer før jeg må lede efter en stikkontakt.

Windows driller igen

Du får Microsoft Windows 8.1 med Zenbook’en, med hvad der medfølger af fordele og ulemper. Windows byder på et imponerende bagkatalog af programmer fra de sidste to årtier, men det er ikke alle der vil afvikles lige gnidningsfrit.

Microsofts egne applikationer som Office, Skype eller Internet Explorer kører derudaf på denne maskine, men touch-optimerede programmer kræver ofte nogle tastaturgenveje eller krumspring med musen før de lystrer helt.

Den tårnhøje opløsning er fortsat ikke helt understøttet i flere Windows-programmer. Jeg oplever desværre ofte uskaleret eller uskarp tekst i essentielle applikationer som Steam, Adobe CC og Chrome.

Jeg håber inderligt at Windows 10 får bragt Microsoft og udviklerne sammen, så disse små visuelle skavanker omsider kan blive løst. Køber du en Asus Zenbook i dag får du heldigvis adgang til en gratis opgradering når den nye Windows slippes løs til sommer.

Læs også: Windows 10 – her er nyhederne

En anden af Windows-PC’ens plager, bloatware, er til stede, men i begrænset omfang. Asus integrerer MacAfees sikkerhedspakke, men ud over denne – og nogle få metro apps som Netflix, Tripadvisor og Flipboard er der ikke meget overflødigt installeret på forhånd. Asus inkluderer samtidig 16GB cloud-lager på deres WebStorage-sky.

Asus Zenbook UX305

En skøn maskine til en skarp pris

Det største stunt som Asus præsterer med Zenbook UX305 ligger ikke i at afsløre dens sande jeg. Ret beset er der tale om en Ultrabook i den billigste ende af segmentet, men under hele perioden har jeg ikke oplevet de kompromiser der regelmæssigt følger med budgetvenlige laptops.

Kvalitet, skærm, finish, tastatur, trackpad hører alt sammen til øverste hylde, men begynderprisen på under syv tusinde kroner hører ikke til high-end segmentet.
En del af forklaringen ligger i Zenbook’ens Core M processor, som hører til mellemklassen. Heldigvis er den bakket op af en hurtig SSD-harddisk, en effektiv køling og 8GB RAM, hvilket minimerer tænkepauserne.

Godt produkt, skarp pris – eneste grund til at forbigå denne lækre Asus-kreation er hvis du ønsker et batteri der skal holde pusten i en hel arbejdsdag, eller hvis du har behov for at køre tunge spil eller programmer.

Asus Zenbook har været en fornøjelse at anmelde. Vi lander derfor på 5½ af 6 mulige stjerner.

Efterskrift: Er du solgt, og skal UX305 være din, kan du med fordel se på dette tilbud, hvor du kan anskaffe dig UX305 med yderlige et tusinde kroners rabat frem til den 21. april 2015.

Fordele:

  • Udsøgt design og kvalitet
  • Fjerlet og åleslank
  • Flot skarp skærm
  • Glimrende tastatur og trackpad

Ulemper:

  • Gennemsnitligt driftstid
  • Uegnet til nyeste 3D-spil og tunge apps