Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Asus Zenbook UX31A slår Samsung Series-9 (produkttest)

Asus Zenbook UX31A slår Samsung Series-9 (produkttest)

TEST: Asus UX31A er en fantastisk ultrabook, der formår at overhale Samsungs tilsvarende Series-9 PC’er med et mulehår.

For relativt kort tid siden blev der solgt mange af de små netbooks på omkring 10 tommer. Fællesnævneren var en lav pris og ubegribelig dårlig brugeroplevelse.

I 2011 præsenterede Intel konceptet Ultrabook, der satte en ny standard for bærbare computere, f.eks. at vægten maksimalt må være 1,5 kilo. Tykkelsen skal holdes under 2,1 centimeter, hvis produktet må blive kaldt en Ultrabook.

Sådan en maskine er Asus Zenbook UX31A, der konkurrerer med Samsungs Series-9 PC’ere, som i en tidligere test jeg skrev, fik pæne ord med på vejen.

- Web-TV: Se testen af Samsung 900X3C Series-9

Asus har anvendt aluminium som omdrejningspunkt for deres design, og på det tyndeste sted, er maskinen kun tre millimeter tyk.

HD-skærm med udfordringer

Skærmen er på begge produkter 13,3 tommer, men opløsningen på Asus-computeren er Full HD 1920 x 1080 pixels. Og dét er bare monster flot! Hovedparten af bærbare PC’ere kommer til at ligne et bleget farve-tv fra 80’erne, sammenlignet med Asus computeren.

Opløsningen kommer dog ikke uden udfordringer. Alt bliver MEGET småt på de 13,3 tommer, og man tvinges nærmest til at nedjustere opløsningen, for at kunne bruge den på nettet og til skrivning af tekster, med mindre, ens øjne er fantastisk gode.

Ulempen er også, at programmerne i Windows 7 ikke er optimeret til den høje opløsning. Ikoner og tekst i f.eks. Microsoft Word bliver meget små, det samme gør systemikonerne. Ingen tvivl om at de nye skærmtyper kommer til at udfordre grafiske designere og softwareudviklere.

På jobbet har jeg over sommeren også brugt maskinen sammen med ekstern HD-skærm og tastatur/mus, hvilket bestemt har været en super god oplevelse.

Asus Zenbook UX31A.
Asus Zenbook UX31A.

Lækkert tastatur men for lidt plads

Vores data rykker i skyen til såkaldte cloud-tjenester som Skydrive, Dropbox, Sharepoint m.fl., hvilket minimerer behovet for kæmpe harddiske i vores computere.

Men Asus har kun sat 128 GB SSD-drev i denne maskine, hvilket jeg synes er i underkanten. Det var også noget jeg påpegede, som et problem, i Samsungs tilsvarende produkt.

Skriver du meget tekst vil du blive glad for tastaturet Asus har sat i computeren. Tasterne er gode, har en pæn størrelse og en lille afstand mellem dem minimerer antallet af slåfejl. Og så er der lækkert baggrundslys omkring tasterne.

I salgspakken medfølger adapter til kablet netværk, samt stik til VGA-skærm, hvis ikke du har mulighed for at anvende micro-HDMI udgangen. Der er også en lækker beskyttelseslomme, at maskinen kan transporteres i.

Asus Zenbook UX31A.
Asus Zenbook UX31A.

Konklusion: Asus vinder med få point

Med Intels Core i7 processor, 4 GB RAM og Icepower-forstærker fra Bang & Olufsen samt naturligvis Full HD-opløsning, mente Asus, at kunne slå det konkurrerende produkt Samsung 13,3” 900X3C.

Min konklusion er, at Asus bestemt godt kan være med i denne liga. Men det er små forskelle, der adskiller de to produkter. F.eks. vejer Samsungs 200 gram mindre. HD-opløsningen hos Asus har både fordele og ulemper.

Begge produkter har lang batteritid (omkring 6 timer uden at bruge batterispare-tilstand og med normalt lys på skærmen). Opstarten er desuden noget, der sker på få sekunder.

Alligevel er Asus det produkt jeg ville vælge, hvis prisen var den samme og jeg skulle forlade butikken, efter at have smidt lige omkring 10.000 kroner på disken.

Asus Zenbook UX31A ender på et stort fem tal med pil op, hvilket er en pil mere end Samsung fik.

Hovedspecikationer for Asus Zenbook UX31A

- Windows 7 Home Premium 64 Bit
- Intel Core i7 3517U
- 128 GB SSD-drev
- 13,3” skærm 16:9 HD+ (1920 x 1080)
- Vægt: 1,3 kg.
- Baggrundsbelyst tastatur

Mere information om specifikationer finder du her.

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

rasmus 05-09-2012 21:20:40

Hej,

Du nævner noget om at hvis man installer programmer, så ser det helt mærkeligt ud.
Kan du komme med nogle eksempler eller uddybe det?

0 0
Mobilsiden.dk 06-09-2012 00:37:23

Hej Rasmus

Problemet ligger i opløsningen på skærmen som er utrolig høj. Derfor kommer installationsvinduerne ofte til se meget små og underlige ud. Og som jeg beskrive, så bliver fx toplinjen i Word meget lille, i forhold hvordan det vises på andre computere med mindre opløsning.

0 0
rasmus 06-09-2012 19:52:03

Okay, men hvad nu hvis spiller spil på den, ser det så normalt ud eller....?
Er der en eller anden måde, hvor på man kan udvide hukommelsen?

0 0
Anahej 31-08-2012 09:48:11

Jeg har haft Zenbook. Zenbook har basale fejl. 1. Tastaturet har en hård trykflade og registrer til tider ikke dine tryk 2. Trackpaden reagere ofte slet ikke, hvorfor asus anbefaler at du som bruger selv begynder at installere diverse ting for at få den til at virke (ikke det man forventer, når man køber en computer i den prisklasse - og det er ikke alm. drivere du bare skal til at rode med) 3. Hængslerne er løse, så når du sidder med computeren i skødet (som mange normalt gør), ja så tilter skærmen bagover hvis du ikke sidder helt stille.

Jeg syntes ovenstående problemer var så markante og basale og fandt ud af flere købere havde samme problem. Jeg kontaktede derfor Asus og fik min penge igen. I dag har jeg en macbook air.

Til John som har anmeldt denne computer og mange andre + telefoner og diverse - må jeg sige at jeg savner mere grundlæggende kritik ala Nikolaj Sonne's stil fra So ein ding. Der er simpelthen for lidt kritik i anmeldelserne (folk bruger jo siden til delvist at tage beslutninger ud fra). I dette tilfælde opdages basale ting ikke, ligesom mobilsiden flere gange roser telefoner som Nokia Lumia for at alt "kører flydende" - noget andre producenter har formået i flere år.

0 0
Mobilsiden.dk 31-08-2012 10:50:23

Hej Anahej,

Jeg har ingen problemer oplevet omkring tastatur eller touchpad på den testede model. Faktisk synes jeg tasterne var bedre hos Asus end på den "gamle" Samsung 9-Serie, som jeg benytter til dagligt.

Jeg syntes ovenstående problemer var så markante og basale og fandt ud af flere købere havde samme problem. Jeg kontaktede derfor Asus og fik min penge igen.

De fejl du beskriver er efter min mening så grelle, at det klart er en ombytning eller pengene tilbage.

jeg savner mere grundlæggende kritik ala Nikolaj Sonne's stil fra So ein ding.

Nu er jeg jo ikke Nikolaj. Men jeg fortæller altid om tingene ud fra mit udgangspunkt, og hvad jeg selv gerne vil vide, inden jeg skulle købe. Men sjovt du nævner det. Jeg får nemlig også kritik for, at være for hård ved produkterne :-)

ligesom mobilsiden flere gange roser telefoner som Nokia Lumia for at alt "kører flydende" - noget andre producenter har formået i flere år.

Ikke enig. Windows Phone er på iPhone-niveau. Android er med Jelly Bean først ved at nå til dette sted. Så nej, det har andre LANGT FRA formået i flere år.

0 0
Tobias Nordahl 29-08-2012 22:45:18

Selv ejer jeg en UX31E - En af de første zenbooks der blev udgivet.

Jeg har lidt svært ved at vende og dreje dine ord - På nogle punkter vil jeg i hvert fald have lov til at sætte et spørgsmålstegn.

Kender du til "Gør tekst og andre elementer større eller mindre" funktionen - der er en del af Windows 7? Generelt hjælper det en del med størrelsen af ikoner, tekst mm.
^ Dog er det alligevel en voldsom opløsning - Min egen har en 1600x900 opløsning, der bestemt er tilpas.

Angående harddiskpladsen er det jo en smagssag. Jeg er selv afhængig af SSD. Programmerne starter simpelthen utrolig hurtigt op, og der er en markant forskel.

Zenbook serien findes også med hybrid, og andre størrelser hvad angår harddisken.

Jeg selv er glad for min Zenbook - men ville dog foretrække den nye model, dog kun på baggrund af at UX31E er kendt for at have lidt problemer med sin touchpad - Den er ikke glad for fedtede fingre, og har en tildens til at hoppe. Dog synes jeg at det er blevet bedre efter den er blevet "slidt" en smule, ved normalt brug.

Og, så lige et spørgsmål til slut:
Når bærbaren er ladt op, skifter batteri opladnings-indikatoren på selve strømkablet så fra orange til grønt? På min UX31E lyser den altid orange hvis den er sat i bærbaren, og grønt når kablet ligger med strøm, uden at være tilsluttet.

0 0
Mobilsiden.dk 31-08-2012 10:45:47

Hej Tobias,

Jo tak. Kender godt til forstørre funktionen. Jeg synes blot det er relevant at nævne opløsningens-problemet, så man er forberedt, inden købet.

Når bærbaren er ladt op, skifter batteri opladnings-indikatoren på selve strømkablet så fra orange til grønt? På min UX31E lyser den altid orange hvis den er sat i bærbaren, og grønt når kablet ligger med strøm, uden at være tilsluttet

Produktet er sendt retur til Asus. Og jeg kan ganske simpelt ikke huske hvordan denne diode reagerede.

0 0
Nygaard 29-08-2012 18:16:08

IPS panelet ASUS har valgt at bruge bliver flere steder kritiseret for at have for meget backlight bleeding.
Hvordan har du (John) oplevet fænomenet på testeksemplaret?

UX31A var ikke tilgængelig i lidt over en måned på det Danske marked, hvilket kunne tyde på at ASUS har forsøgt at få bugt med problemet inden der blev sendt flere maskiner på markedet.

0 0
Jesper Søgaard 29-08-2012 13:46:55

Jeg har en UX31 og godt tilfreds med den. Den er let og designet er lækkert. Dog vil jeg sige at jeg er skuffet over tastaturet. Det er ikke altid at det reagerer, hvis man rammer en tast lidt skævt. Det frustrerer mig rigtig meget. Desuden så er trackpaddet lidt ustabilt og two-finger scrolling virker ikke optimalt. Der virkede det bedre på den Acer S3 jeg havde.

0 0
martin k 29-08-2012 12:25:47

Jeg har ejet både en zenbook og har nu en 900x3c, og synes nu der er mange flere fordele ved at vælge samsung.

Den er lidt billigere
Mere stilrent design (set med mine øjne)
Bedre opløsning til en 13.3" skærm. Synes nogle gange 1600x900 næsten er for meget...
Den er lettere
Fylder mindre

og ikke mindst så KAN ssd'en udskiftes. Har selv sat en større m-sata SSD i min. For at man kan det med en zenbook skal man mig bekendt købe ux32vd som er endnu større end ux31a.


- zenbook vinder så på en lidt bedre cpu, og for nogle, opløsning, men hvis computeren er skal bruges til studiecomputer, så tror jeg næppe der er nogle der kan mærke forskel på den ene dual core cpu frem for den anden..

Til sidst så har der godt nok været meget kritik af den fuld hd skærm på zenbook ang. backlight bleeding, og også dens blæserstyring skulle være elendig. Det burde dog kunne fikses med en software opdatering.

0 0
Engell 29-08-2012 12:08:19

Har haft min Zenbook i omkring ½ år nu, og det er min faste følgesvend til møder, og når der skal surfes/arbejdes lidt fra sofaen om aftenen. Super maskine, hurtig og det mest lækre design der er på markedet pt. - inkl. Apple's produkter :)

0 0
Styxx 29-08-2012 11:48:58

Får min Prime i dag, UX31A-R4011X. Glæder mig vildt :D

0 0
Jonas Miller 29-08-2012 11:29:54

Det virker som om Asus har oppet sig i de seneste år, men det er der jo ikke noget at sige til, når konkurrencen er så hård.

0 0
Sven A. 29-08-2012 10:44:40

Syntes det er underligt at de kun smider en sådan lille harddisk i, når det er mulighed til at få større.
UX32 serie, er der en vanlig harddisk med 500 GB, og en system ssd harddisk på 24 GB. Havde valgt denne hvis der var en system ssd harddisk på 128 GB.

Selvfølgelig er det mange af vores filer som ligger i skyerne, men kan lide at mine filer også ligger på computeren. Det er dog ikke behov for en SSD harddisk på over 500 GB... men det skulle være et minimum... men så vil prisen også være derefter.

Det er flere områder Asus slår Samsung serien. Både billedmæssigt og lydmæssigt, samt at de har en større cpu (dog ved jeg ikke om det vil sig noget i det daglige, da jeg ikke har testet nogen af dem).

Kom tilbage når SSD harddisk er større og priserne er meget lavere.

0 0
Kim Harder 29-08-2012 14:31:48

forstår ikke den iver hvad angår SSD disk. 3 - 5 år så er de færdige.

0 0
hellas7 30-08-2012 20:18:11

og ang. priserne tror jeg ikke du skal forvente dem "meget lavere" i nær fremtid, hvis overhovedet. De næste par år vil vi se forbedrede specs og (måske) en (meget) lidt lavere pris.

0 0
Kim Harder 31-08-2012 01:02:39

Tja de sidste 8 uger er der faktisk SSD disk som før har kostet over 900 kr. for 128GB disk, koster nu under 800 og det ser ud til, at prisen er fortsat fandende. Forventer faktisk at SSD i den klasse, vil komme ned under 750 inden 2013, da eftersprøgslen er ved, at være rigtig stor, og dermed kan der produceres en masse i forhold til før.

0 0

Om brug af cookies