Asus Zenfone 4: stadigt ikke godt nok [TEST]

Asus fjerde Zenfone er god på nogen punkter, men der skal mere til, før mærket kan gøre sig gældende herhjemme.

Asus Zenfone 4: stadigt ikke godt nok [TEST]

Taiwanesiske Asus har længe forsøgt at skære sig en lille del af den globale mobilmarked ud for sig selv. Mærket har utvivlsom en stor ekspertise indenfor elektroni, men den synes ikke rigtig at have smittet af på mobilfronten, hvor udbredelsen af Zenfones fortsat er begrænset.

Det skal Asus’ Zenfone 4 ændre på. Her håber producenten, at et snusfornuftigt mix af pænt design, rimelig ydelse og interessante kameraevner skal få gøre Zenfone-navnet mere interessant.

Det må komme an på en prøve.

ASUS Zenfone 4
Foto: ASUS

Specifikationer Asus Zenfone 4

Mål: 155,4 x 75,2 x 7,7 mm, 165 gram
Skærm: 5,5” Full HD IPS-skærm, 401 PPI, Gorilla Glass 3
Ydelse: Snapdragon 630 (4×2,2+ 4 x1,8 GHz), 6 GB RAM
Batteri: 3.300 mAh, USB-C oplader
Kamera: 12 MP 1/2,5” f/1,7 OIS-optik (25mm vidvinkel), 8MP fixfocus 120°, 4K video
Frontkamera: 8 MP f/2,0
Lager: 64GB + micro-SD
Software: Android 8.0 Oreo, Asus ZenUI 4.5
Netværk: 2G, 3G, 4G Cat. 6 LTE
Øvrigt: Dual-SIM, Fingeraftrykslæser, USB-C (Quick Charge),
Pris: Kan findes billigst på Mobilpriser.dk

Asus Zenfone 4 test
Foto: Mobilsiden.dk

Hvor smartphones i lang tid har bevæget sig mod metalklæder, går Zenfone 4 i samme retning som den der har kendetegnet interessante mellemklassetelefoner som Huaweis Honor 9, Samsungs A-serie og Motorolas Moto X4.

Her får bagsiden en yderst blankt og skinnende glasbagside, ofte i en lidt alternativ farve, som slutter ud i en afrundet aluminiumskant. Det ser nydeligt ud og er uhyre modtageligt overfor fingeraftryk.

Dimensionsmæssigt er vi i Plus-segmentet. Det er samme størrelse display som en iPhone Plusser, om end den er en kende lettere, smallere og kortere. Til gengæld er den ikke vand- og støvtæt.

Knapperne er placeret på venstre side, hvor de er indenfor tommeltottens aktionsradius. De er dog en kende bløde og ugidelige, så man er ikke altid sikker på, hvorvidt man nu også har aktiveret dem. Fingeraftrykslæser fungerer derimod fint, der hvor den befinder sig under displayet.

Asus Zenfone 4 test
Foto: Mobilsiden.dk

Småirriterende lyd og billede

Displayet på Zenfone 4 minder om noget man har set før. Her er et Full HD display på 5,5 tommer. Det er nok den opløsning og de dimensioner jeg har set i flest smartphones til dato.

Det er nu også et velvalgt match. Alt står skarpt og den bagvedliggende IPS-teknologi sikrer en god lysstyrke. Kontrast og farver er imidlertidigt set bedre – det kan man heldigvis delvist justere inde i indstillingerne.

Hvad der er mere irriterende er den automatiske lysstyrke, som gang på gang enten undervurdere eller overvurderer det omkringværende lys. Jeg har derfor flere gange fået svitset nethinden i nattetimerne eller måttet inde og skrue op indendørs. Det fungerer ikke helt optimalt.

En anden skuffelse er højtaleren. Der er kun en af dem, og den er placeret det værst tænkelige sted omkring bunden på telefonen. Når den samtidig ikke lyder fantastisk er det svært blive rigtig glad for skærm/højtaler duoen.

Helt forfærdeligt bliver det, når den boostede ’udendørs’ funktion slås til. Den spiller godt nok højere, men det er også tydeligt at lydbilledet her er godt og grundigt overstyrede.

Asus Zenfone 4 test
Foto: Mobilsiden.dk

Rimeligt med kræfter

Herligheden henter sine kræfter i den strømbesparende, men ikke topydende, Snapdragon 630 octa-core processor fra Qualcomm. Dertil kommer 4GB RAM og 64GB lagerplads som kan udvides via et micro-SD kort.

Det er som sådan en udmærket processor, som velvilligt løfter de fleste opgaver. Sammenligner du med en nyere topmobil, vil du dog hurtigt bemærke, at Zenfone 4 ikke løber nær så hurtigt.

Batteriet 3.300 mAh befinder sig på i gennemsnittet af, hvad man kan forvente i kategorien. Det rækker såmænd også til en gennemsnittelig driftstid på et til halvandet døgn.

Selve opladningen foregår også tjept. På en time var der tanket næsten 75 pct. op med den medfølgende oplader, mens den fulde opladningen blev rundet på lidt over halvanden time.

På netværksfronten er tingene også mere end beståede. Den surfer kompetent på de hurtige 4G-bølger selv når dækningen er tvivlsom, om end datahastigheden tydeligvis får et hug, når der rykkes indendørs eller ned i kælderen.

Asus Zenfone 4 test
Foto: Mobilsiden.dk

Ikke det bedste software

Asus går egne veje, når det handler om deres software og det er ikke altid nogen god idé. Selve grundlaget er velkendt, det er Android 8.0 Oreo du finder ombord her sammen med et interface-lag døbt ZenUI 4.5.

Sidstnævnte har jeg ikke altid været lige stor fan af, da Asus ikke altid er lige gode til at sammenstemme deres interface og Googles designforskrifter. Det ligner stadigt et miskmask af elementer lånt fra Samsungs og Apples interfaces, krydret med ekstra features med tvivlsom anvendelighed.

Eksempelvis er Asus meget glad for svæveknapper, som popper op i eksempelvis spil eller Chrome-browseren. Det lyder på papiret lokkende, med lidt øget funktionalitet såsom en boost-funktion under spil eller download-feature til hjemmesider. I praksis kommer svæveknappen mest af alt til at stå i vejen og man lever bedst med at deaktivere knapperne.

Selvom der er positive udviklinger at spore (eksempelvis roder Asus ikke længere rundt med uens tekststørrelser i interfacet), er man nok bedst tjent med at slå mange af Asus’ features fra og skifte over til en alternativ launcher såsom Nova Launcher.

Asus Zenfone 4 test
Foto: Mobilsiden.dk

Potentielt gode kameraer

Asus Zenfone 4 er udstyret med et interessant kamerasetup med to kameraer. Her er et 12 megapixel stærkt hovedsensor med en stabiliseret f/1,7 optik – et godt setup – som ledsages af en ultravidvinkel modul med 8 megapixels.

Kameraet minder meget om det du får med Samsung S7 og S8 smartphones, men det er tydeligt at efterbehandlingen ikke er på niveau med det Samsung kan mønstre.

Så længe du ikke zoomer helt ind, vil det dog generelt være pæne og brugbare resultater der opnås under de fleste forhold. Har du mod på at rode i Pro-indstillingerne og optage i RAW, kan der endda opnås fantastiske resultater.

Det samme kan dog ikke siges om den vidvinklede optik. Den er utrolig handy at have ved hånden, da det på GoPro-manér får det hele med. Nærstuderer du billedet, vil du hurtigt bemærke, at det er meget uskarpt omkring hjørnerne.

De to optiker kan også arbejde i tandem og levere portrætfunktioner, hvor baggrunden sløres. Det virker som mange af de øvrige løsninger ok, men heller ikke meget bedre.

Asus Zenfone 4 skuffer dog mest på videokvaliteten, hvor manglende stabilisering og 4K giver halvsløje resultater.

Asus Zenfone 4
Foto: Mobilsiden.dk

Få lyspunkter

Det er heller ikke lykkedes i den omgang for Asus at få Zenfonen serien til at markere sig. Det er ærgerligt, men som outsider skal der mere til end et par gode komponenter og en ellers jævn performance til at markere sig.

Når softwaren samtidig døjer med at være rigtig brugbart og prisen samtidig befinder sig i et relativt højt leje, så løber Zenfone 4 hurtigt tør for argumenter. Vi lander derfor på 4 ud af 6 mulige stjerner.

Det videre forløb om Smartphone

Efterfølgende nyt og de absolut seneste nyheder om temaet. mobilsiden fortsatte historien. 28/3/2018 stillede igen redaktiornen skarpt på temaet med en sag med fokus på Rygte: Samsung Galaxy Note 9 får skjult fingeraftrykslæser – Du kan læse den her. Siden er meget vand er løbet gennem åen. De seneste nyheder finder du ved at klikke her. .