Beoplay A1 – Dansk design når det er bedst [TEST]

Anmeldelse: Lydspecialisterne fra B&O har i Beoplay A1 kreeret en lille guldklump af en højtaler.

Beoplay A1 – Dansk design når det er bedst [TEST]

God lyd fylder. Det er noget fysikkens love dikterer. Men et aktivt liv med rejser, møder og natur sætter begrænsninger for hvor meget musik man kan have med sig.

Lige præcis den problematik har danske Beoplay, et søsterselskab til hæderkronede B&O, grublet over. Og svaret på det problem hedder nu BeoPlay A1.

Den er det mindste og yngste familiemedlem i BeoPlays A-serie som spænder fra den flade, bærbare, men dobbelt så store A2 og hele vejen op til A9 som mere er et møbel end en mobil størrelse.

Dagens testemne er derfor et nyt uprøvet farvand for BeoPlay – men selvom den er lille, kan den, hvis den hitter, blive selskabets vigtigste produkt – for blandt de trådløse højtalere er de små størrelser langt de mest populære.

Se også: Beoplay A1 lanceret – kompakt højtaler med voksen lyd

Beoplay A1
Foto: www.beoplay.com

Specifikationer BeoPlay A1

Størrelse: 4,8 x 13,3 cm
Vægt: 0,6 kg.
Batteri: 24 timers afspilning, 2.200 mAh
Lyd: 2-vejs, 1 x ¾” tweeter, 1 x 3,5” woofer
Effekt: 2 x 30 watts digital forstærker, 2 x 140w peak, 60-24.000 Hz
Farver: sølv og grøn
Forbindelser: Bluetooth 4.0 og 1 x line-in
Pris: 1.999 kroner

Beoplay A1
Foto: Mobilsiden.dk

Dansk design

Allerede ved første møde skinner BeoPlays kompromisløse tilgang til design og materialer. A1 er tegnet af Cecilie Manz, som tilbyder sin prisvindende erfaring.

Det vidnes i den flade Mentos-lignende formgivning, der falder fuldt i tråd med selskabets øvrige designlækre produkter. Matbørstet aluminium komplementerer en base af let ru plast, som både fremstår solid og skridsikker.

Det runde design afrundes af en ru læderstrop, der gør det nemt at montere på en krog eller en karabinhage.

Den måler 133 x 48 mm og vejer 600 gram. Det gør den en tand for stor til at have i frakkelommen, men den er fortsat så let og kompakt, at du aldrig vil tøve med at smide den i tasken.

Læs også: BeoPlay A2 – Designperle med uovertruffen lyd [TEST]

A1 er, til trods for sit raffinerede ydre, både vand og støv-afvisende. Den vil derfor ikke frygte en tur på stranden. Når det er sagt tvivler jeg på, at jeg selv vil nænne at slippe den løs i sandet. Jeg vil hellere værne om det fine finish.

Til det formål havde det være velset, at Beoplay inkluderede en form for bærepose til A1. Men den fås altså ikke med A1. Selv oplader og jack-kabel følger ikke med – det eneste der medfølger er et, godt nok vendbart, USB-C kabel.

Beoplay A1
Læder, aluminium og. Foto: Mobilsiden.dk

Flere tilslutningsmuligheder

Trådløs lyd kræver en stærk forbindelse, som i A1 varetages enten af Bluetooth 4.0. I A1 er rækkevidden god, med en forbindelse der hæfter sig glimrende fast, selv hvis du befinder dig et andet værelse op til 15 meter væk.

Opsætningen foregår på vanlig vis via bluetooth, men kan fintunes via BeoPlays egen app. Her kan du justere lydens klang, fra det varme og fyldige til det mere kliniske eller analytiske.

En anden interessant løsning er at du kan slutte en ekstra A1’er for at opnå reel stereolyd.
A1 råder samtidig over headset funktioner og 360 graders lyd, hvilket gør den til en glimrende konference løsning til mødelokalet eller kontoret.

Se også: Denon Envaya – Enorm lyd og elegant design [TEST]

Beoplay A1
Hemmeligheden bag BeoPlay A1’s store lyd er en stor 90mm woofer. Foto: Mobilsiden.dk

Lyder som de store

Hvor de fleste lommehøjtaler tyr til enten en eller to full-range enheder, arbejder A1 i stedet efter de samme principper som ’rigtige’ højtalere med et 2-vejs setup.

I stedet for at stole på små 40-50mm drivere, leveres lyden i stedet af en 20mm tweeter til diskanterne og, vigtigst, en stor 90mm woofer som gør al forskellen når bassen skal pumpes ud.

Resultatet bliver, at BeoPlay A1 blæser enhver konkurrent af banen på ved at lyde meget større end den reelt er – faktisk foretrækker jeg dens lyd til A2’eren. Så længe din musik ikke er alt for bastung, kan du faktisk narre nogen til at tro, at det er stuens anlæg der spiller.

Se også: Denon HEOS 1: En multirumshøjttaler du kan tage med

Lydbilledet arver Beoplays forkærlighed for en pæn, endda en smule klinisk, gengivelse. Det klæder mange musiktyper som jazz, podcasts, klassisk eller pop, men står den på mere muskuløse beats brydes illusionen – A1 er, trods alt, kun en rejsehøjtaler.

Skruer du helt op, holder A1 sig fra at blive for skinger og bassen holdes nogenlunde i ave. Lydtrykket rammer 86 dB, hvilket er nok til at fylde kontoret eller soveværelse med vellyd.

Beoplay A1
Foto: Mobilsiden.dk

Smart og sejlivet

Til at forbedre lyden yderligere, råder A1 over et par tricks. Stiller du A1 på et bord, sørger bundens stærke greb for at få bordet til vibrere med, hvilket styrker bassen. Det kan dog irritere til tider, at skrivebordet dunker med til diskodaskoen.

Et andet velset trick, er A1’s evne til at fungere i stereo. Føjer du en ekstra A1’er til dit lydsetup, bliver lyden ikke bare højere, den bliver mærkbart bedre. Til en stykpris på omkring 2.000 kroner er det en dyr løsning, men pakken lyder væsentlig bedre end BeoPlays A2’er, men fylder og vejer det samme.

Den kompetente pakke afrundes af en glimrende driftstid. Min testenhed har nu kørt uafbrudt ved kontorvolumen i snart 20 timer – men batteriet er fortsat næsten halvt fyldt. Dermed klarer A1 sig bedre end i de lovede 24 timer. Imponerende.

Beoplay A1
BeoPlay A1 er mindst, men alligevel en af de bedste i BeoPlays lineup. Foto: Mobilsiden.dk

BeoPlays bedste produkt til dato

Det er generelt et godt tegn for et produkts karakter, at jeg meget nødigt vil aflevere det tilbage når testperioden er slut. Jeg har bestemt ikke lyst til at returne BeoPlay A1.

Med A1 har danske BeoPlay nemlig hældt den rette portion knowhow, kvalitet, design, batteri og især lydkvalitet ned i et fikst og praktiskt format.

Når sommeren engang vil brede sig over landet, vil jeg derfor ikke være i tvivl – det bliver Beoplay A1, som skal ned i picnickurven. Faktisk to af dem.

Eneste grund til at lade være, vil være prisen. 1.999 kroner er langt fra billigt, men da den tåler sammenligning med større enheder, fortjener den nær topkarakter: 5½ stjerner.

Fordele:

  • Stor lyd i kompakt boks
  • Nydeligt design
  • Stænk- og støvtæt
  • Mulighed for flot stereolyd
  • Imponerende driftstid

Ulemper:

  • Skrabet tilbehør
  • Høj pris

Seneste nyt om Musik

Efterfølgende tog fortællingen en ny drejning. mobilsiden fandt det relevant at følge op på temaet. d. 12/2/2016 gik vi videre med temaet i nyheden; Her er de bedste abonnementer til 200 kroner eller under – Den videre fortælling finde om emnet finder du her. Absolut seneste nyt om temaet kan du finde her.