Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Canon Powershot G7 X: Når brugervenlighed og knivskarp kvalitet mødes [TEST]

Canon Powershot G7 X: Når brugervenlighed og knivskarp kvalitet mødes [TEST]

Canons PowerShot G7 X kompaktkamera er brugervenligt til fingerspidserne og tager fantastiske billeder på farten

Med det lysstærke objektiv på f/2.8-2.8 4.2x, en opløsning på 20.2 megapixel og en 1.0" CMOS-sensor, er der mulighed for at tage knivskarpe billeder i stort set alle situationer med Canons avancerede kompaktkamera, G7 X

Standardindstillingerne leverer gode billeder, der gør det ideelt til den almene bruger, der skal bruge et godt kamera til ferien. Samtidig tilbyder det også fuld kontrol, der tiltaler kameraentusiasten. Canons PowerShot G7 X er meget mere end sine 304g og alt andet end et kedeligt kamera!

PowerShot G7 X er et af Canons ‘Ekspert-Kompaktkameraer’, der er møntet på erfarne fotografer, der ønsker et alternativ til det digitale spejlreflekskamera. Trods størrelsen går man bestemt ikke på kompromis med billedkvaliteten og kameraet må siges at være en skarp konkurrent til Sonys RX-100 serie.

Læs også: Sony DSC-RX100 Mk III: Et kompaktkamera til entusiasten [TEST] 


Specifikationer

Mål: 103, x 60,4 x 40,4 mm, 304 g (med batteri)
Skærm: 7,5 cm, 1.040.000 punkter, LCD- touch screen. Vipbar.
Lukker: 1-1/2000 sekunder
Sensor: Baggrundsbelyst CMOS af 1,0-typen
Billede: 20,2 Megapixel
Objektiv: Canon Zoom Lens Optisk 4,2x, 24-100mm, f/1.8-2.8
ISO: 125-12800
Video: MP4, ca. 6,5 billeder per sekund, 1920 x 1080/60p.
Batteri: ca. 210-310 optagelser, 240 min. afspilning

Brugervenligt til fingerspidserne

Huset er i metal og udstråler god kvalitet og er meget robust. Grebet om kameraet er godt og man bliver hjulpet af fingerstøtten på højre side af kameraet. Med sin kompakte størrelse og forholdvis lave vægt er det ideelt at have med i tasken, om det så er til ferie eller en festlig begivenhed.

Skærmen på 7,5 cm står helt skarpt og reagerer hurtigt når man skifter indstillinger på knapperne eller hvis man benytter touch-funktionen. Der er omkring et halvt sekunds forsinkelse og så vises resultatet af hvordan billedet vil se ud med netop den indstilling. Skærmen kan vippes 180 grader, så du flittigt kan bruge det til at tage selfies - eller et gruppebillede uden at skulle indstille selvudløseren, selvom det selvfølgelig også er en mulighed.

Det er tydeligt at Canon er stærkt inspireret af smartphonen i deres menu. Den er meget intuitiv og du behøver ikke at være inkarneret Canon bruger for at kunne finde rundt.

Læs også: Kameraduel: Apple iPhone 6 Plus vs. Samsung Galaxy S6 Edge

Hurtig fokus og fuld styring

Kameraet kan indstilles manuelt så du får et helt brugerdefineret billede. Objektivkontrolringen kan bruges til at kontrollere blænde og fokus. På drejeskiven kan man indstille eksponering. Måden man skifter indstillinger drager paralleller til et spejlrefleks, hvilket gør det nemt at bruge. Dog er skiven besværlig at dreje på, hvis man holder kameraet i en hånd.

Jeg føler mig meget sikker når jeg hiver kameraet op af tasken og skal indfange et øjeblik. Den optiske billedestabilisering sikrer at billedet bliver skarpt, selv i fuld zoom og når kameraet er håndholdt. Kameraet fokuserer forholdvis hurtigt og hvis fokuspunktet skulle være forkert, kan man hjælpe kameraet på vej med et hurtigt tryk på touch-skærmen, en funktion jeg holder meget af. Det tillader op til 6,5 billeder i sekundet, hvilket gør det ideelt til fodboldkampen eller andre motiver i bevægelse.

Sensoren er hurtig og man indfanger hurtigt objekter i bevægelser.
Den store 1.0"-type sensor, der også er at finde på Sonys RX100 III, giver skarpe billeder, også selvom vi er oppe på en ISO på 12800. Her vil man opleve en smule støj, men ikke så markant at billedet ikke er brugbart.

Man får nemt obejktet i fokus til at stå frem og baggrunden sløret. ISO 6400, f/11, 1/2000
Man får nemt obejktet i fokus til at stå frem og baggrunden sløret. ISO 6400, f/11, 1/2000

Stor mulighed for kreativitet

Canons 4,2x zoomobjektiv med vidvinkel gør det legende let, at få motiver til at stå skarpt frem og sløre baggrunden. Kameraet bruger en blænde med ni lameller, der giver en jævn baggrundssløring og skaber flotte ringe omkring lysområder hvis de er ude af fokus. Sammen med HDR-funktionen fremstår billeder, der som udgangspunkt er taget i dårlige lysforhold, i en god kvalitet, en effekt der er attraktiv under natoptagelse.

Kameraet kommer med en række sjove funktioner, b.la. I ‘Creative Shot’, hvor kan du vælge filtre hvorefter kameraet selv vælger et række områder ud i forskellig beskæring. Det er optimalt i situationer hvor du vil fange stemningen, eksempelvis på en festival. Jeg legede selv lidt med funktionerne, både til optagelse af dyr og natur og fik nogle gode resultater. 

Se også Tip: Her er fotografernes top 20 over foto-apps til mobilen


Fuld HD video til entusiasten

Der kan optages op til 60 frames i sekundet i Fuld HD og det opleves knivskarpt.

I videooptagelsen leverer PowerShot G7 X også en række kreative funktioner. I ‘Manual Movie’ kan man manuelt indstille hvordan objekter skal vises i filmen ved at ændre lukketiden, så de enten bliver slørede eller står helt skarpt. Ved at ændre blænden kan man justere dybdeskarpheden og derved fokus, hvilket giver en super fed effekt.

Den maksimale filmlænge 4 GB hvilket svarer til 30 minutters film i Fuld HD kvalitet, hvis man går lidt ned i kvalitet kan man optage op til en times video.

Yderst delevenlig

Det er legende let at dele billeder trådløst mellem kamera og computer. Delingen foregår over Wi-Fi og gøres ved at tilslutte sig det samme netværk som ens computer. Kameraet finder hurtigt netværket og ved hjælp touchskærmen, skal man ikke den lange farce igennem med at vælge bogstaver - 1,2,3 så er man koblet på og der går få sekunder før at kameraet finder min computer.

Overførslen går dog lidt langsom, trods for min 80/80 Mbit forbindelse. Kameraet husker også de enheder der sidst har været tilsluttet, hvilken skynder processen når man skal overføre igen. Man kan også dele direkte på facebook, til print eller til skyen.

Der er også mulighed for at dele via NFC, hvis dine enheder tilbyder det.

Hvis man downloader Canon CameraWindow appen, kan du styre kameraet direkte fra din smartphone. Du kan maksimalt være 5 meter væk og billedet vises live på skærmen på dit telefon. Appen findes til iPhone og til Android, desværre er den ikke udviklet til Windows Phone endnu.

Kompromisløs kvalitet

Canon kompenserer godt for at der ikke er mulighed for at udskifte objektivet med deres hurtige og brugbare zoom-optik. Man får en fantastisk dybde og god mulighed for at lege med kameraets mange funktioner.

Det er rent faktisk svært at sige noget negativt om kameraet; det er godt til prisen, brugervenligt og tager fantastiske billeder. Et lille minus er dog batterilevetiden på omkring 250 billeder, hvilket er mindre end andre kompaktkameraer på markedet.

Prisen på kameraet ligger på omkring 4000 kr, hvilket gør kameraet til en skarp konkurrent til Sonys RX100, da det leverer en række af de samme funktioner til en tudse mindre.

Canons PowerShot G7 X får derfor 5 stjerner ud af 6 mulige.

Fordele:

  • Gode fotos
  • Enkel Wi-Fi deling
  • Rimelig pris
  • Brugervenlig

Ulemper:
  • Glemmer Windows brugerne 
  • Kort batteritid

Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Om brug af cookies